Ik heb eindelijk één van de vijf Chinese gerechten gemaakt die ik mezelf begin dit jaar heb opgelegd. Ik heb het erover in deze blogpost. En ik kan je al verklappen: na de
Chinese tomatensoep, maak je ook Foe Yong Hai voortaan beter zelf! Het was
een succes.
Foe Yong Hai is een soort Chinese
gevulde omelet met een zoetzure tomatensaus erbij. Ik serveerde het met rijst
en zoetzure sojascheuten (atjar taugé). Dat laatste is eigenlijk een
Indonesisch bijgerecht, maar ik vond het hier perfect bij passen.
Meestal wordt bij de
bereiding van Foe Yong Hai suiker gebruikt, maar sinds dit filmpje mijd ik het gebruik ervan zoveel mogelijk. In de omelet en de saus heb
ik de suiker succesvol kunnen weglaten. Enkel in de atjar taugé zit een klein
beetje rietsuiker. Maar je moet die er niet per se bij maken als je dat niet
wil.
Mijn versie is een veggie
basisrecept geworden, waar je ofwel kip ofwel krab aan kan toevoegen. Maar op
deze manier vond ik het al compleet (en zéker genoeg). Dit is een beetje een
lang recept (uitgeschreven dan, in principe duurt het maar zo’n 30-45 minuten
om klaar te maken van begin tot eind), maar we pakken het aan in stapjes!
Wat heb je nodig (2 personen)?
Omelet
- 6 eieren
- 1 wortel
- 1 kleine rode paprika
- 1 dunne prei
- 250 g champignons
- 2 handjes sojascheuten (taugé)
- Peper & zout
- Olijfolie
Zoetzure
tomatensaus
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 100 ml tomatenpassata (Bv. tomato frito. Dat is op zich een vrij zoete tomatenpassata, waardoor je geen extra suiker hoeft te gebruiken. Bovendien zorgt de ketchup die je ook gebruikt voor een extra zoete toets.)
- 100 ml water
- 2 el azijn
- 2 el ketchup
- 1 kl sesamolie
- Olijfolie
Rijst
- 125 g rijst
- 3 dl water
Lekker erbij: atjar taugé
- 100 g sojascheuten (taugé)
- 1 dl water
- ½ dl azijn
- 1 el (riet)suiker
Ook lekker…
- met een kipfilet in stukjes die je meebakt met de groentjes
- met krabvlees dat je mengt onder de groentjes
- met kroepoek erbij
Wat moet je doen?
Atjar taugé
Wanneer
je ervoor kiest om het Indonesische bijgerecht atjar taugé erbij te maken,
begin je best daarmee. Hoe langer de sojascheuten kunnen marineren, hoe beter.
1.
Doe het water, de azijn en de suiker in een klein pannetje, en breng het aan de
kook. Doe de sojascheuten in een kom en overgiet met de kokende vloeistof. Laat
het geheel afkoelen.
Zoetzure tomatensaus
Ook
de saus kan je best in het begin maken. Die kan je later immers makkelijk en
snel terug opwarmen wanneer de rest klaar is.
1.
Pel en snipper de rode ui en het teentje knoflook en bak ze in een klein
steelplannetje aan in wat olijfolie. Wanneer de ui glazig is, mag je het
pannetje afblussen met de azijn. Voeg meteen daarna de tomatenpassata, het
water en de ketchup toe. Laat de saus zo’n vijf minuutjes sudderen en zet er
dan de mixer in. Werk de saus af met de sesamolie.
Omelet en rijst
Wanneer je de omelet en de rijst
tegelijk klaar wilt hebben, loopt de bereiding van beide een beetje door
mekaar. Gelukkig heb je aan de rijst niet veel werk. Je moet hem enkel een klein
beetje in de gaten houden.
1.
Neem een antikleefpan die de juiste grootte heeft voor een omelet voor twee
personen. De mijne had een diameter van 24 cm. Daar ga je eerst de groentjes in
aanstoven in wat olijfolie, en wel in deze volgorde: paprika, wortel, prei,
champignons en sojascheuten. In stapjes nu…
2.
Was, schil en snijd de paprika in kleine blokjes en stoof ze in wat olijfolie
aan in de pan. Schil de wortel, snijd ook die in kleine blokjes en doe ze bij
de paprika. Was de prei, snijd hem in ringetjes en stoof die mee aan. Snijd de
champignons in schijfjes en snijd die schijfjes dan nog eens in vier. Ook die
mogen bij de andere groenten. Laat alles nu nog zo’n 5 minuten stoven.
3.
Doe ondertussen de rijst in een potje, giet het water erbij, zet een deksel op
de pot en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, mag je het vuur zo laag
mogelijk draaien. De rijst is gaar wanneer hij al het water heeft opgenomen.
Dat duurt normaal 15-18 minuten.
4.
Doe de sojascheuten bij de andere groenten en laat die nog zo’n twee minuten
meestoven. Breek ondertussen de eieren in een kom en roer ze goed los. Kruid ze
met peper en zout. Schep alle groentjes bij de eieren, roer zodat alles goed
gemengd is en stort het mengsel opnieuw in de pan. (Extra vetstof heb je trouwens niet nodig, omdat de pan nog voldoende vet bevat van de groentjes aan te stoven.) Doe dit zo snel mogelijk,
zodat de eieren niet de kans krijgen om te garen door de warmte van de
groenten.
5.
Draai het vuur zo laag mogelijk (je wil niet dat de onderkant van de omelet
verbrandt), bedek de pan met een deksel (of aluminiumfolie) en laat de Chinese omelet
in zo’n 8-10 minuten garen. Ze is klaar wanneer de bovenkant relatief droog is.
Afwerking
Reacties
Een reactie posten