Ik wist dacht hoopte dat wel, dat Merlot wél
venkel zou lusten. Sinds onze reis naar Milaan, waar ik de groente voor het
eerst at, was dit een beetje mijn missie: een gerecht vinden waardoor Merlot
net zoveel van venkel leert houden als ik blijkbaar doe.
Ik dacht lang na over een geschikt recept om Merlot te
confronteren met de enige groente die hij niet lust. Ik wikte en ik woog, want
ik wist dat er veel van afhing: het moest meteen goed zijn of de arme venkel
had wellicht voorgoed afgedaan. Ik besloot om de groente te bereiden zoals ik
ze had leren kennen: heel minimalistisch, gemarineerd en vergezeld van gerookte
zalm.
Mijn gevoel zegt immers dan de venkelsmaak het best tot zijn
recht komt in rauwe vorm. Uiteraard had ik niet het originele recept van de
Italiaanse bistro, dus ik moest er zelf wat van zien te maken. En of ik dat
deed!
Op mijn manier klaargemaakt, houdt Merlot van venkel. En dat is
niet toevallig: in dit recept wordt de typische anijssmaak van venkel heel hard
getemperd. Maar kom: het blijft wel venkel, hé zeg! Ik zag Merlot vanuit mijn
ooghoek zelfs vrijwillig meer venkel op zijn bord scheppen. En enkele dagen
later vertelde hij me dat het een perfect voorgerecht zou zijn bij een etentje.
De hoeveelheden in het recept hieronder zijn dan ook voor een hoofdgerecht
voor twee of een voorgerecht voor vier personen.
Gemarineerde venkel met gerookte zalm |
Wat heb je nodig?
Stating the obvious...
- 1 venkelknol
- 200 g gerookte zalm
Voor de marinade
- Olijfolie
- Witte wijnazijn
- Citroensap
- Fijne witte suiker
- Peper & zout
Wat moet je doen?
Was de venkel en verdeel hem in heel
fijne plakken. Bij gebrek aan een mandoline sneed ik de venkel zo fijn als ik
kon. Houd enkele mooie takjes venkelgroen apart.
Bereid de marinade: een scheut
olijfolie, witte wijnazijn en citroensap in een kommetje doen. De verhoudingen
moeten ongeveer als volgt zijn: 1/2de olijfolie – 1/2de
witte wijnazijn en citroensap. Schep ongeveer 1 eetlepel fijne witte suiker in
de marinade, kruid met peper en zout en meng.
Schep de marinade door de venkel. De
venkel moet zeker niet in de marinade zwemmen, maar alle venkelplakjes moeten
wel bedekt zijn met een marinadelaagje.
Zet minstens 4 uur weg in de koelkast.
Ga terwijl de venkel lekker staat te worden in je ijskast een beetje shoppen
met je lief of kijk naar een film.
***
Haal wanneer het etenstijd is de
gerookte zalm en de venkel uit de ijskast. Schik de zalm mooi op een bord en
leg er wat venkel op. Werk af met enkele takjes venkelgroen en sprenkel er eventueel
nog wat olijfolie en citroensap over. Schotel het gerecht met een bang hartje
voor aan je dan nog venkelhatende vriendje.
Wat eet je erbij?
Een beetje stokbrood. Eenvoud siert.
Voor de variatie
Ook met een marinade van
olijfolie, honing, limoensap, dille en peper & zout is dit super! Kijk maar…
Marinade met honing en dille |
Reacties
Een reactie posten