Doorgaan naar hoofdcontent

Gemarineerde venkel met gerookte zalm

Ik wist dacht hoopte dat wel, dat Merlot wél venkel zou lusten. Sinds onze reis naar Milaan, waar ik de groente voor het eerst at, was dit een beetje mijn missie: een gerecht vinden waardoor Merlot net zoveel van venkel leert houden als ik blijkbaar doe.

Ik dacht lang na over een geschikt recept om Merlot te confronteren met de enige groente die hij niet lust. Ik wikte en ik woog, want ik wist dat er veel van afhing: het moest meteen goed zijn of de arme venkel had wellicht voorgoed afgedaan. Ik besloot om de groente te bereiden zoals ik ze had leren kennen: heel minimalistisch, gemarineerd en vergezeld van gerookte zalm.

Mijn gevoel zegt immers dan de venkelsmaak het best tot zijn recht komt in rauwe vorm. Uiteraard had ik niet het originele recept van de Italiaanse bistro, dus ik moest er zelf wat van zien te maken. En of ik dat deed!

Op mijn manier klaargemaakt, houdt Merlot van venkel. En dat is niet toevallig: in dit recept wordt de typische anijssmaak van venkel heel hard getemperd. Maar kom: het blijft wel venkel, hé zeg! Ik zag Merlot vanuit mijn ooghoek zelfs vrijwillig meer venkel op zijn bord scheppen. En enkele dagen later vertelde hij me dat het een perfect voorgerecht zou zijn bij een etentje.

De hoeveelheden in het recept hieronder zijn dan ook voor een hoofdgerecht voor twee of een voorgerecht voor vier personen.

Gemarineerde venkel met gerookte zalm

Wat heb je nodig?

Stating the obvious...
  • 1 venkelknol
  • 200 g gerookte zalm
Voor de marinade
  • Olijfolie
  • Witte wijnazijn
  • Citroensap
  • Fijne witte suiker
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

Was de venkel en verdeel hem in heel fijne plakken. Bij gebrek aan een mandoline sneed ik de venkel zo fijn als ik kon. Houd enkele mooie takjes venkelgroen apart.

Bereid de marinade: een scheut olijfolie, witte wijnazijn en citroensap in een kommetje doen. De verhoudingen moeten ongeveer als volgt zijn: 1/2de olijfolie – 1/2de witte wijnazijn en citroensap. Schep ongeveer 1 eetlepel fijne witte suiker in de marinade, kruid met peper en zout en meng.

Schep de marinade door de venkel. De venkel moet zeker niet in de marinade zwemmen, maar alle venkelplakjes moeten wel bedekt zijn met een marinadelaagje.

Zet minstens 4 uur weg in de koelkast. Ga terwijl de venkel lekker staat te worden in je ijskast een beetje shoppen met je lief of kijk naar een film.

***

Haal wanneer het etenstijd is de gerookte zalm en de venkel uit de ijskast. Schik de zalm mooi op een bord en leg er wat venkel op. Werk af met enkele takjes venkelgroen en sprenkel er eventueel nog wat olijfolie en citroensap over. Schotel het gerecht met een bang hartje voor aan je dan nog venkelhatende vriendje.

Wat eet je erbij?

Een beetje stokbrood. Eenvoud siert.

Voor de variatie

Ook met een marinade van olijfolie, honing, limoensap, dille en peper & zout is dit super! Kijk maar…

Marinade met honing en dille

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.