Doorgaan naar hoofdcontent

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite!

Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen.


Wat heb je nodig (6 personen)?
  • 1,2 kg kalkoenstoofvlees
  • 6 rode uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 el lichte cassonade (Kinnekessuiker.)
  • 6 el rode wijnazijn
  • 4 el maïzena
  • 2 x 25 cl kriekbier
  • 500 ml kippenbouillon
  • 3 sneetjes peperkoek
  • Mosterd
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 blaadjes verse of gedroogde laurier
  • Stoofvleeskruiden
  • Peper & zout
  • Bakboter
Wat moet je doen?

1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in plaats van te bakken en krijgt het nooit een mooi bruin korstje. Kruid het vlees met peper, zout en stoofvleeskruiden.

2. Pel en snipper de uien terwijl het vlees staat te bakken. Haal het vlees wanneer het een korstje heeft met een schuimspaan of vleestang uit de stoofpot. Het vlees hoeft nu nog niet gaar te zijn, enkel gekorst langs de buitenkant.

3. Bak de uien aan in dezelfde vetstof als het vlees. Pel de teentjes look en snijd ze heel fijn (of haal ze door een lookpers). Doe de knoflook bij de uien.

4. Wanneer de uien glazig zijn, mag de suiker erbij. Roer alles onder elkaar zodat de uien beginnen karameliseren. Doe het vlees er weer bij, en bestrooi het met de maïzena. Roer tot de maïzena vermengd is met de rest en blus de pot af met de rode wijnazijn, het kriekbier en de kippenbouillon. Doe de tijm en laurier erbij en roer.

5. Besmeer de plakjes peperkoek met mosterd, leg ze met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Zet een deksel op de pot en laat het stoofvlees op een zacht vuurtje garen gedurende 1-2 uur. Ga om de 20 minuutjes eens in de pot roeren, zodat het stoofvlees niet de kans krijgt om aan te branden.

Wat eet je erbij?

Bijvoorbeeld boontjes, worteltjes en erwtjes, gestoofd of rauw witloof… en natuurlijk (oven)kroketjes!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri...

Gezond bananenbrood (Geen vetstof! Geen suiker! Geen bloem!)

Een cake zonder vetstof, zonder suiker, zonder bloem, zonder schuldgevoelens, maar o zo mmmmm! Ik belóóf het. Wat heb je nodig? 4 (over)rijpe bananen (Hoe rijper, hoe zoeter, hoe beter!) 75 g dadels 3 eieren 75 g havermout 75 g amandelpoeder 1 zakje (16 g) bakpoeder Zout Optioneel 50 g (gebroken) lijnzaad/chiazaadjes/hennepzaad 50 rozijntjes 100 g chocoladestukjes 100 g noten 2 zoete appels, in stukjes 1-2 el kaneelpoeder/speculaaskruiden 2 el rauw cacaopoeder … Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 175°. 2. Doe de havermout in een blender en mix tot je havermeel krijgt. Doe dat in een mengkom. 3. Doe nu de dadels in je blender en mix tot zoete ‘puree’. Doe dan de bananen erbij en mix tot je een homogene plakkerige massa verkrijgt. Doe die bij de havermout. Voeg ook de eitjes, het amandelpoeder, bakpoeder en een snuifje zout toe en meng alles met een garde onder elkaar. 4. Dit is de basis en kan zo al de oven in. Maar je kan nu ...