Dit
maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen.
Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder
Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd
om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite!
Stoofvlees
maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg
voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen.
- 1,2 kg kalkoenstoofvlees
- 6 rode uien
- 6 teentjes knoflook
- 3 el lichte cassonade (Kinnekessuiker.)
- 6 el rode wijnazijn
- 4 el maïzena
- 2 x 25 cl kriekbier
- 500 ml kippenbouillon
- 3 sneetjes peperkoek
- Mosterd
- 3 takjes verse tijm
- 3 blaadjes verse of gedroogde laurier
- Stoofvleeskruiden
- Peper & zout
- Bakboter
Wat moet je doen?
1. Smelt een klont bakboter in een
stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet
op elkaar ligt, anders stooft het in plaats van te bakken en krijgt het nooit
een mooi bruin korstje. Kruid het vlees met peper, zout en stoofvleeskruiden.
2. Pel en snipper de uien terwijl het
vlees staat te bakken. Haal het vlees wanneer het een korstje heeft met een
schuimspaan of vleestang uit de stoofpot. Het vlees hoeft nu nog niet gaar te
zijn, enkel gekorst langs de buitenkant.
3. Bak de uien aan in dezelfde vetstof
als het vlees. Pel de teentjes look en snijd ze heel fijn (of haal ze door
een lookpers). Doe de knoflook bij de uien.
4. Wanneer de uien glazig zijn, mag de
suiker erbij. Roer alles onder elkaar zodat de uien beginnen karameliseren. Doe
het vlees er weer bij, en bestrooi het met de maïzena. Roer tot de maïzena
vermengd is met de rest en blus de pot af met de rode wijnazijn, het kriekbier
en de kippenbouillon. Doe de tijm en laurier erbij en roer.
5. Besmeer de plakjes peperkoek met
mosterd, leg ze met de mosterdkant naar beneden op het vlees. Zet een deksel op
de pot en laat het stoofvlees op een zacht vuurtje garen gedurende 1-2 uur. Ga
om de 20 minuutjes eens in de pot roeren, zodat het stoofvlees niet de kans
krijgt om aan te branden.
Wat eet je erbij?
Reacties
Een reactie posten