Doorgaan naar hoofdcontent

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld.

Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music*

Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond.

Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen met mij witloofgewijs in te dekken, want iedereen vond het heel lekker. En hij kan gelijk hebben, ik ben tenslotte een perfectionist. Zo eentje die je af en toe eens door elkaar wil schudden, zelfs ikzelf. En de diva van het bord was hoe dan ook de druifjessaus. Die maakte enkele witloofstronkjes die geen stronkjes meer waren sowieso wel goed. Denk ik. Hoop ik.

*schudt zichzelf eventjes door elkaar*

Het recept hieronder is uitgeschreven voor twee personen, dat vermenigvuldigt altijd makkelijk, hé.

Kerstrecept: varkenshaasje met druivensaus, gekarameliseerd witloof en kroketten

Wat heb je nodig?

Verrassend weinig.
  • Varkenshaasje, zo’n 200 g per persoon (Maar het kan ook met varkensmignonettes, de bereidingswijze is dan exact hetzelfde.)
  • rode ui
  • 1 grote sjalot
  • 1 blik druiven
  • 3 à 4 el blanke en blauwe rozijntjes
  • 1,5 dl room
  • Peper & zout
  • Boter
Wat moet je doen?

Leg het vlees zo’n uurtje op voorhand uit de ijskast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Ondertussen kan je al wat voorbereiden. Snijd de rode ui en de sjalot in halve ringetjes. Giet het blik druiven door een vergiet en vang het sap op in een kommetje.

Oké, dat was uiteindelijk niet zoveel werk, maar ondertussen kan je wel iets anders verzinnen om te doen zeker? Het is tenslotte kerstavond. Ga eens naar de pakjes onder de kerstboom kijken, of zo!

Neem er, wanneer het varkenshaasje op kamertemperatuur is, een pan bij die net groot genoeg is voor het vlees en die hoog genoeg is zodat alle ingrediënten er uiteindelijk in kunnen. En de pan moet ook een deksel hebben. Op kerstavond mag je al eens veeleisend zijn, hé.

Laat de zorgvuldig geselecteerde pan goed heet worden en bak het varkenshaasje aan in de boter zodat het meteen een mooi korstje krijgt. Kruid het vlees met peper en zout. Doe de halve ui- en sjalotringetjes bij in de pan en laat ze mee aankleuren. Deglaceer na enkele minuten de pan met het sap uit het blik druiven en voeg de rozijntjes toe. Zet het deksel op de pan en laat alles zo’n 15 tot 20 minuutjes sudderen.

Ondertussen kan je dan bijvoorbeeld het witloof stoven.

Voeg na 15 à 20 minuutjes de druifjes en de room toe. Laat de saus inkoken (zonder deksel) totdat ze zo dik is als jij graag hebt. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.

Voilà. Feest in zo’n halfuurtje!

Varkensmignonettes met druivensaus

Wat eet je erbij?

Perfect gekarameliseerd witloof. En ovenkroketjes als het geen kerstavond is. Maar op kerstavond mag je wel eens gewone kroketten eten, hé zeg!


Varkensmignonettes met druivensaus, gekarameliseerd witloof en ovenkroketjes

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.