Koken
in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets
staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al:
je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond
bij de familie van je lief bijvoorbeeld.
Normaal
ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht –
voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje
zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert
evil music*
Ik
zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn
vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is
welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht
vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die
intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje
hebben. Zeker op kerstavond.
Maar
Merlot zegt dat ik moet stoppen met mij witloofgewijs in te dekken, want
iedereen vond het heel lekker. En hij kan gelijk hebben, ik ben tenslotte een
perfectionist. Zo eentje die je af en toe eens door elkaar wil schudden, zelfs
ikzelf. En de diva van het bord was hoe dan ook de druifjessaus. Die maakte
enkele witloofstronkjes die geen stronkjes meer waren sowieso wel goed. Denk
ik. Hoop ik.
*schudt
zichzelf eventjes door elkaar*
Het
recept hieronder is uitgeschreven voor twee personen, dat vermenigvuldigt
altijd makkelijk, hé.
Kerstrecept: varkenshaasje met druivensaus, gekarameliseerd witloof en kroketten |
Wat heb je nodig?
Verrassend weinig.
- Varkenshaasje, zo’n 200 g per persoon (Maar het kan ook met varkensmignonettes, de bereidingswijze is dan exact hetzelfde.)
- 1 rode ui
- 1 grote sjalot
- 1 blik druiven
- 3 à 4 el blanke en blauwe rozijntjes
- 1,5 dl room
- Peper & zout
- Boter
Wat moet je doen?
Leg het vlees zo’n uurtje op voorhand
uit de ijskast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Ondertussen kan je al
wat voorbereiden. Snijd de rode ui en de sjalot in halve ringetjes. Giet het
blik druiven door een vergiet en vang het sap op in een kommetje.
Oké, dat was uiteindelijk niet zoveel
werk, maar ondertussen kan je wel iets anders verzinnen om te doen zeker? Het
is tenslotte kerstavond. Ga eens naar de pakjes onder de kerstboom kijken, of zo!
Neem er, wanneer het varkenshaasje op
kamertemperatuur is, een pan bij die net groot genoeg is voor het vlees en die
hoog genoeg is zodat alle ingrediënten er uiteindelijk in kunnen. En de pan
moet ook een deksel hebben. Op kerstavond mag je al eens veeleisend zijn, hé.
Laat de zorgvuldig geselecteerde pan
goed heet worden en bak het varkenshaasje aan in de boter zodat het meteen een
mooi korstje krijgt. Kruid het vlees met peper en zout. Doe de halve ui- en
sjalotringetjes bij in de pan en laat ze mee aankleuren. Deglaceer na enkele
minuten de pan met het sap uit het blik druiven en voeg de rozijntjes toe. Zet
het deksel op de pan en laat alles zo’n 15 tot 20 minuutjes sudderen.
Ondertussen kan je dan bijvoorbeeld het
witloof stoven.
Voeg na 15 à 20 minuutjes de druifjes en
de room toe. Laat de saus inkoken (zonder deksel) totdat ze zo dik is als jij
graag hebt. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Voilà. Feest in zo’n halfuurtje!
Varkensmignonettes met druivensaus |
Wat eet je erbij?
Perfect gekarameliseerd witloof. En ovenkroketjes als het geen kerstavond is. Maar op kerstavond mag je wel eens gewone kroketten eten, hé zeg!
Varkensmignonettes met druivensaus, gekarameliseerd witloof en ovenkroketjes |
Nom nom. Dat ken ik van ergens ;-).
BeantwoordenVerwijderen