Doorgaan naar hoofdcontent

Mijn eerste kerst

Once upon a Christmas, 2010…

Ik heb al 23 keer Kerstmis meegemaakt, maar toch beleefde ik naar mijn gevoel eergisteren mijn eerste kerst. Mijn eerste mooie kerst. Ik heb er dan ook 23 keer zo hard van genoten. En daar hoefde ik niet eens mijn best voor doen. Hoe kon ik niet genieten van zo’n mooie kerst, een kerst waarvan ik dacht dat hij alleen in kerstfilms bestond?

Mijn eerste kerst was een witte kerst dankzij de sneeuw, die een sprookjesachtige setting vormde voor het feeërieke feest. Buiten heerste koude en kleurloosheid, binnen warmte en weelde. Mijn eerste kerst was ook groene kerst dankzij mijn eerste echte kerstboom, die de woonkamer van mijn vriendje vulde met een wonderbaarlijke dennengeur. Het was een rode kerst dankzij mijn kleedje en de liefde tussen mij en mijn Illiveris. Het was een kleurenkerst dankzij het aanzicht van mijn eerste echte reuzenpakjesberg. Het was een perfecte kerst.

Ik genoot ervan mijn liefje te zien genieten van de lekkere dingen die zijn nonkel en ik hadden klaargemaakt. Ik genoot van de hemelse wijnen die de vriend van mijn liefje’s mama speciaal had uitgezocht. Ik genoot van de warmte van het gezelschap die extra hard en vurig leek te gloeien tegen de koude achtergrond van het winterse sneeuwlandschap. Ik genoot van de liefdevolle woorden en aanrakingen van mijn vriendje.

Mijn hoogtepunt van de avond brak aan toen Illiveris even verdween. Hij ging een pakje halen uit zijn schuilplaats die veilig genoeg bleek voor mijn nieuwsgierige blikken. Het pakje waar hij mij al sinds 16 november benieuwd naar had gemaakt. Het pakje waar ik de hele avond op had gewacht.

Ik kreeg rillingen toen mijn grootste cadeau terug binnenkwam met een piepklein pakje in zijn handen. Toen hij het mij overhandigde, kregen mijn bevende vingers de verpakking er amper af geprutst. Ik was plots enorm zenuwachtig. En ongeduldig. In mijn hoofd leek het minuten te duren voor ik de verpakking loskreeg. Er zat een doosje in. Ik maakte het open. Het was een doosje met een ring. Een beeldschone ring. Een zilveren ring. Een fonkelende ring. Een handgemaakte ring uit Italië. Een unieke ring. Een ring van Illiveris. Een ring voor mij.

Illiveris maakt me al bijna een jaar gelukkiger dan woorden kunnen beschrijven. Althans dan niet-zeemzoete woorden kunnen doen. Hij doet dat constant, meestal onbewust. Soms met woorden. Soms met kleine gebaren. Soms met een blik. Die avond maakte hij me bewust gelukkig, doodgelukkig, met een ring.







Geschreven op: 26 december 2010

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri