Doorgaan naar hoofdcontent

Voor mij een roze ‘L’ graag – Deel II: aMuse Rouge op de helling

Minder dan een maand geleden wist ik amper welke pedaal de koppeling, welke de rem en welke de gas was, en had ik mij nog nooit van m’n leven in het verkeer gewaagd achter het stuur van een auto.

Over minder dan een maand mag ik een blauwe ‘L’ kleven op de achterruit van een auto, in die auto stappen en ermee wegrijden naar eender waar. Maar niet voordat ik heb gevraagd of ze die ‘L’ niet in het roos hebben!

In minder dan een maand tijd heb ik heel veel geleerd, en dan vooral dat je heel veel dingen kan leren in minder dan een maand tijd…

Rijden, Rouge, rijden!

Een week na m’n eerste rijles begon ik met veel meer zelfvertrouwen aan m’n tweede les. Deze keer moest ik meteen plaatsnemen achter het stuur. In het begin was het terug eventjes wennen, maar gelukkig reed ik toen nog rond op voor mij bekende banen. Eén van de grootste moeilijkheden blijkt het feit dat ik absoluut geen wegen ken. Ik ken mijn stad – eigenlijk zelfs maar de helft daarvan – en dat is het. Zodra we die grens over zijn, bevind ik me op onbekend terrein. Wegen duiken op uit het niets, een tof grasveldje blijkt een middenberm, zijstraten blijken opritten…

Een tweede probleem is dat ik absoluut nog niets reflexmatig doe. Wanneer mijn rij-instructeur zegt dat ik aan het einde van de weg naar rechts moet, dan begint bij mij een heel denkproces. Stap 1: pinken – stap 2: remmen – stap 3: koppeling induwen – stap 4: naar 2de gaan – stap 5: alle pedalen loslaten – stap 6: sturen – stap 7: gas geven. Soms heb ik al die stappen niet op tijd doorlopen, soms wissel ik stappen om en soms vergeet ik er eentje. Compleet normaal, volgens mijn instructeur. Compleet debiel, volgens mij.

De tweede les stond in het teken van het vertrek op de helling. We reden naar een steile helling waar geen verkeer komt, we zetten de radio uit en mijn instructeur verklapte mij de techniek om te vertrekken op een helling. Het voelde alsof ik plots werd toegelaten tot een select groepje insiders en ik hun geheim mocht delen. Ik luisterde ontzettend aandachtig omdat ik wist dat dit moeilijk zou zijn. Nu ja, dat zegt iedereen toch altijd.

Nu zeg ik jou: iedereen liegt. Ik denk eerder dat het grote geheim is dat vertrekken op een helling eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Het is alsof iedereen die kan rijden heeft afgesproken om te doen alsof, zodat iedereen die niet kan rijden bang zou zijn. Als je de stapjes volgt, is vertrekken op een helling verre van moeilijk. Ik bolde geen millimeter achteruit en heb m’n auto geen rare dingen laten doen als schokken of stilvallen. Ik verbaasde mezelf, maar niet m’n instructeur, die weer de woorden ‘talent’ en ‘aanleg’ liet vallen.

Ik begon hem bijna te geloven tot… ik stilviel op een kruispunt op een helling. De allereerste keer tijdens m’n rijlessen. Mijn spontane reactie was ‘Sorry!’ roepen, wat mijn instructeur hilarisch leek te vinden. Hij zei me dat dit normaal was en vergeleek het met wandelen op de stoeprand tegenover wandelen op de rand van het dak. Beide randen zijn even breed, maar toch gaat het beneden een pak makkelijker dan boven. Deze keer stonden er auto’s achter mij, met mensen die allemaal gehaast waren en door het groen wilden, wat zorgde voor een beetje stress. Een andere factor is het feit dat de radio opnieuw aanstond, waardoor ik de motor niet goed hoorde en ik m’n koppeling te vroeg loste.

Vroeger zou ik hebben gefocust op het feit dat ik was stilgevallen, nu focus ik op het feit dat ik weet hoe dat komt. Ik begin te begrijpen hoe een motor werkt en ik kan er zelfs al naar luisteren. Hem leren voelen, is de volgende stap. We weten immers allemaal dat ik later in m’n autootje luidkeels zal zitten meezingen met de radio of een cd. En ik denk er nog niet aan die af te zetten telkens wanneer ik aan een helling kom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri