Vanaf
nu vertrouw ik Sofie Dumont enkel nog als het op desserten aankomt.
Wat
je ook doet, geloof nooit een rosse in een onflatteuze keukenschort die je
vertelt dat wortelen gaar zijn na 40 minuten in een oven van 170°. De zogezegde
gaartijd van de worteltjes komt nog niet in de buurt van de echte gaartijd.
Daar kwam ik echter pas achter nadat de rest van de maaltijd ook klaar was. Dus
veel tijd om recht te zetten wat Sofie Dumont mij had wijsgemaakt, had ik niet.
Ik had de keuze tussen gare worteltjes met koude kip en couscous of ongare
worteltjes met warme kip en couscous. Ik koos voor halfgare worteltjes met
lauwe kip en couscous.
Maar
dit gerecht heeft wél het potentieel om heel lekker te zijn. Dit recept is dus
niet exact hoe ik het nu heb gedaan maar wel hoe ik het de volgende keer zou
doen.
Wat heb je nodig?
Voor de worteltjes
1 kleine ui, 1 teentje knoflook
en een zestal worteltjes. Verder ook
nog een halve sinaasappel, een
viertal koffielepeltjes abrikozenconfituur,
eventueel wat lopende honing, olijfolie, peper en zout.
Voor de kip
Op de foto staat een kipkotelet, maar de
volgende keer kies ik kipfilet. Ik
kom liever toch geen beentjes tegen in m’n stukje vlees. Daarnaast ook weer een
halve sinaasappel, olijfolie, peper en zout.
Voor de couscous
120 g couscous, zo’n vier eetlepels rozijntjes,
al dan niet geweekt, zwarte en/of groene olijven,
peper en zout.
Wat moet je doen?
Voor de kip
Neem een ovenschaal waar net twee
kipfilets in passen. Kruid de kipfilets aan beide kanten met peper en zout, leg
ze in de ovenschaal en giet er wat olijfolie en het sap van een halve
sinaasappel over. Zet ongeveer 45 minuutjes in een oven van 180°, maar piep na
een halfuurtje al maar eens door het raampje van je oven. De exacte oventijd
hangt af van de grootte en dikte van de kippetjes.
Voor de worteltjes
Snipper de ui en snijd de look heel
fijn. Snijd de worteltjes in plakjes zo dun als je kan. Stoof de ui en de look
aan in wat olijfolie in een kleine pot. Voeg na enkele minuutjes de worteltjes
toe, kruid ze met peper en zout, en besprenkel ze met het sap van een halve
sinaasappel en wat water. Zet het deksel op de pot en geef de worteltjes
voldoende tijd om te garen.
Controleer af en toe of de worteltjes
nog voldoende vocht hebben om te kunnen stoven. Voeg als dat niet zo is nog een
beetje water toe. Roer wanneer ze net zo zacht zijn als jij graag hebt de
abrikozenconfituur onder de worteltjes en eventueel ook wat lopende honing als
je daarvan houdt.
In een perfecte wereld zijn de kip en de
groentjes tegelijk klaar. Dan moet je enkel nog de couscous klaarmaken voordat
je kan gaan smullen van je lekkere, warme en gare gerecht.
Voor de couscous
Doe 120 g couscous in een kom en giet er
zo’n 160 ml kokend water over. De couscous moet nét onderstaan. Dek de kom af
met een bord of wat huishoudfolie als je geen bord hebt dat groter is dan je
kom. Laat de couscous 5 minuutjes wellen en snijd ondertussen de olijfjes in
twee. Maak daarna de couscouskorrels los met een vork, lepel er het vocht uit
de ovenschotel van de kip in en voeg de (geweekte) rozijntjes en olijven toe. Kruid
met peper en zout, roer alles om, serveer en geniet.
Ik ga mij toch eens moeten verdiepen in jouw gerechten. Denk dat ik wel wat kan bijleren van jou. Merci voor je postjes!
BeantwoordenVerwijderenDank je voor mijn eerste heuse reactie! :-) Het is de bedoeling dat er nog veel meer recepten opkomen hoor, dus kom regelmatig maar eens piepen!
BeantwoordenVerwijderen