Doorgaan naar hoofdcontent

Sinaas-abrikozenworteltjes
met kip en couscous

Vanaf nu vertrouw ik Sofie Dumont enkel nog als het op desserten aankomt.

Wat je ook doet, geloof nooit een rosse in een onflatteuze keukenschort die je vertelt dat wortelen gaar zijn na 40 minuten in een oven van 170°. De zogezegde gaartijd van de worteltjes komt nog niet in de buurt van de echte gaartijd. Daar kwam ik echter pas achter nadat de rest van de maaltijd ook klaar was. Dus veel tijd om recht te zetten wat Sofie Dumont mij had wijsgemaakt, had ik niet. Ik had de keuze tussen gare worteltjes met koude kip en couscous of ongare worteltjes met warme kip en couscous. Ik koos voor halfgare worteltjes met lauwe kip en couscous.

Maar dit gerecht heeft wél het potentieel om heel lekker te zijn. Dit recept is dus niet exact hoe ik het nu heb gedaan maar wel hoe ik het de volgende keer zou doen.


 Wat heb je nodig?

Voor de worteltjes
1 kleine ui, 1 teentje knoflook en een zestal worteltjes. Verder ook nog een halve sinaasappel, een viertal koffielepeltjes abrikozenconfituur, eventueel wat lopende honing, olijfolie, peper en zout.

Voor de kip
Op de foto staat een kipkotelet, maar de volgende keer kies ik kipfilet. Ik kom liever toch geen beentjes tegen in m’n stukje vlees. Daarnaast ook weer een halve sinaasappel, olijfolie, peper en zout.

Voor de couscous
120 g couscous, zo’n vier eetlepels rozijntjes, al dan niet geweekt, zwarte en/of groene olijven, peper en zout.

Wat moet je doen?

Voor de kip
Neem een ovenschaal waar net twee kipfilets in passen. Kruid de kipfilets aan beide kanten met peper en zout, leg ze in de ovenschaal en giet er wat olijfolie en het sap van een halve sinaasappel over. Zet ongeveer 45 minuutjes in een oven van 180°, maar piep na een halfuurtje al maar eens door het raampje van je oven. De exacte oventijd hangt af van de grootte en dikte van de kippetjes.

Voor de worteltjes
Snipper de ui en snijd de look heel fijn. Snijd de worteltjes in plakjes zo dun als je kan. Stoof de ui en de look aan in wat olijfolie in een kleine pot. Voeg na enkele minuutjes de worteltjes toe, kruid ze met peper en zout, en besprenkel ze met het sap van een halve sinaasappel en wat water. Zet het deksel op de pot en geef de worteltjes voldoende tijd om te garen.

Controleer af en toe of de worteltjes nog voldoende vocht hebben om te kunnen stoven. Voeg als dat niet zo is nog een beetje water toe. Roer wanneer ze net zo zacht zijn als jij graag hebt de abrikozenconfituur onder de worteltjes en eventueel ook wat lopende honing als je daarvan houdt.

In een perfecte wereld zijn de kip en de groentjes tegelijk klaar. Dan moet je enkel nog de couscous klaarmaken voordat je kan gaan smullen van je lekkere, warme en gare gerecht.

Voor de couscous
Doe 120 g couscous in een kom en giet er zo’n 160 ml kokend water over. De couscous moet nét onderstaan. Dek de kom af met een bord of wat huishoudfolie als je geen bord hebt dat groter is dan je kom. Laat de couscous 5 minuutjes wellen en snijd ondertussen de olijfjes in twee. Maak daarna de couscouskorrels los met een vork, lepel er het vocht uit de ovenschotel van de kip in en voeg de (geweekte) rozijntjes en olijven toe. Kruid met peper en zout, roer alles om, serveer en geniet.

Reacties

  1. Ik ga mij toch eens moeten verdiepen in jouw gerechten. Denk dat ik wel wat kan bijleren van jou. Merci voor je postjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor mijn eerste heuse reactie! :-) Het is de bedoeling dat er nog veel meer recepten opkomen hoor, dus kom regelmatig maar eens piepen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.