Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar!
Oftewel: pasta met broccolipesto.
Oftewel: pasta met broccolipesto.
Dit
recept is een ode aan eenvoud. Je hebt er bijna niets voor nodig, het is klaar
in een kleine twintig minuutjes, zit boordevol vitamientjes en een week later
snap je nog altijd niet hoe dat nu zó lekker kan zijn. En het beste van
allemaal: als je maar met twee bent, is er nog genoeg voor de volgende dag!
Dit
recept is voor twee maal twee personen, want een broccoli is nu eenmaal zo
groot als een broccoli is.
Wat heb je nodig?
Groentjes
Een broccoli.
En knoflook, twee teentjes als je
net zoveel van knoflook houdt als ik doe, eentje als je meer fan bent van een
iets subtielere knoflooksmaak.(*)
Vlees
200 g gerookte ham.
Kruiden
Peper en zout.
En ook nog
Een klein handjevol pijnboompitten, zo’n 75 g Grana
Padano(**) (in blok), een halve citroen
en lekkere olijfolie. En natuurlijk
ook pasta. Op de eerste dag aten wij
het met linguine, op de tweede dag met farfalle. Het gaat allebei perfect!
Wat moet je doen?
De broccolipesto maken
Je moet de broccoli in kleine roosjes verdelen
en de roosjes gaar stomen of koken (in gezouten water). Ze moeten eigenlijk
echt overgaar zijn. Normaal is dat een doodzonde, maar beetgaar werkt niet in
dit recept. Ik liet de hele kleine roosjes 8 minuten koken. Wanneer het
‘beetgaar-moment’ daar is, kan je eventueel enkele broccoli’tjes uit de pot
nemen en bewaren voor de afwerking. Omdat dat mooi presenteert en zo.
Als de broccoliroosjes overgaar zijn,
mag je ze afgieten en meteen afkoelen door er ijskoud water te laten over
stromen. Zo blijven ze mooi groen.
Dan kan je de pesto maken. Eerst de
pijnboompitten en de grana padano in kleine stukjes in de blender doen. Laat de
blender dan al maar eens kort draaien. Dat is vooral belangrijk voor de grana
padano. Anders kunnen er grote stukken van achterblijven in de pesto. Voeg dan
de broccoliroosjes toe, samen met de knoflook (in enkele stukjes gehakt), het
sap van een halve citroen, peper, zout en voldoende olijfolie. Laat je blender al
deze ingrediënten omtoveren tot een verrassende pesto.
En verder, ehm…
Laat ons eerlijk zijn: eigenlijk is het
gewoon al klaar. Ik bedoel maar, nu moet je enkel nog pasta koken en de
gerookte ham in stukjes scheuren. Maar daar heb je geen recept voor nodig.
Wanneer de pasta klaar is, mag je hem in
een kommetje doen, er een flinke lepel broccolipesto op scheppen en afwerken
met wat stukjes gerookte ham, enkele hele pijnboompitten en – als je eraan hebt
gedacht – de apart gehouden beetgare broccoliroosjes. Voor de foto uiteraard.
Na de foto mag je alles ondereen mengen
en smullen!
Gemengd lijkt het wel een beetje een
expressionistisch schilderijtje, maar lekker, joh, lekker!
(*) Is knoflook eigenlijk wel een groente?
(**) Of Parmezaanse kaas
Reacties
Een reactie posten