Doorgaan naar hoofdcontent

Christmas Countdown-recept: Brestolipasta

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar!

Oftewel: pasta met broccolipesto.

Dit recept is een ode aan eenvoud. Je hebt er bijna niets voor nodig, het is klaar in een kleine twintig minuutjes, zit boordevol vitamientjes en een week later snap je nog altijd niet hoe dat nu zó lekker kan zijn. En het beste van allemaal: als je maar met twee bent, is er nog genoeg voor de volgende dag!

Dit recept is voor twee maal twee personen, want een broccoli is nu eenmaal zo groot als een broccoli is.


Wat heb je nodig?

Groentjes
Een broccoli. En knoflook, twee teentjes als je net zoveel van knoflook houdt als ik doe, eentje als je meer fan bent van een iets subtielere knoflooksmaak.(*)

Vlees
200 g gerookte ham.

Kruiden
Peper en zout.

En ook nog
Een klein handjevol pijnboompitten, zo’n 75 g Grana Padano(**) (in blok), een halve citroen en lekkere olijfolie. En natuurlijk ook pasta. Op de eerste dag aten wij het met linguine, op de tweede dag met farfalle. Het gaat allebei perfect!

Wat moet je doen?

De broccolipesto maken
Je moet de broccoli in kleine roosjes verdelen en de roosjes gaar stomen of koken (in gezouten water). Ze moeten eigenlijk echt overgaar zijn. Normaal is dat een doodzonde, maar beetgaar werkt niet in dit recept. Ik liet de hele kleine roosjes 8 minuten koken. Wanneer het ‘beetgaar-moment’ daar is, kan je eventueel enkele broccoli’tjes uit de pot nemen en bewaren voor de afwerking. Omdat dat mooi presenteert en zo.

Als de broccoliroosjes overgaar zijn, mag je ze afgieten en meteen afkoelen door er ijskoud water te laten over stromen. Zo blijven ze mooi groen.

Dan kan je de pesto maken. Eerst de pijnboompitten en de grana padano in kleine stukjes in de blender doen. Laat de blender dan al maar eens kort draaien. Dat is vooral belangrijk voor de grana padano. Anders kunnen er grote stukken van achterblijven in de pesto. Voeg dan de broccoliroosjes toe, samen met de knoflook (in enkele stukjes gehakt), het sap van een halve citroen, peper, zout en voldoende olijfolie. Laat je blender al deze ingrediënten omtoveren tot een verrassende pesto.

En verder, ehm…
Laat ons eerlijk zijn: eigenlijk is het gewoon al klaar. Ik bedoel maar, nu moet je enkel nog pasta koken en de gerookte ham in stukjes scheuren. Maar daar heb je geen recept voor nodig.

Wanneer de pasta klaar is, mag je hem in een kommetje doen, er een flinke lepel broccolipesto op scheppen en afwerken met wat stukjes gerookte ham, enkele hele pijnboompitten en – als je eraan hebt gedacht – de apart gehouden beetgare broccoliroosjes. Voor de foto uiteraard.

Na de foto mag je alles ondereen mengen en smullen!


Gemengd lijkt het wel een beetje een expressionistisch schilderijtje, maar lekker, joh, lekker!

(*) Is knoflook eigenlijk wel een groente?
(**) Of Parmezaanse kaas

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.