O jee, al een hoogtepunt op
dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder
vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en
noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel
staat omdat de blender het meeste werk doet.
Zowel m’n vriend, zijn broer
als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je
variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in
misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die
gewoon weglaten.
Enkel de bloemkool moet er
echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak
compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven
dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het
‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en
vitamientjes.
Let op de hoeveelheden: onderstaand recept is voor 6 grote of 8 gewone eters (ik wilde wat saus
invriezen).
Wat heb je nodig (6-8 personen)?
- 3 courgettes + 500 g pasta
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- ½ bloemkool
- 4 wortelen
- 2 preien
- 250 g champignons
- 200 g gepelde walnoten
- 1 potje tomatenpuree
- 7 dl tomatenpassata
- 5 dl water + 1 kruiden- of groentebouillonblokje
- 4 el ketchup
- 4-6 el gemengde Provençaalse kruiden (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn)
- 2 kl harissa
- Peper & zout
- Olijfolie
- Afwerking: gemalen kaas
Wat moet je doen?
1.
Verdeel een halve bloemkool in roosjes en maal ze fijn in de blender. Stort de
bloemkoolkorrels in een grote kom. Schil de wortelen, snijd ze in stukken en
maal ook die fijn in de blender. Doe de wortelen bij de bloemkool. Was de preien,
snijd ze in grote stukken en haal ook die door de blender. Doe de prei bij in
de kom. Maak de champignons schoon met wat keukenpapier en maal ook die fijn in
de blender. Ook de champignons mogen bij de rest van de groenten.
2.
Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in enkele stukken en doe die samen
met de knoflook in de blender. Bak de fijngemalen uien en knoflook aan in wat
olijfolie. Als de uien glazig zijn, mogen de andere fijngemalen groentjes
erbij. Laat vijf minuutjes aanstoven en voeg dan de harissa, tomatenpuree en
–passata en het water met bouillonblokje toe. Ook de kruiden en de ketchup
mogen bij in de pot. Roer even om, zet een deksel op de pot en laat de saus op
een zacht vuurtje pruttelen.
3.
Was de courgettes en maak er spaghetti van met een julienne- of spiraalsnijder.
Wanneer je een juliennesnijder gebruikt, heb je onvermijdelijk wat courgette
over nadat je klaar bent, want op een gegeven moment kan je niet meer verder
‘schillen’. Doe die restjes courgettes in de blender en voeg ze ook toe aan de
saus. Houd de ‘spaghetti’ van courgette (of courgetti) even apart.
4.
Kook de spaghetti beetgaar in ruim gezouten water. Voeg tijdens de laatste
minuut de courgetti toe.
5.
Maal de walnoten fijn in de blender en voeg die enkele minuten voor het einde
van de kooktijd van de spaghetti toe aan de saus. Samen met de bloemkool gaan
die het gehakt nabootsen.
6. Schep wat
spaghetti en courgetti in een bord, lepel er wat saus over en werk eventueel af
met gemalen kaas.
Lijkt me een heerlijk gerechtje, ga ik zeker eens proberen. Gebruik je Harissa-pasta of kruiden?
BeantwoordenVerwijderenHarissapasta :-)
VerwijderenHEERLIJK!!!
BeantwoordenVerwijderenJoepie, ik ben héél blij dat je 't zo lekker vond en mij dat ook eventjes laat weten! :-)
VerwijderenHier gaat deze pasta sowieso ook nog regelmatig terugkomen, Dagen Zonder Vlees of geen Dagen Zonder Vlees!
Jummiejum! Gisteren gemaakt en vandaag nóg lekkerder! Hup, op mijn favorietenlijstje :-)
BeantwoordenVerwijderenZalig hé! Ik heb stiekem vandaag ook nog eens de ingrediënten gekocht voor in het weekend. Voor mijn blog probeer ik zo gevarieerd mogelijk te koken, maar ik had er gewoon écht nog eens (of beter gezegd: alweer) zin in. :-)
VerwijderenVandaag uitgetest en meer dan goedgekeurd! En dankzij de blender heb je eigenlijk ook niet echt werk aan de gigantische hoop groenten :-)
BeantwoordenVerwijderenEnige aanpassing die ik de volgende keer ga doen is iets meer harissa toevoegen, omdat ik mijn spaghettisaus wel graag wat pikant heb. Ik herinner mij dat ik dat bij een ander gerecht ook had, dus misschien moet ik maar standaard jouw harissahoeveelheden verhogen :-)
Alleszins eentje om te onthouden en een goede afwisseling met de gewone bolognaise met (vegetarisch) gehakt!
Haha, ja dat kan wel. Mijn lief houdt helemaal niet van pikant en ik van een beetje maar niet té. Waarschijnlijk liggen de harissastandaarden hier in huis dus inderdaad veel lager dan bij jullie. :-)
Verwijderen