Doorgaan naar hoofdcontent

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet.

Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten.

Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes.

Let op de hoeveelheden: onderstaand recept is voor 6 grote of 8 gewone eters (ik wilde wat saus invriezen).


Wat heb je nodig (6-8 personen)?
  •  3 courgettes + 500 g pasta
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ bloemkool
  • 4 wortelen
  • 2 preien
  • 250 g champignons
  • 200 g gepelde walnoten
  • 1 potje tomatenpuree
  • 7 dl tomatenpassata
  • 5 dl water + 1 kruiden- of groentebouillonblokje
  • 4 el ketchup
  • 4-6 el gemengde Provençaalse kruiden (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn)
  • 2 kl harissa
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Afwerking: gemalen kaas
Wat moet je doen?

1. Verdeel een halve bloemkool in roosjes en maal ze fijn in de blender. Stort de bloemkoolkorrels in een grote kom. Schil de wortelen, snijd ze in stukken en maal ook die fijn in de blender. Doe de wortelen bij de bloemkool. Was de preien, snijd ze in grote stukken en haal ook die door de blender. Doe de prei bij in de kom. Maak de champignons schoon met wat keukenpapier en maal ook die fijn in de blender. Ook de champignons mogen bij de rest van de groenten.

2. Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in enkele stukken en doe die samen met de knoflook in de blender. Bak de fijngemalen uien en knoflook aan in wat olijfolie. Als de uien glazig zijn, mogen de andere fijngemalen groentjes erbij. Laat vijf minuutjes aanstoven en voeg dan de harissa, tomatenpuree en –passata en het water met bouillonblokje toe. Ook de kruiden en de ketchup mogen bij in de pot. Roer even om, zet een deksel op de pot en laat de saus op een zacht vuurtje pruttelen.

3. Was de courgettes en maak er spaghetti van met een julienne- of spiraalsnijder. Wanneer je een juliennesnijder gebruikt, heb je onvermijdelijk wat courgette over nadat je klaar bent, want op een gegeven moment kan je niet meer verder ‘schillen’. Doe die restjes courgettes in de blender en voeg ze ook toe aan de saus. Houd de ‘spaghetti’ van courgette (of courgetti) even apart.

4. Kook de spaghetti beetgaar in ruim gezouten water. Voeg tijdens de laatste minuut de courgetti toe.

5. Maal de walnoten fijn in de blender en voeg die enkele minuten voor het einde van de kooktijd van de spaghetti toe aan de saus. Samen met de bloemkool gaan die het gehakt nabootsen.

6. Schep wat spaghetti en courgetti in een bord, lepel er wat saus over en werk eventueel af met gemalen kaas.


Reacties

  1. Lijkt me een heerlijk gerechtje, ga ik zeker eens proberen. Gebruik je Harissa-pasta of kruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Joepie, ik ben héél blij dat je 't zo lekker vond en mij dat ook eventjes laat weten! :-)

      Hier gaat deze pasta sowieso ook nog regelmatig terugkomen, Dagen Zonder Vlees of geen Dagen Zonder Vlees!

      Verwijderen
  3. Jummiejum! Gisteren gemaakt en vandaag nóg lekkerder! Hup, op mijn favorietenlijstje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zalig hé! Ik heb stiekem vandaag ook nog eens de ingrediënten gekocht voor in het weekend. Voor mijn blog probeer ik zo gevarieerd mogelijk te koken, maar ik had er gewoon écht nog eens (of beter gezegd: alweer) zin in. :-)

      Verwijderen
  4. Vandaag uitgetest en meer dan goedgekeurd! En dankzij de blender heb je eigenlijk ook niet echt werk aan de gigantische hoop groenten :-)
    Enige aanpassing die ik de volgende keer ga doen is iets meer harissa toevoegen, omdat ik mijn spaghettisaus wel graag wat pikant heb. Ik herinner mij dat ik dat bij een ander gerecht ook had, dus misschien moet ik maar standaard jouw harissahoeveelheden verhogen :-)
    Alleszins eentje om te onthouden en een goede afwisseling met de gewone bolognaise met (vegetarisch) gehakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja dat kan wel. Mijn lief houdt helemaal niet van pikant en ik van een beetje maar niet té. Waarschijnlijk liggen de harissastandaarden hier in huis dus inderdaad veel lager dan bij jullie. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in ...

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri...

Gezond bananenbrood (Geen vetstof! Geen suiker! Geen bloem!)

Een cake zonder vetstof, zonder suiker, zonder bloem, zonder schuldgevoelens, maar o zo mmmmm! Ik belóóf het. Wat heb je nodig? 4 (over)rijpe bananen (Hoe rijper, hoe zoeter, hoe beter!) 75 g dadels 3 eieren 75 g havermout 75 g amandelpoeder 1 zakje (16 g) bakpoeder Zout Optioneel 50 g (gebroken) lijnzaad/chiazaadjes/hennepzaad 50 rozijntjes 100 g chocoladestukjes 100 g noten 2 zoete appels, in stukjes 1-2 el kaneelpoeder/speculaaskruiden 2 el rauw cacaopoeder … Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 175°. 2. Doe de havermout in een blender en mix tot je havermeel krijgt. Doe dat in een mengkom. 3. Doe nu de dadels in je blender en mix tot zoete ‘puree’. Doe dan de bananen erbij en mix tot je een homogene plakkerige massa verkrijgt. Doe die bij de havermout. Voeg ook de eitjes, het amandelpoeder, bakpoeder en een snuifje zout toe en meng alles met een garde onder elkaar. 4. Dit is de basis en kan zo al de oven in. Maar je kan nu ...