Doorgaan naar hoofdcontent

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet.

Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten.

Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes.

Let op de hoeveelheden: onderstaand recept is voor 6 grote of 8 gewone eters (ik wilde wat saus invriezen).


Wat heb je nodig (6-8 personen)?
  •  3 courgettes + 500 g pasta
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ bloemkool
  • 4 wortelen
  • 2 preien
  • 250 g champignons
  • 200 g gepelde walnoten
  • 1 potje tomatenpuree
  • 7 dl tomatenpassata
  • 5 dl water + 1 kruiden- of groentebouillonblokje
  • 4 el ketchup
  • 4-6 el gemengde Provençaalse kruiden (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn)
  • 2 kl harissa
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Afwerking: gemalen kaas
Wat moet je doen?

1. Verdeel een halve bloemkool in roosjes en maal ze fijn in de blender. Stort de bloemkoolkorrels in een grote kom. Schil de wortelen, snijd ze in stukken en maal ook die fijn in de blender. Doe de wortelen bij de bloemkool. Was de preien, snijd ze in grote stukken en haal ook die door de blender. Doe de prei bij in de kom. Maak de champignons schoon met wat keukenpapier en maal ook die fijn in de blender. Ook de champignons mogen bij de rest van de groenten.

2. Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in enkele stukken en doe die samen met de knoflook in de blender. Bak de fijngemalen uien en knoflook aan in wat olijfolie. Als de uien glazig zijn, mogen de andere fijngemalen groentjes erbij. Laat vijf minuutjes aanstoven en voeg dan de harissa, tomatenpuree en –passata en het water met bouillonblokje toe. Ook de kruiden en de ketchup mogen bij in de pot. Roer even om, zet een deksel op de pot en laat de saus op een zacht vuurtje pruttelen.

3. Was de courgettes en maak er spaghetti van met een julienne- of spiraalsnijder. Wanneer je een juliennesnijder gebruikt, heb je onvermijdelijk wat courgette over nadat je klaar bent, want op een gegeven moment kan je niet meer verder ‘schillen’. Doe die restjes courgettes in de blender en voeg ze ook toe aan de saus. Houd de ‘spaghetti’ van courgette (of courgetti) even apart.

4. Kook de spaghetti beetgaar in ruim gezouten water. Voeg tijdens de laatste minuut de courgetti toe.

5. Maal de walnoten fijn in de blender en voeg die enkele minuten voor het einde van de kooktijd van de spaghetti toe aan de saus. Samen met de bloemkool gaan die het gehakt nabootsen.

6. Schep wat spaghetti en courgetti in een bord, lepel er wat saus over en werk eventueel af met gemalen kaas.


Reacties

  1. Lijkt me een heerlijk gerechtje, ga ik zeker eens proberen. Gebruik je Harissa-pasta of kruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Joepie, ik ben héél blij dat je 't zo lekker vond en mij dat ook eventjes laat weten! :-)

      Hier gaat deze pasta sowieso ook nog regelmatig terugkomen, Dagen Zonder Vlees of geen Dagen Zonder Vlees!

      Verwijderen
  3. Jummiejum! Gisteren gemaakt en vandaag nóg lekkerder! Hup, op mijn favorietenlijstje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zalig hé! Ik heb stiekem vandaag ook nog eens de ingrediënten gekocht voor in het weekend. Voor mijn blog probeer ik zo gevarieerd mogelijk te koken, maar ik had er gewoon écht nog eens (of beter gezegd: alweer) zin in. :-)

      Verwijderen
  4. Vandaag uitgetest en meer dan goedgekeurd! En dankzij de blender heb je eigenlijk ook niet echt werk aan de gigantische hoop groenten :-)
    Enige aanpassing die ik de volgende keer ga doen is iets meer harissa toevoegen, omdat ik mijn spaghettisaus wel graag wat pikant heb. Ik herinner mij dat ik dat bij een ander gerecht ook had, dus misschien moet ik maar standaard jouw harissahoeveelheden verhogen :-)
    Alleszins eentje om te onthouden en een goede afwisseling met de gewone bolognaise met (vegetarisch) gehakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja dat kan wel. Mijn lief houdt helemaal niet van pikant en ik van een beetje maar niet té. Waarschijnlijk liggen de harissastandaarden hier in huis dus inderdaad veel lager dan bij jullie. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.