Doorgaan naar hoofdcontent

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet.

Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten.

Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes.

Let op de hoeveelheden: onderstaand recept is voor 6 grote of 8 gewone eters (ik wilde wat saus invriezen).


Wat heb je nodig (6-8 personen)?
  •  3 courgettes + 500 g pasta
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ bloemkool
  • 4 wortelen
  • 2 preien
  • 250 g champignons
  • 200 g gepelde walnoten
  • 1 potje tomatenpuree
  • 7 dl tomatenpassata
  • 5 dl water + 1 kruiden- of groentebouillonblokje
  • 4 el ketchup
  • 4-6 el gemengde Provençaalse kruiden (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn)
  • 2 kl harissa
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Afwerking: gemalen kaas
Wat moet je doen?

1. Verdeel een halve bloemkool in roosjes en maal ze fijn in de blender. Stort de bloemkoolkorrels in een grote kom. Schil de wortelen, snijd ze in stukken en maal ook die fijn in de blender. Doe de wortelen bij de bloemkool. Was de preien, snijd ze in grote stukken en haal ook die door de blender. Doe de prei bij in de kom. Maak de champignons schoon met wat keukenpapier en maal ook die fijn in de blender. Ook de champignons mogen bij de rest van de groenten.

2. Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in enkele stukken en doe die samen met de knoflook in de blender. Bak de fijngemalen uien en knoflook aan in wat olijfolie. Als de uien glazig zijn, mogen de andere fijngemalen groentjes erbij. Laat vijf minuutjes aanstoven en voeg dan de harissa, tomatenpuree en –passata en het water met bouillonblokje toe. Ook de kruiden en de ketchup mogen bij in de pot. Roer even om, zet een deksel op de pot en laat de saus op een zacht vuurtje pruttelen.

3. Was de courgettes en maak er spaghetti van met een julienne- of spiraalsnijder. Wanneer je een juliennesnijder gebruikt, heb je onvermijdelijk wat courgette over nadat je klaar bent, want op een gegeven moment kan je niet meer verder ‘schillen’. Doe die restjes courgettes in de blender en voeg ze ook toe aan de saus. Houd de ‘spaghetti’ van courgette (of courgetti) even apart.

4. Kook de spaghetti beetgaar in ruim gezouten water. Voeg tijdens de laatste minuut de courgetti toe.

5. Maal de walnoten fijn in de blender en voeg die enkele minuten voor het einde van de kooktijd van de spaghetti toe aan de saus. Samen met de bloemkool gaan die het gehakt nabootsen.

6. Schep wat spaghetti en courgetti in een bord, lepel er wat saus over en werk eventueel af met gemalen kaas.


Reacties

  1. Lijkt me een heerlijk gerechtje, ga ik zeker eens proberen. Gebruik je Harissa-pasta of kruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Joepie, ik ben héél blij dat je 't zo lekker vond en mij dat ook eventjes laat weten! :-)

      Hier gaat deze pasta sowieso ook nog regelmatig terugkomen, Dagen Zonder Vlees of geen Dagen Zonder Vlees!

      Verwijderen
  3. Jummiejum! Gisteren gemaakt en vandaag nóg lekkerder! Hup, op mijn favorietenlijstje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zalig hé! Ik heb stiekem vandaag ook nog eens de ingrediënten gekocht voor in het weekend. Voor mijn blog probeer ik zo gevarieerd mogelijk te koken, maar ik had er gewoon écht nog eens (of beter gezegd: alweer) zin in. :-)

      Verwijderen
  4. Vandaag uitgetest en meer dan goedgekeurd! En dankzij de blender heb je eigenlijk ook niet echt werk aan de gigantische hoop groenten :-)
    Enige aanpassing die ik de volgende keer ga doen is iets meer harissa toevoegen, omdat ik mijn spaghettisaus wel graag wat pikant heb. Ik herinner mij dat ik dat bij een ander gerecht ook had, dus misschien moet ik maar standaard jouw harissahoeveelheden verhogen :-)
    Alleszins eentje om te onthouden en een goede afwisseling met de gewone bolognaise met (vegetarisch) gehakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja dat kan wel. Mijn lief houdt helemaal niet van pikant en ik van een beetje maar niet té. Waarschijnlijk liggen de harissastandaarden hier in huis dus inderdaad veel lager dan bij jullie. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé! Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets 2 zoete appels, type Jonagold Handjevol gepelde walnoten 1 kl komijnpoeder 1 kl kaneelpoeder Peper & zout Olijfolie 2 stronkjes witloof 1 el mayonaise Citroensap Peper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjes Grof zeezout Olijfolie Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten. 2. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Sni

Hoe zou het nog met de nieuwe blog zijn?

Goed omdat: het thema in orde is (it's sooo pretty!) het logo is gemaakt de lettertypes- en groottes zijn gekozen de knopen over de kleuren zijn doorgehakt mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts mét commentaren succesvol zijn overgezet van Blogger naar Wordpress #vreugdedansje Niet goed omdat: ik mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog allemaal moet redirecten van Blogger naar Wordpress ik de SEO van mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog op punt moet stellen en vooral: omdat ik de lay-out van die ondertussen-meer-dan-500-blogposts ÉÉN VOOR ÉÉN  HANDMATIG moet aanpassen Met dat laatste ben ik de afgelopen week grotendeels bezig geweest. De status? 125 blogposts gedaan, 376 te gaan EN IK WORD GEK! Aan dit tempo zou ik klaar zijn binnen een drietal weken, wat nog enigszins oké lijkt, maar het ‘probleem’ is dat het schooljaar volgende week begint en ik mijn blog dus een aantal plekjes ga moeten laten zakken op de prioriteitenranglijst. Mijn