Doorgaan naar hoofdcontent

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet.

Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten.

Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes.

Let op de hoeveelheden: onderstaand recept is voor 6 grote of 8 gewone eters (ik wilde wat saus invriezen).


Wat heb je nodig (6-8 personen)?
  •  3 courgettes + 500 g pasta
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • ½ bloemkool
  • 4 wortelen
  • 2 preien
  • 250 g champignons
  • 200 g gepelde walnoten
  • 1 potje tomatenpuree
  • 7 dl tomatenpassata
  • 5 dl water + 1 kruiden- of groentebouillonblokje
  • 4 el ketchup
  • 4-6 el gemengde Provençaalse kruiden (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn)
  • 2 kl harissa
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  • Afwerking: gemalen kaas
Wat moet je doen?

1. Verdeel een halve bloemkool in roosjes en maal ze fijn in de blender. Stort de bloemkoolkorrels in een grote kom. Schil de wortelen, snijd ze in stukken en maal ook die fijn in de blender. Doe de wortelen bij de bloemkool. Was de preien, snijd ze in grote stukken en haal ook die door de blender. Doe de prei bij in de kom. Maak de champignons schoon met wat keukenpapier en maal ook die fijn in de blender. Ook de champignons mogen bij de rest van de groenten.

2. Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in enkele stukken en doe die samen met de knoflook in de blender. Bak de fijngemalen uien en knoflook aan in wat olijfolie. Als de uien glazig zijn, mogen de andere fijngemalen groentjes erbij. Laat vijf minuutjes aanstoven en voeg dan de harissa, tomatenpuree en –passata en het water met bouillonblokje toe. Ook de kruiden en de ketchup mogen bij in de pot. Roer even om, zet een deksel op de pot en laat de saus op een zacht vuurtje pruttelen.

3. Was de courgettes en maak er spaghetti van met een julienne- of spiraalsnijder. Wanneer je een juliennesnijder gebruikt, heb je onvermijdelijk wat courgette over nadat je klaar bent, want op een gegeven moment kan je niet meer verder ‘schillen’. Doe die restjes courgettes in de blender en voeg ze ook toe aan de saus. Houd de ‘spaghetti’ van courgette (of courgetti) even apart.

4. Kook de spaghetti beetgaar in ruim gezouten water. Voeg tijdens de laatste minuut de courgetti toe.

5. Maal de walnoten fijn in de blender en voeg die enkele minuten voor het einde van de kooktijd van de spaghetti toe aan de saus. Samen met de bloemkool gaan die het gehakt nabootsen.

6. Schep wat spaghetti en courgetti in een bord, lepel er wat saus over en werk eventueel af met gemalen kaas.


Reacties

  1. Lijkt me een heerlijk gerechtje, ga ik zeker eens proberen. Gebruik je Harissa-pasta of kruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties
    1. Joepie, ik ben héél blij dat je 't zo lekker vond en mij dat ook eventjes laat weten! :-)

      Hier gaat deze pasta sowieso ook nog regelmatig terugkomen, Dagen Zonder Vlees of geen Dagen Zonder Vlees!

      Verwijderen
  3. Jummiejum! Gisteren gemaakt en vandaag nóg lekkerder! Hup, op mijn favorietenlijstje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zalig hé! Ik heb stiekem vandaag ook nog eens de ingrediënten gekocht voor in het weekend. Voor mijn blog probeer ik zo gevarieerd mogelijk te koken, maar ik had er gewoon écht nog eens (of beter gezegd: alweer) zin in. :-)

      Verwijderen
  4. Vandaag uitgetest en meer dan goedgekeurd! En dankzij de blender heb je eigenlijk ook niet echt werk aan de gigantische hoop groenten :-)
    Enige aanpassing die ik de volgende keer ga doen is iets meer harissa toevoegen, omdat ik mijn spaghettisaus wel graag wat pikant heb. Ik herinner mij dat ik dat bij een ander gerecht ook had, dus misschien moet ik maar standaard jouw harissahoeveelheden verhogen :-)
    Alleszins eentje om te onthouden en een goede afwisseling met de gewone bolognaise met (vegetarisch) gehakt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja dat kan wel. Mijn lief houdt helemaal niet van pikant en ik van een beetje maar niet té. Waarschijnlijk liggen de harissastandaarden hier in huis dus inderdaad veel lager dan bij jullie. :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Pasta met kip in pittige tomatensaus

Dit gerecht is enkele weken geleden ontstaan, wanneer we voor onze reis nog enkele verdwaalde ingrediënten in onze ijskast hadden liggen. Ik zei toen dat ik die ingrediënten in het vervolg zeker opzettelijk zou meebrengen. Dit is echt zo’n gerechtje dat van mij permanent in het weekmenu zou mogen. Nu ja, als ik geen foodblog had en ‘verplicht’ was om steeds nieuwe dingen te maken dan.
Door de mascarpone in de saus is dit receptje iets calorierijker dan dat je van mij gewoon bent. In principe kan je die wel weglaten, maar hij maakt de saus eigenlijk echt lekkerder!
Wist je trouwens dat je mascarpone gewoon kan invriezen en daarna in bevroren vorm weer gebruiken? Dat gaat uiteraard niet in desserts, maar je kan hem bijvoorbeeld wel gewoon laten smelten in een saus.



Wat heb je nodig (2 personen)? 160-180 pasta, bv. spaghetti 1 kipfilet1 grote ui2 teentjes knoflook200 g verse spinazie2 tomaten1 klein potje tomatenpuree150 ml tomatenpassata, bv. Tomato Frito2 el mascarpone (of Griekse yoghurt)1…

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé!


Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets2 zoete appels, type JonagoldHandjevol gepelde walnoten1 kl komijnpoeder1 kl kaneelpoederPeper & zoutOlijfolie 2 stronkjes witloof1 el mayonaiseCitroensapPeper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjesGrof zeezoutOlijfolieWat moet je doen?
1.Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten.
2.Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Snijd elk kwartje nog eens doormidden. Leg de appelpartjes bij de kip.…