Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik
kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar!
Eigenlijk
weet ik niet of ik deze couscoussalade wel ‘Marokkaans-mediterraan’ mag noemen.
Bestaan daar regels voor? Ik vind hem mediterraan omdat er onder andere
tomaten, olijfolie en balsamico inzitten. Maar couscous op zich en kikkererwten
vind ik dan weer Marokkaans. Of misschien zit de Marokkaanse muziek die terwijl
ik dit schrijf op de achtergrond speelt er wel voor iets tussen. Hoe dan ook,
dit is – echt waar – de ultieme couscoussalade voor weinig tijd en veel smaak!
En telkens wanneer je hem eet, denk je: “man, dit is toch echt wel Marokko
meets la Méditerranée!” You’ll see.
Marokkaans-mediterrane couscoussalade |
Wat heb je nodig (voor 2)?
De basis
- Couscous (Ik neem 140 tot 160 g voor twee
personen, afhankelijk van hoe groot de
hongergoesting.) - 200 g kikkererwten (Uit blik.)
- Zo’n 4 el rozijntjes (Blanke en/of blauwe, wat je in huis hebt.)
- Olijven (Zwarte en/of groene, wat je graag hebt.)
- 1 verse tomaat
- Enkele zongedroogde tomaatjes
De dressing
- Olijfolie
- Balsamicocrème(*)
- Peper & zout
De extraatjes
- Een stuk komkommer(**) (In kleine blokjes gesneden.)
- En/of een avocado (Ook in kleine blokjes gesneden.)
- Als je niet aan Christmas Countdown doet, mag mozzarella – ook in kleine blokjes gesneden – ook.
- En verse munt (Yum!) en/of verse basilicum (Double yum!) mogen
in het seizoen van de verse kruidenwat mij betreft altijd.
Wat moet je doen?
Dit is een koude couscoussalade. Begin
dus zeker met de couscous, zodat die de tijd heeft om af te koelen. Doe de couscous
in een kom, en giet er net zoveel kokend water over tot alle couscouskorreltjes
juist onderstaan. Dek de kom niet af, want denk eraan: we willen koude
couscous! Ook de rozijntjes mogen in een kommetje met water. Zo kunnen ze een
beetje wellen.
Treuzel nu maar een beetje. Ga eens
kijken wat je vriendje zoal aan het doen is in de woonkamer. En nu je daar toch
bent: vraag ineens om een zoen!
Keer zo’n vijf tot tien minuutjes later
terug naar je keuken en begin aan de rest van de ingrediënten: de tomaat
ontvellen en in stukjes snijden, de olijfjes halveren en de kikkererwten in een
vergiet kieperen. Eventueel ook de komkommer en/of avocado en/of mozzarella in
stukjes snijden en de munt- en/of basilicumblaadjes sprokkelen.
Maak de dressing: giet olijfolie en
balsamicocrème bij elkaar, kruid met peper en zout en roer. Hoeveel olijfolie
en balsamico? Net zoveel om een sappige couscoussalade te krijgen! Ah ja!
Doe alle ingrediënten en de dressing in
de kom bij de couscous, roer en proef. Dit is toch echt wel Marokko meets la Méditerranée! Niet?
Variatie voor de niet-zo-veggies!
Deze Marokkaans-mediterrane
couscoussalade is lekker met rundbrochettes
en ook met gehaktballetjes(***) gekruid met komijn, munt,
paprikapoeder, oregano, peper en zout. Dat weet ik al zeker. Maar hij is
ongetwijfeld lekker met nog veel meer!
(*) Als je geen balsamicocrème hebt, kan
je ook balsamicoazijn en een schepje suiker gebruiken.
(**) Zeker niet slecht, maar ik geef
toe: ik doe er enkel komkommer in als er nog zo’n stuk komkommer rondhangt waar
ik geen blijf mee weet.
(***) Dat van die balletjes zal je op
mijn woord moeten geloven, want daar heb ik geen foto van.
Reacties
Een reactie posten