Doorgaan naar hoofdcontent

Christmas Countdown-recept: Marokkaans-mediterrane couscoussalade

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar!

Eigenlijk weet ik niet of ik deze couscoussalade wel ‘Marokkaans-mediterraan’ mag noemen. Bestaan daar regels voor? Ik vind hem mediterraan omdat er onder andere tomaten, olijfolie en balsamico inzitten. Maar couscous op zich en kikkererwten vind ik dan weer Marokkaans. Of misschien zit de Marokkaanse muziek die terwijl ik dit schrijf op de achtergrond speelt er wel voor iets tussen. Hoe dan ook, dit is – echt waar – de ultieme couscoussalade voor weinig tijd en veel smaak! En telkens wanneer je hem eet, denk je: “man, dit is toch echt wel Marokko meets la Méditerranée!” You’ll see.

Marokkaans-mediterrane couscoussalade

Wat heb je nodig (voor 2)?

De basis
  • Couscous (Ik neem 140 tot 160 g voor twee personen, afhankelijk van hoe groot de honger goesting.)
  • 200 g kikkererwten (Uit blik.)
  • Zo’n 4 el rozijntjes (Blanke en/of blauwe, wat je in huis hebt.)
  • Olijven (Zwarte en/of groene, wat je graag hebt.)
  • 1 verse tomaat
  • Enkele zongedroogde tomaatjes

De dressing
  • Olijfolie
  • Balsamicocrème(*)
  • Peper & zout

De extraatjes
  • Een stuk komkommer(**) (In kleine blokjes gesneden.)
  • En/of een avocado (Ook in kleine blokjes gesneden.)
  • Als je niet aan Christmas Countdown doet, mag mozzarella – ook in kleine blokjes gesneden – ook.
  • En verse munt (Yum!) en/of verse basilicum (Double yum!) mogen in het seizoen van de verse kruiden wat mij betreft altijd.

Wat moet je doen?

Dit is een koude couscoussalade. Begin dus zeker met de couscous, zodat die de tijd heeft om af te koelen. Doe de couscous in een kom, en giet er net zoveel kokend water over tot alle couscouskorreltjes juist onderstaan. Dek de kom niet af, want denk eraan: we willen koude couscous! Ook de rozijntjes mogen in een kommetje met water. Zo kunnen ze een beetje wellen.

Treuzel nu maar een beetje. Ga eens kijken wat je vriendje zoal aan het doen is in de woonkamer. En nu je daar toch bent: vraag ineens om een zoen!

Keer zo’n vijf tot tien minuutjes later terug naar je keuken en begin aan de rest van de ingrediënten: de tomaat ontvellen en in stukjes snijden, de olijfjes halveren en de kikkererwten in een vergiet kieperen. Eventueel ook de komkommer en/of avocado en/of mozzarella in stukjes snijden en de munt- en/of basilicumblaadjes sprokkelen.

Maak de dressing: giet olijfolie en balsamicocrème bij elkaar, kruid met peper en zout en roer. Hoeveel olijfolie en balsamico? Net zoveel om een sappige couscoussalade te krijgen! Ah ja!

Doe alle ingrediënten en de dressing in de kom bij de couscous, roer en proef. Dit is toch echt wel Marokko meets la Méditerranée! Niet?

Variatie voor de niet-zo-veggies!

Deze Marokkaans-mediterrane couscoussalade is lekker met rundbrochettes en ook met gehaktballetjes(***) gekruid met komijn, munt, paprikapoeder, oregano, peper en zout. Dat weet ik al zeker. Maar hij is ongetwijfeld lekker met nog veel meer!



(*) Als je geen balsamicocrème hebt, kan je ook balsamicoazijn en een schepje suiker gebruiken.
(**) Zeker niet slecht, maar ik geef toe: ik doe er enkel komkommer in als er nog zo’n stuk komkommer rondhangt waar ik geen blijf mee weet.
(***) Dat van die balletjes zal je op mijn woord moeten geloven, want daar heb ik geen foto van.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…