Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten
word ik kerstcalorieloosklaar voor een nieuw jaar!
Gebruik in de plaats van 2 tomaten er maar eentje. Vervang dan de tomatenblokjes voor de afwerking door 6 zongedroogde tomaatjes in stukjes. En werk het gerecht af door er een royale lepel zure room op te scheppen.
Voor
als je in geen tijd en zonder schuldgevoel wil genieten van de meest zalige
zomerse pasta op een winterse herfstdag. Roep je lief er al maar bij, deze
pasta is klaar voor je het weet.
Pasta met scampi, tomaat en basilicum |
Wat heb je nodig?
- 2 tomaten
- 1 groot teentje knoflook
- Scampi’s(*) (Ik nam er uit de diepvries (al ontschaald en ontdarmd, dat bestaat blijkbaar) en rekende 24 exemplaren voor twee personen.)
- Een halve citroen
- Verse basilicum
- Peper & zout
- Olijfolie
Wat moet je doen?
Een beetje
voorbereiding…
Leg de scampi’s in een kom koud water om
ze te ontdooien. Dat gaat verbazend snel. Zet het water voor de pasta op, ontvel
de twee tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Hierna ga je daar geen tijd meer
voor hebben. Zoek ook naar je kleinste kleefpannetje. Dat van mij heeft een
diameter van 20 cm.
…en start!
Snipper de knoflook fijn en stoof hem heel
eventjes aan in olijfolie in het kleine kleefpannetje. Zorg ervoor dat de
olijfolie niet te heet is, anders wordt de knoflook meteen bruin en bitter.
Voeg na enkele seconden de scampi’s toe en
kruid ze met voldoende peper en zout. Pers wanneer de scampi’s gebakken zijn er
wat vers citroensap over en voeg de helft van de verse tomatenblokjes toe.
Zet na 2 minuutjes het vuur uit en voeg in
fijne reepjes gesneden verse basilicumblaadjes toe. Ik nam ongeveer een derde
van een bosje, maar gebruik maar zoveel als je wil. Werk af met de andere helft
van de verse tomatenblokjes en eventueel nog wat lekkere olijfolie.
Dat
is alles. Sublimely simple. Simply sublime. En lekker met linguine!
Voor de variatie
1.
Iets minder licht, maar ook heel lekker. Al verkies ik toch de originele
versie.
Pasta met scampi en zure room |
Gebruik in de plaats van 2 tomaten er maar eentje. Vervang dan de tomatenblokjes voor de afwerking door 6 zongedroogde tomaatjes in stukjes. En werk het gerecht af door er een royale lepel zure room op te scheppen.
2.
Ik heb ertegen proberen te vechten, maar het was gewoon onvermijdelijk dat ik
hier ook eens een variant met balsamico van zou maken. Vreemd genoeg blijft
mijn favoriet het originele recept. Hoe minder ingrediënten hoe beter, geldt
blijkbaar in dit geval. Maar mocht je toch eens de versie met
balsamicotomaatjes willen maken, ik deed het zo…
Pasta met scampi en balsamicotomaatjes |
Gebruik in de plaats van 2 tomaten er
maar eentje. Doe de tomatenblokjes niet bij in de pan, maar leg ze vooraleer je
de scampi’s bakt in een marinade van olijfolie,
balsamicocrème, stukjes zongedroogde tomaat, peper en zout. (Normaal zou ik hier ook nog verse
basilicum bij hebben gedaan, maar ons plantje had geen blaadjes meer.) Bak de
scampi’s zoals in het originele recept. Schep de tomatenblokjes en de marinade
als afwerking over de pasta met de scampi’s.
(*) Ik weet dat het enkelvoud eigenlijk ‘scampo’
en het meervoud ‘scampi’ is, maar het is niet mijn schuld dat dat gewoon te
raar klinkt.
Reacties
Een reactie posten