Doorgaan naar hoofdcontent

Christmas Countdown-recept:
Pasta met scampi, tomaat en basilicum

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloosklaar voor een nieuw jaar!

Voor als je in geen tijd en zonder schuldgevoel wil genieten van de meest zalige zomerse pasta op een winterse herfstdag. Roep je lief er al maar bij, deze pasta is klaar voor je het weet.

Pasta met scampi, tomaat en basilicum

Wat heb je nodig?
  • 2 tomaten
  • 1 groot teentje knoflook
  • Scampi’s(*) (Ik nam er uit de diepvries (al ontschaald en ontdarmd, dat bestaat blijkbaar) en rekende 24 exemplaren voor twee personen.)
  • Een halve citroen
  • Verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

Een beetje voorbereiding
Leg de scampi’s in een kom koud water om ze te ontdooien. Dat gaat verbazend snel. Zet het water voor de pasta op, ontvel de twee tomaten en snijd ze in kleine blokjes. Hierna ga je daar geen tijd meer voor hebben. Zoek ook naar je kleinste kleefpannetje. Dat van mij heeft een diameter van 20 cm.

…en start!
Snipper de knoflook fijn en stoof hem heel eventjes aan in olijfolie in het kleine kleefpannetje. Zorg ervoor dat de olijfolie niet te heet is, anders wordt de knoflook meteen bruin en bitter.

Voeg na enkele seconden de scampi’s toe en kruid ze met voldoende peper en zout. Pers wanneer de scampi’s gebakken zijn er wat vers citroensap over en voeg de helft van de verse tomatenblokjes toe.

Zet na 2 minuutjes het vuur uit en voeg in fijne reepjes gesneden verse basilicumblaadjes toe. Ik nam ongeveer een derde van een bosje, maar gebruik maar zoveel als je wil. Werk af met de andere helft van de verse tomatenblokjes en eventueel nog wat lekkere olijfolie.

Dat is alles. Sublimely simple. Simply sublime. En lekker met linguine!

Voor de variatie

1. Iets minder licht, maar ook heel lekker. Al verkies ik toch de originele versie.

Pasta met scampi en zure room

Gebruik in de plaats van 2 tomaten er maar eentje. Vervang dan de tomatenblokjes voor de afwerking door 6 zongedroogde tomaatjes in stukjes. En werk het gerecht af door er een royale lepel zure room op te scheppen.

2. Ik heb ertegen proberen te vechten, maar het was gewoon onvermijdelijk dat ik hier ook eens een variant met balsamico van zou maken. Vreemd genoeg blijft mijn favoriet het originele recept. Hoe minder ingrediënten hoe beter, geldt blijkbaar in dit geval. Maar mocht je toch eens de versie met balsamicotomaatjes willen maken, ik deed het zo…

Pasta met scampi en balsamicotomaatjes

Gebruik in de plaats van 2 tomaten er maar eentje. Doe de tomatenblokjes niet bij in de pan, maar leg ze vooraleer je de scampi’s bakt in een marinade van olijfolie, balsamicocrème, stukjes zongedroogde tomaat, peper en zout. (Normaal zou ik hier ook nog verse basilicum bij hebben gedaan, maar ons plantje had geen blaadjes meer.) Bak de scampi’s zoals in het originele recept. Schep de tomatenblokjes en de marinade als afwerking over de pasta met de scampi’s.

(*) Ik weet dat het enkelvoud eigenlijk ‘scampo’ en het meervoud ‘scampi’ is, maar het is niet mijn schuld dat dat gewoon te raar klinkt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.