Als ik niet zeg dat ik deze week geen
twee keer vlees heb gemaakt, zelfs niet met een beetje verbeelding of een creatieve
interpretatie van het getal twee, zouden jullie dat dan merken? Nee, hé?
Poppequiche |
WEEK 4 : EEN KWARTET PRIMEURS
Vrijdag 18 januari 2013: Preipuree met warm gerookte gebakken
zalm
Zaterdag 19 januari 2013: Quiche à
l’italienne, door Merlot omgedoopt tot Poppequiche
Zondag 20 januari 2013: Eten bij Gourmand & Maure
Pasta
met gehakt, aubergine en tomaten-muntsaus
Maandag 21 januari 2013: Falafel met tomatencouscous
Dinsdag 22 januari 2013: Quinoa met pompoen en appel
Woensdag
23 januari 2013: Witloofsoep met
ovenbroodjes
Donderdag
24 januari 2013: Brestolipasta met
basilicumtomaatjes
Lap, geen honger en
eigenlijk zin in havermout
+ improv mac ‘n’ cheese voor Merlot
Wanneer Libelle Lekker zegt dat je een
takje tijm in zalm kan prikken en dat in brand kan steken om zo warm gerookte
zalm te krijgen, dan liegt het. Ik zeg jou: tijm wil niet branden! En ik kan
het weten, want ik heb het geprobeerd met een lucifer en met een aansteker.
Niet dat ik had verwacht dat een aansteker een ander resultaat zou opleveren dan
een lucifer, hoor, maar zo kan je niet zeggen dat ik niet alles heb geprobeerd,
hé! Gelukkig stelt een stukje gewoon gebakken zalm zonder pretentie ook nooit
teleur.
Zondag, de eerste primeur. Ik had nog
nooit quiche gemaakt, neen. Ik begrijp het zelf ook niet. Voor de vulling koos
ik een combinatie typisch voor mij: tomaat, olijfjes, zalm, basilicum en courgette.
Daarom noemde Merlot het de ‘Poppequiche’.
De basilicum was trouwens nog een
primeur (toen waren ze al een duo!): ik gebruikte voor de eerste keer basilicum
uit de diepvries. Dat ligt daar blijkbaar, zomaar in een zakje in de diepvries
in de supermarkt! En het is gemakkelijk, want het is al gesneden. Het is leuk,
want het kost niet veel. En het is vreemd, want het is lekker! Niets gaat
uiteraard boven verse basilicum. Maar na verse basilicum en voor gedroogde
basilicum (waarvan ik enkel geloof dat het basilicum is omdat het potje dat
zegt) staat absoluut diepvriesbasilicum! Op mijn schaal van
basilicum-lekkerheid dan, hé.
De derde primeur vond plaats op maandag
(toen waren ze al met drie!). Ik had nog een restje gegrilde aubergine over en
maakte daarmee falafels. Ze waren lekker. Ontzéttend lekker. Maar ze waren met
te veel! Helaas ben ik zo iemand die haar bord leegeet, wat er ook gebeurt. En
ik kan de schuld niet eens op m’n opvoeding steken. Mer, mijn moeder, is zo iemand
die nooit de zin “Eet uw bord leeg!” heeft gebruikt en die even vrolijk eten in
de vuilbak kiepert als in een kookpot. Het is zeer bizar allemaal. In ieder
geval, nadat alle falafels opwaren, herinnerde ik me weer waarom ik normaal
steeds nét genoeg maak. Ik verkies een beetje honger boven een te vol gevoel.
Altijd.
En mijn eerste Pinterest-recept(*) op
dinsdag maakte van mijn tot dan toe trio primeurs een kwartet.
(*) Ja, ja, ik zit eindelijk ook op
Pinterest. Ik ben helemaal mee.
Reacties
Een reactie posten