Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 4: Een kwartet primeurs

Als ik niet zeg dat ik deze week geen twee keer vlees heb gemaakt, zelfs niet met een beetje verbeelding of een creatieve interpretatie van het getal twee, zouden jullie dat dan merken? Nee, hé?

Poppequiche

WEEK 4 : EEN KWARTET PRIMEURS

Vrijdag 18 januari 2013:         Preipuree met warm gerookte gebakken zalm
Zaterdag 19 januari 2013:      Quiche à l’italienne, door Merlot omgedoopt tot Poppequiche
Zondag 20 januari 2013:        Eten bij Gourmand & Maure
                                               Pasta met gehakt, aubergine en tomaten-muntsaus
Maandag 21 januari 2013:      Falafel met tomatencouscous
Dinsdag 22 januari 2013:       Quinoa met pompoen en appel
Woensdag 23 januari 2013:    Witloofsoep met ovenbroodjes
Donderdag 24 januari 2013:   Brestolipasta met basilicumtomaatjes
Lap, geen honger en eigenlijk zin in havermout
+ improv mac ‘n’ cheese voor Merlot

Wanneer Libelle Lekker zegt dat je een takje tijm in zalm kan prikken en dat in brand kan steken om zo warm gerookte zalm te krijgen, dan liegt het. Ik zeg jou: tijm wil niet branden! En ik kan het weten, want ik heb het geprobeerd met een lucifer en met een aansteker. Niet dat ik had verwacht dat een aansteker een ander resultaat zou opleveren dan een lucifer, hoor, maar zo kan je niet zeggen dat ik niet alles heb geprobeerd, hé! Gelukkig stelt een stukje gewoon gebakken zalm zonder pretentie ook nooit teleur.

Zondag, de eerste primeur. Ik had nog nooit quiche gemaakt, neen. Ik begrijp het zelf ook niet. Voor de vulling koos ik een combinatie typisch voor mij: tomaat, olijfjes, zalm, basilicum en courgette. Daarom noemde Merlot het de Poppequiche.

De basilicum was trouwens nog een primeur (toen waren ze al een duo!): ik gebruikte voor de eerste keer basilicum uit de diepvries. Dat ligt daar blijkbaar, zomaar in een zakje in de diepvries in de supermarkt! En het is gemakkelijk, want het is al gesneden. Het is leuk, want het kost niet veel. En het is vreemd, want het is lekker! Niets gaat uiteraard boven verse basilicum. Maar na verse basilicum en voor gedroogde basilicum (waarvan ik enkel geloof dat het basilicum is omdat het potje dat zegt) staat absoluut diepvriesbasilicum! Op mijn schaal van basilicum-lekkerheid dan, hé.

De derde primeur vond plaats op maandag (toen waren ze al met drie!). Ik had nog een restje gegrilde aubergine over en maakte daarmee falafels. Ze waren lekker. Ontzéttend lekker. Maar ze waren met te veel! Helaas ben ik zo iemand die haar bord leegeet, wat er ook gebeurt. En ik kan de schuld niet eens op m’n opvoeding steken. Mer, mijn moeder, is zo iemand die nooit de zin “Eet uw bord leeg!” heeft gebruikt en die even vrolijk eten in de vuilbak kiepert als in een kookpot. Het is zeer bizar allemaal. In ieder geval, nadat alle falafels opwaren, herinnerde ik me weer waarom ik normaal steeds nét genoeg maak. Ik verkies een beetje honger boven een te vol gevoel. Altijd.

En mijn eerste Pinterest-recept(*) op dinsdag maakte van mijn tot dan toe trio primeurs een kwartet.

(*) Ja, ja, ik zit eindelijk ook op Pinterest. Ik ben helemaal mee.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.