Eureka!
Of moet ik zeggen… *zoekt eventjes op wat ‘eureka’ is in het Chinees* Oké,
neen, ik moet echt wel ‘eureka’ zeggen.
Dus.
Eureka! Ik heb het geheim achter de smaak van de tomatensoep van de Chinees
ontdekt. Nu ja, die van mijn Chinees althans. Of eigenlijk die van de Chinees
van mijn mama. Zelf heb ik geen Chinees. Merlot en ik komen blijkbaar niet op
het idee om zo eens Chinees te gaan halen. En nu moeten we daar ook niet mee
beginnen, want we kunnen ik kan hun tomatensoep perfect namaken! Eureka!
Nummertje
1? Check! Nu de 149 andere nog…
Chinese tomatensoep |
Wat heb je nodig?
- Verplichte ‘groentjes’: 1 grote ui en 3 teentjes knoflook
- Een selectie naar keuze van verschillende soorten groentjes, bijvoorbeeld: worteltjes, prei, selder, broccoli, savooikool, spruitjes, groene boontjes, erwtjes, sojascheuten (taugé)…
- Mijn twee niet-langer-geheime ingrediënten: 8 el rijstazijn & 4 el zoete sojasaus (ketjap manis)
- 2 kipfilets
- 3 eieren
- Chinese eiernoedels
- 1 klein potje tomatenpuree (Dat is ongeveer 2 el.)
- 5 dl tomatenpassata
- 1,5 l kippenbouillon (Ik gebruikte 1, 5 l water met 3 bouillonketeltjes.)
- Peper & zout
- Olijfolie
Wat moet je doen?
1. Schil en/of was alle groentjes die je
gaat gebruiken en snijd ze daarna fijn. De knoflook zo fijn als je kan, de ui
in halve ringen, de worteltjes in halve cirkels, de prei in ringen, de selder
in boogjes, de broccoli in kleine roosjes, de savooikool in reepjes, en de
spruitjes en groene boontjes in twee. De erwtjes en sojascheuten mag je
uiteraard gewoon heel laten.(*) Snijd de kipfilets in reepjes op hapgrootte.
2. Neem nu je wok erbij, doe er
olijfolie in en laat die goed heet worden. Bak wanneer de wok heel warm is de
kippenreepjes kort aan. Voeg dan de ui en knoflook toe en de meest harde
groentjes die niet beetgaar moeten blijven (denk: wortelen, prei, selder, savooikool…).
3. Kruid met peper en zout, en laat
eventjes stoven. Voeg na enkele minuten het potje (of de 2 el) tomatenpuree toe
en laat ook die een minuutje of twee meestoven. Voeg dan mijn niet-zo-geheime
ingrediënten toe: 8 el rijstazijn en 4 el zoete(!) sojasaus. Roer alles onder
elkaar en doe dan de tomatenpassata en de kippenbouillon in je wok.
4. Nu is het een beetje timen. In totaal
moet de soep zo’n 20-25 minuutjes koken. De overige groentjes en de eiernoedels
ga je dus op verschillende tijdstippen moeten toevoegen afhankelijk van hun
gaartijd. Ik zou de spruitjes zo’n 10 minuten voor het einde toevoegen, de
broccoliroosjes, de boontjes en de Chinese eiernoedels zo’n 5 minuten voor het
einde, en de erwtjes en sojascheuten op het allerlaatst, zo’n 2 à 3 minuten
voor het einde.
5. Kluts in een apart kommetje de eitjes
door elkaar en roer die op het einde door de soep.
6. Proef en sta versteld van de gelijkenis
met de tomatensoep van bij de Chinees. Of kom eerst naar mijn mama’s Chinees, bestel
daar tomatensoep, maak daarna deze soep en sta versteld van de gelijkenis.
(*) Je moet natuurlijk niet (telkens) al
deze groentjes te gebruiken. Je mag er weglaten, je mag er andere toevoegen, je
mag doen wat je wilt. Ik doe niet moeilijk over groentjes. Het gaat er gewoon
om dat er wel wat in zitten. Want onthoud het goed: groentjes zijn vriendjes
vol vitamientjes!
Chinese tomatensoep |
Ha ik vroeg me al af wat het geheim achter de 'Chineessoep' was! :) Ook weer eentje om uit te proberen, thanks!
BeantwoordenVerwijderenMijn 'not-so-secret ingredients' zijn op zich niet zo wereldschokkend, maar probeer het recept inderdaad maar eens! Ze doen speciale dingen met de soep! :-) En eigenlijk vind ik dat ook het leukste, om met vrij weinig en makkelijk vindbare ingrediënten toch bijzondere dingen te maken.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het wel altijd een vreemde mix van superleuk en supereng wanneer mensen receptjes van m'n blog maken... Maar wij vonden het in ieder geval écht heel lekker! :-)
PS: Dank je voor de reactie!
De soep was een succes! Super lekker!
BeantwoordenVerwijderenBedankt! :-)
Verwijderen