Doorgaan naar hoofdcontent

Chinese tomatensoep


Eureka! Of moet ik zeggen… *zoekt eventjes op wat ‘eureka’ is in het Chinees* Oké, neen, ik moet echt wel ‘eureka’ zeggen.

Dus. Eureka! Ik heb het geheim achter de smaak van de tomatensoep van de Chinees ontdekt. Nu ja, die van mijn Chinees althans. Of eigenlijk die van de Chinees van mijn mama. Zelf heb ik geen Chinees. Merlot en ik komen blijkbaar niet op het idee om zo eens Chinees te gaan halen. En nu moeten we daar ook niet mee beginnen, want we kunnen ik kan hun tomatensoep perfect namaken! Eureka!

Nummertje 1? Check! Nu de 149 andere nog…

Chinese tomatensoep

Wat heb je nodig?
  • Verplichte ‘groentjes’: 1 grote ui en 3 teentjes knoflook
  • Een selectie naar keuze van verschillende soorten groentjes, bijvoorbeeld: worteltjes, prei, selder, broccoli, savooikool, spruitjes, groene boontjes, erwtjes, sojascheuten (taugé)…
  • Mijn twee niet-langer-geheime ingrediënten: 8 el rijstazijn & 4 el zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 2 kipfilets
  • 3 eieren
  • Chinese eiernoedels
  • 1 klein potje tomatenpuree (Dat is ongeveer 2 el.)
  • 5 dl tomatenpassata
  • 1,5 l kippenbouillon (Ik gebruikte 1, 5 l water met 3 bouillonketeltjes.)
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Wat moet je doen?

1. Schil en/of was alle groentjes die je gaat gebruiken en snijd ze daarna fijn. De knoflook zo fijn als je kan, de ui in halve ringen, de worteltjes in halve cirkels, de prei in ringen, de selder in boogjes, de broccoli in kleine roosjes, de savooikool in reepjes, en de spruitjes en groene boontjes in twee. De erwtjes en sojascheuten mag je uiteraard gewoon heel laten.(*) Snijd de kipfilets in reepjes op hapgrootte.

2. Neem nu je wok erbij, doe er olijfolie in en laat die goed heet worden. Bak wanneer de wok heel warm is de kippenreepjes kort aan. Voeg dan de ui en knoflook toe en de meest harde groentjes die niet beetgaar moeten blijven (denk: wortelen, prei, selder, savooikool…).

3. Kruid met peper en zout, en laat eventjes stoven. Voeg na enkele minuten het potje (of de 2 el) tomatenpuree toe en laat ook die een minuutje of twee meestoven. Voeg dan mijn niet-zo-geheime ingrediënten toe: 8 el rijstazijn en 4 el zoete(!) sojasaus. Roer alles onder elkaar en doe dan de tomatenpassata en de kippenbouillon in je wok.

4. Nu is het een beetje timen. In totaal moet de soep zo’n 20-25 minuutjes koken. De overige groentjes en de eiernoedels ga je dus op verschillende tijdstippen moeten toevoegen afhankelijk van hun gaartijd. Ik zou de spruitjes zo’n 10 minuten voor het einde toevoegen, de broccoliroosjes, de boontjes en de Chinese eiernoedels zo’n 5 minuten voor het einde, en de erwtjes en sojascheuten op het allerlaatst, zo’n 2 à 3 minuten voor het einde.

5. Kluts in een apart kommetje de eitjes door elkaar en roer die op het einde door de soep.

6. Proef en sta versteld van de gelijkenis met de tomatensoep van bij de Chinees. Of kom eerst naar mijn mama’s Chinees, bestel daar tomatensoep, maak daarna deze soep en sta versteld van de gelijkenis.

(*) Je moet natuurlijk niet (telkens) al deze groentjes te gebruiken. Je mag er weglaten, je mag er andere toevoegen, je mag doen wat je wilt. Ik doe niet moeilijk over groentjes. Het gaat er gewoon om dat er wel wat in zitten. Want onthoud het goed: groentjes zijn vriendjes vol vitamientjes!

Chinese tomatensoep

Reacties

  1. Ha ik vroeg me al af wat het geheim achter de 'Chineessoep' was! :) Ook weer eentje om uit te proberen, thanks!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn 'not-so-secret ingredients' zijn op zich niet zo wereldschokkend, maar probeer het recept inderdaad maar eens! Ze doen speciale dingen met de soep! :-) En eigenlijk vind ik dat ook het leukste, om met vrij weinig en makkelijk vindbare ingrediënten toch bijzondere dingen te maken.

    Ik vind het wel altijd een vreemde mix van superleuk en supereng wanneer mensen receptjes van m'n blog maken... Maar wij vonden het in ieder geval écht heel lekker! :-)

    PS: Dank je voor de reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De soep was een succes! Super lekker!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…