Ik
blijf Merlot venkel voorschotelen en hij blijft het lekker vinden. Al zal hij
dat nooit toegeven, ik denk dat ik hem er zelfs een plezier mee begin te doen.
Venkel
is niet alleen beste vriendjes met Merlot, maar ook met zalm. Deze keer nodigde
ik nog ingrediënten uit, vrij veel zelfs, voor mijn doen. Maar ze zijn wel
allemaal makkelijk vindbaar, lang
houdbaar en multi-inzetbaar, drie vereisten waaraan ik zelf veel belang hecht. Ik
hou er niet van als je voor één recept een waslijst ingrediënten moet kopen waarvan
je op voorhand al weet dat je ze welgeteld één keer zal gebruiken.
Maar
deze salade is het zeker waard. Hij is fris en romig, smeuïg en knapperig,
zoetig en zurig, pittig en zacht, en vooral heel erg smaakvol. Je moet mij niet
op m’n woord geloven, hoor. Maak hem maar eens! En nog eens! En nog eens!
Salade met gerookte zalm en rijstnoedels |
Wat heb je nodig voor twee personen?
- 120 g rijstnoedels
- 1/2de venkel
- 1/2de courgette
- 200 g gerookte zalm
Voor
de marinade
- 4-5 el xeresazijn
- 4-5 el olijfolie
- Het sap van 1/2de citroen of limoen
- 2 kl witte suiker
- Peper & zout
- 3 el Griekse yoghurt
- 1,5 el zure room
- 1 kl mierikswortelcrème
- (Verse) dille (Ik had geen verse in huis en moest dus wel gedroogde gebruiken. Ook lekker, maar ik zou altijd aanraden om voor verse dille te kiezen.)
- (Verse) munt (Ik had geen verse in huis en moest dus wel gedroogde gebruiken. Ook lekker, maar ik zou altijd aanraden om voor verse munt te kiezen.)
- Peper & zout
Wat moet je doen?
Stap
1 en 2 – de groentjes marineren – doe je best minimaal 1 uur en maximaal 1 dag
op voorhand. Ongeveer een halfuurtje voor je gaat eten, begin je aan stap 3.
1. Doe de olijfolie en xeresazijn (beide
zo’n 4-5 el) in een kom, voeg het sap van een halve citroen of limoen toe, 2
koffielepels witte suiker en kruid met peper en zout. Roer alles goed door
elkaar met een klopper.
2. Snijd de halve venkel zo dun als je
kan (hou wat venkelgroen apart voor de afwerking!) en doe hetzelfde met de
halve courgette. De vorm maakt niet zoveel uit. Schijfjes, staafjes, wat je
graag hebt. Doe de groentjes bij de marinade, roer alles onder elkaar en zet de
kom in de ijskast.
3. Kook de rijstnoedels gaar volgens de
aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel ze met koud water.
4. Maak het sausje. Doe drie eetlepels Griekse
yoghurt en anderhalve eetlepel zure room in een kommetje. Voeg een
koffielepeltje mierikswortelcrème toe. Kruid met peper, zout en de verse
kruiden – ongeveer een eetlepel fijngesneden dille en een halve eetlepel
fijngesneden munt. Als je geen verse kruiden hebt, gebruik dan een koffielepel
gedroogde dille en een halve koffielepel gedroogde munt.
5. Snijd de gerookte zalm in snippers.
6. Schik alles op een bord – de
gemarineerde groentjes, de rijstnoedels (sprenkel wat van de marinade over de
rijstnoedels!) en de gerookte zalm – en werk af met het yoghurtsausje, wat mooi
venkelgroen en eventueel enkele takjes verse dille en blaadjes verse munt.
Reacties
Een reactie posten