Doorgaan naar hoofdcontent

Salade met gerookte zalm en rijstnoedels

Ik blijf Merlot venkel voorschotelen en hij blijft het lekker vinden. Al zal hij dat nooit toegeven, ik denk dat ik hem er zelfs een plezier mee begin te doen.

Venkel is niet alleen beste vriendjes met Merlot, maar ook met zalm. Deze keer nodigde ik nog ingrediënten uit, vrij veel zelfs, voor mijn doen. Maar ze zijn wel allemaal makkelijk vindbaar, lang houdbaar en multi-inzetbaar, drie vereisten waaraan ik zelf veel belang hecht. Ik hou er niet van als je voor één recept een waslijst ingrediënten moet kopen waarvan je op voorhand al weet dat je ze welgeteld één keer zal gebruiken.

Maar deze salade is het zeker waard. Hij is fris en romig, smeuïg en knapperig, zoetig en zurig, pittig en zacht, en vooral heel erg smaakvol. Je moet mij niet op m’n woord geloven, hoor. Maak hem maar eens! En nog eens! En nog eens!

Salade met gerookte zalm en rijstnoedels

Wat heb je nodig voor twee personen?
  • 120 g rijstnoedels
  • 1/2de venkel
  • 1/2de courgette
  • 200 g gerookte zalm
Voor de marinade
  • 4-5 el xeresazijn
  • 4-5 el olijfolie
  • Het sap van 1/2de citroen of limoen
  • 2 kl witte suiker
  • Peper & zout
Voor het sausje
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1,5 el zure room
  • 1 kl mierikswortelcrème
  • (Verse) dille (Ik had geen verse in huis en moest dus wel gedroogde gebruiken. Ook lekker, maar ik zou altijd aanraden om voor verse dille te kiezen.)
  • (Verse) munt (Ik had geen verse in huis en moest dus wel gedroogde gebruiken. Ook lekker, maar ik zou altijd aanraden om voor verse munt te kiezen.)
  • Peper & zout

Wat moet je doen?

Stap 1 en 2 – de groentjes marineren – doe je best minimaal 1 uur en maximaal 1 dag op voorhand. Ongeveer een halfuurtje voor je gaat eten, begin je aan stap 3.

1. Doe de olijfolie en xeresazijn (beide zo’n 4-5 el) in een kom, voeg het sap van een halve citroen of limoen toe, 2 koffielepels witte suiker en kruid met peper en zout. Roer alles goed door elkaar met een klopper.

2. Snijd de halve venkel zo dun als je kan (hou wat venkelgroen apart voor de afwerking!) en doe hetzelfde met de halve courgette. De vorm maakt niet zoveel uit. Schijfjes, staafjes, wat je graag hebt. Doe de groentjes bij de marinade, roer alles onder elkaar en zet de kom in de ijskast.

3. Kook de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel ze met koud water.

4. Maak het sausje. Doe drie eetlepels Griekse yoghurt en anderhalve eetlepel zure room in een kommetje. Voeg een koffielepeltje mierikswortelcrème toe. Kruid met peper, zout en de verse kruiden – ongeveer een eetlepel fijngesneden dille en een halve eetlepel fijngesneden munt. Als je geen verse kruiden hebt, gebruik dan een koffielepel gedroogde dille en een halve koffielepel gedroogde munt.

5. Snijd de gerookte zalm in snippers.

6. Schik alles op een bord – de gemarineerde groentjes, de rijstnoedels (sprenkel wat van de marinade over de rijstnoedels!) en de gerookte zalm – en werk af met het yoghurtsausje, wat mooi venkelgroen en eventueel enkele takjes verse dille en blaadjes verse munt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.