1
oktober 2013 is Wereld Veggie Dag. Daarom blog ik vandaag een receptje met een
perfecte vleesvervanger en toevallig ook één de van mooiste groentjes in een
glansrol: Queen Aubergine Eggplant.
Peppe
Giacomazza zei eens in zijn programma ‘Peppe’s Pasta’ op Njam! dat aubergine
zijn lievelingsgroente was. Ik herinner me nog dat ik toen dacht: ugh, die van
mij zeker niet. In al die tijd dat mijn moeder voor mij kookte, ben ik die groente nooit tegengekomen op m’n bord. Maar toen ik alleen ging wonen, wilde ik mezelf
alles leren eten(**). Al snel belandde er een aubergine in mijn winkelkar en
eventjes later op mijn bord. Ik vond het niet afschuwelijk, maar ook zeker niet
lekker. Het was dus absoluut geen liefde op het eerste gezicht tussen het mooie
paarse groentje en mij.
Ik
klasseerde de aubergine onder ‘mooi om naar te kijken’, en deed dat dan ook elke week eens een keertje in de groenteafdeling van de supermarkt, maar negeerde ze voor de rest vakkundig. Tot Peppe’s uitspraak op Njam! Ik kon maar niet geloven dat een Italiaanse chef het zo bij het verkeerde eind had en begon me af te vragen of ik misschien te snel had geoordeeld.
De groente mocht steeds
vaker met mij mee naar huis en elke keer ging ik haar een beetje liever zien. Met
mijn Parmigiana di Melanzane werd het dan eindelijk grote
liefde! Al hangt het er heel erg van af hoe de aubergine wordt klaargemaakt. In
sommige recepten vind ik ze super, in andere echt niet lekker. Uiteraard is dit
er eentje uit die eerste categorie.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 1 aubergine
- 2 grote tenen knoflook
- 1 tomaat
- Enkele (half)zongedroogde tomaatjes
- Handvol verse basilicum
- Peper & zout
- Olijfolie
- 160 g pasta
Wat moet je doen?
1. Snijd de aubergine in de lengte door.
Bestrijk de twee snijvlakken met olijfolie, kruid met peper en zout, leg in een
ovenschaal met de snijvlakken naar boven, leg er de ongepelde teentjes knoflook
bij en schuif in de oven. Zet die oven op 200 °C.(*) Nu is het wachten, de
aubergine moet zeker zo’n 30-45 minuten roosteren.
2. Ga na een halfuur eens kijken naar de
aubergine. Ze moet er ongeveer zo uitzien als op de foto hierboven. Is dat nog
niet het geval, dan moet je nog eventjes wachten (en eventueel je grill opzetten als je
geduld bijna op is), anders mag je…
3. …de aubergine uit de oven halen en
eventjes laten afkoelen. Ondertussen kan je de tomaat ontvellen en in blokjes
snijden, enkele (half)zongedroogde tomaatjes in stukjes snijden en een handvol
basilicumblaadjes verzamelen.
4. Haal de knoflookteentjes uit hun pel
en lepel het vruchtvlees uit de aubergine. Doe beide in een blender samen met
de verse basilicum en een klein beetje olijfolie. Mix tot een smeuïge
auberginekaviaar en kruid bij met peper en zout mocht dat nodig zijn.
5. Serveer de auberginekaviaar met pasta
en de twee soorten tomaat.
Voor de variatie
Ook ZALIG op brood.
(*) Tenzij ik ga bakken, wat ik zelden doe, verwarm ik mijn oven nooit voor. Een beetje energieverspilling, vind ik.
(*) Tenzij ik ga bakken, wat ik zelden doe, verwarm ik mijn oven nooit voor. Een beetje energieverspilling, vind ik.
(**) Ik kan het iedereen aanraden, zo alles leren eten. Dingetjes uit je eten zitten vissen, houdt ongeveer op je 5 jaar op schattig te zijn. Trouwens ook heel gemakkelijk wanneer je naar feestjes en zo moet.
Pasta met auberginekaviaar |
Reacties
Een reactie posten