Doorgaan naar hoofdcontent

Wereld Veggie Dag-recept: Pasta met auberginekaviaar

1 oktober 2013 is Wereld Veggie Dag. Daarom blog ik vandaag een receptje met een perfecte vleesvervanger en toevallig ook één de van mooiste groentjes in een glansrol: Queen Aubergine Eggplant.

Peppe Giacomazza zei eens in zijn programma ‘Peppe’s Pasta’ op Njam! dat aubergine zijn lievelingsgroente was. Ik herinner me nog dat ik toen dacht: ugh, die van mij zeker niet. In al die tijd dat mijn moeder voor mij kookte, ben ik die groente nooit tegengekomen op m’n bord. Maar toen ik alleen ging wonen, wilde ik mezelf alles leren eten(**). Al snel belandde er een aubergine in mijn winkelkar en eventjes later op mijn bord. Ik vond het niet afschuwelijk, maar ook zeker niet lekker. Het was dus absoluut geen liefde op het eerste gezicht tussen het mooie paarse groentje en mij.

Ik klasseerde de aubergine onder ‘mooi om naar te kijken’, en deed dat dan ook elke week eens een keertje in de groenteafdeling van de supermarkt, maar negeerde ze voor de rest vakkundig. Tot Peppe’s uitspraak op Njam! Ik kon maar niet geloven dat een Italiaanse chef het zo bij het verkeerde eind had en begon me af te vragen of ik misschien te snel had geoordeeld.

De groente mocht steeds vaker met mij mee naar huis en elke keer ging ik haar een beetje liever zien. Met mijn Parmigiana di Melanzane werd het dan eindelijk grote liefde! Al hangt het er heel erg van af hoe de aubergine wordt klaargemaakt. In sommige recepten vind ik ze super, in andere echt niet lekker. Uiteraard is dit er eentje uit die eerste categorie.


Wat heb je nodig voor 2 personen? 
  • 1 aubergine
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • Enkele (half)zongedroogde tomaatjes
  • Handvol verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  •  160 g pasta
Wat moet je doen?

1. Snijd de aubergine in de lengte door. Bestrijk de twee snijvlakken met olijfolie, kruid met peper en zout, leg in een ovenschaal met de snijvlakken naar boven, leg er de ongepelde teentjes knoflook bij en schuif in de oven. Zet die oven op 200 °C.(*) Nu is het wachten, de aubergine moet zeker zo’n 30-45 minuten roosteren.

2. Ga na een halfuur eens kijken naar de aubergine. Ze moet er ongeveer zo uitzien als op de foto hierboven. Is dat nog niet het geval, dan moet je nog eventjes wachten (en eventueel je grill opzetten als je geduld bijna op is), anders mag je…

3. …de aubergine uit de oven halen en eventjes laten afkoelen. Ondertussen kan je de tomaat ontvellen en in blokjes snijden, enkele (half)zongedroogde tomaatjes in stukjes snijden en een handvol basilicumblaadjes verzamelen.

4. Haal de knoflookteentjes uit hun pel en lepel het vruchtvlees uit de aubergine. Doe beide in een blender samen met de verse basilicum en een klein beetje olijfolie. Mix tot een smeuïge auberginekaviaar en kruid bij met peper en zout mocht dat nodig zijn.

5. Serveer de auberginekaviaar met pasta en de twee soorten tomaat.

Voor de variatie

Ook ZALIG op brood.

(*) Tenzij ik ga bakken, wat ik zelden doe, verwarm ik mijn oven nooit voor. Een beetje energieverspilling, vind ik.
(**) Ik kan het iedereen aanraden, zo alles leren eten. Dingetjes uit je eten zitten vissen, houdt ongeveer op je 5 jaar op schattig te zijn. Trouwens ook heel gemakkelijk wanneer je naar feestjes en zo moet. 

Pasta met auberginekaviaar

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé! Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets 2 zoete appels, type Jonagold Handjevol gepelde walnoten 1 kl komijnpoeder 1 kl kaneelpoeder Peper & zout Olijfolie 2 stronkjes witloof 1 el mayonaise Citroensap Peper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjes Grof zeezout Olijfolie Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten. 2. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Sni

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet. Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten. Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes. Let op de hoeveelheden: onderstaand recept