Doorgaan naar hoofdcontent

Wereld Veggie Dag-recept: Pasta met auberginekaviaar

1 oktober 2013 is Wereld Veggie Dag. Daarom blog ik vandaag een receptje met een perfecte vleesvervanger en toevallig ook één de van mooiste groentjes in een glansrol: Queen Aubergine Eggplant.

Peppe Giacomazza zei eens in zijn programma ‘Peppe’s Pasta’ op Njam! dat aubergine zijn lievelingsgroente was. Ik herinner me nog dat ik toen dacht: ugh, die van mij zeker niet. In al die tijd dat mijn moeder voor mij kookte, ben ik die groente nooit tegengekomen op m’n bord. Maar toen ik alleen ging wonen, wilde ik mezelf alles leren eten(**). Al snel belandde er een aubergine in mijn winkelkar en eventjes later op mijn bord. Ik vond het niet afschuwelijk, maar ook zeker niet lekker. Het was dus absoluut geen liefde op het eerste gezicht tussen het mooie paarse groentje en mij.

Ik klasseerde de aubergine onder ‘mooi om naar te kijken’, en deed dat dan ook elke week eens een keertje in de groenteafdeling van de supermarkt, maar negeerde ze voor de rest vakkundig. Tot Peppe’s uitspraak op Njam! Ik kon maar niet geloven dat een Italiaanse chef het zo bij het verkeerde eind had en begon me af te vragen of ik misschien te snel had geoordeeld.

De groente mocht steeds vaker met mij mee naar huis en elke keer ging ik haar een beetje liever zien. Met mijn Parmigiana di Melanzane werd het dan eindelijk grote liefde! Al hangt het er heel erg van af hoe de aubergine wordt klaargemaakt. In sommige recepten vind ik ze super, in andere echt niet lekker. Uiteraard is dit er eentje uit die eerste categorie.


Wat heb je nodig voor 2 personen? 
  • 1 aubergine
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • Enkele (half)zongedroogde tomaatjes
  • Handvol verse basilicum
  • Peper & zout
  • Olijfolie
  •  160 g pasta
Wat moet je doen?

1. Snijd de aubergine in de lengte door. Bestrijk de twee snijvlakken met olijfolie, kruid met peper en zout, leg in een ovenschaal met de snijvlakken naar boven, leg er de ongepelde teentjes knoflook bij en schuif in de oven. Zet die oven op 200 °C.(*) Nu is het wachten, de aubergine moet zeker zo’n 30-45 minuten roosteren.

2. Ga na een halfuur eens kijken naar de aubergine. Ze moet er ongeveer zo uitzien als op de foto hierboven. Is dat nog niet het geval, dan moet je nog eventjes wachten (en eventueel je grill opzetten als je geduld bijna op is), anders mag je…

3. …de aubergine uit de oven halen en eventjes laten afkoelen. Ondertussen kan je de tomaat ontvellen en in blokjes snijden, enkele (half)zongedroogde tomaatjes in stukjes snijden en een handvol basilicumblaadjes verzamelen.

4. Haal de knoflookteentjes uit hun pel en lepel het vruchtvlees uit de aubergine. Doe beide in een blender samen met de verse basilicum en een klein beetje olijfolie. Mix tot een smeuïge auberginekaviaar en kruid bij met peper en zout mocht dat nodig zijn.

5. Serveer de auberginekaviaar met pasta en de twee soorten tomaat.

Voor de variatie

Ook ZALIG op brood.

(*) Tenzij ik ga bakken, wat ik zelden doe, verwarm ik mijn oven nooit voor. Een beetje energieverspilling, vind ik.
(**) Ik kan het iedereen aanraden, zo alles leren eten. Dingetjes uit je eten zitten vissen, houdt ongeveer op je 5 jaar op schattig te zijn. Trouwens ook heel gemakkelijk wanneer je naar feestjes en zo moet. 

Pasta met auberginekaviaar

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…