Doorgaan naar hoofdcontent

Ik-lust-wél-goulash goulash

Wanneer je even gedachteloos in de potten wil staan roeren en snakt naar de geur van kruiden…


Wat heb je nodig?

Vlees
Rundstoofvlees. Ik nam 450 g, omdat ik dat in die hoeveelheid in mijn diepvriezer vond. Maar dat is ruim voldoende, zelfs voor één grote eter (Merlot, mijn liefje) en één uitgehongerd meisje dat die dag enkel ontbijt had gegeten, zo’n 10 uur daarvoor (ikzelf).

Groentjes
Eén grote ui en één zoete puntpaprika. Zo’n puntpaprika is geweldig. Echt. Ik heb 25 jaar gedacht en gezegd dat ik niet graag paprika lust. Maar paprika is super! Als je zo’n puntpaprika neemt tenminste.

Kruiden
Peper & zout, cayennepeper, komijn, paprikapoeder, verse tijm en verse laurier. Die laatste twee liefst uit je eigen minikruidentuintje, omdat verse kruiden gaan halen in je tuin leuk is. Tenzij het regent. Of je geen schoenen in de buurt hebt. Van zowel de cayennepeper als het paprikapoeder gebruikte ik de niet-pikante versies. Al ben ik ook wel geïnteresseerd in hoe de goulash zou smaken met de pikante varianten…

En ook nog
Bakboter, tomatenpuree (zo’n minipotje), maïzena, 4 dl runderbouillon (lees: water met een bouillonketeltje waar een koe opstaat) en minstens twee uur tijd.

Wat moet je doen?

Snijd eerst je groentjes maar, dan staan die al klaar. De ui in halve ringen en de puntpaprika in reepjes. Maar wel de korte reepjes. In de breedte snijden in plaats van in de lengte dus. Als je zo’n paprika ziet, zal je wel begrijpen wat ik bedoel.

Kruid daarna het rundstoofvlees met peper & zout en bak het in boter aan in een pot of pan die niet antikleef is. Kleef dus. De pot of pan moet wel een deksel hebben. Ik nam een pot. Wanneer het vlees een beetje bruin is langs de buitenkant, haal je het uit de pot en houd je het even apart in een kom.

Stoof daarna de uiringetjes en puntpaprikareepjes aan in dezelfde pot als het vlees. Kruid de groentjes op het gevoel met cayennepeper, komijn en paprikapoeder. Mijn gevoel was super. Exact de juiste verhoudingen, al zeg ik het zelf.

Voeg wanneer de groentjes zijn aangestoofd het minipotje tomatenpuree toe. Laat de tomatenpuree eventjes meestoven. Voeg daarna een eetlepel maïzena toe en roer die goed onder de groentjes. Doe dan de vleesjes er opnieuw bij, samen met de runderbouillon en de verse kruiden. Zet het deksel op de pot en laat alles op een laag vuurtje sudderen.

Nu mag je iets gaan doen wat je afleidt van de pruttelende en heerlijke-geuren-verspreidende pot op het vuur, want je moet nog zo’n twee uur geduld hebben. Zelfs wanneer je geen middageten hebt gehad, ja. Zorg er wel voor dat je om het kwartier eens kan gaan roeren in de pot. En dan mag je de lepel waarmee je dat doet aflikken. Als de goulash niet enkel voor je lief en jezelf is, moet je wel telkens een andere lepel gebruiken.

Twee uur later mag je eindelijk je heerlijke goulash met trots voorschotelen aan je geduldige liefje dat met blije oogjes aan tafel zit te wachten.Wat eet je erbij?

Bijvoorbeeld sla, komkommer, tomaat en gebakken patatjes, zoals wij. Of rijst, een toef zure room en avocadoblokjes, zoals wij de volgende keer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…