Wanneer
je even gedachteloos in de potten wil staan roeren en snakt naar de geur van
kruiden…
Wat heb je nodig?
Vlees
Rundstoofvlees. Ik nam 450 g, omdat ik dat in
die hoeveelheid in mijn diepvriezer vond. Maar dat is ruim voldoende, zelfs
voor één grote eter (Merlot, mijn liefje) en één uitgehongerd meisje dat die
dag enkel ontbijt had gegeten, zo’n 10 uur daarvoor (ikzelf).
Groentjes
Eén grote ui en één zoete puntpaprika.
Zo’n puntpaprika is geweldig. Echt. Ik heb 25 jaar gedacht en gezegd dat ik
niet graag paprika lust. Maar paprika is super! Als je zo’n puntpaprika neemt
tenminste.
Kruiden
Peper
& zout, cayennepeper, komijn, paprikapoeder, verse tijm en verse laurier. Die laatste twee liefst uit je
eigen minikruidentuintje, omdat verse kruiden gaan halen in je tuin leuk is.
Tenzij het regent. Of je geen schoenen in de buurt hebt. Van zowel de
cayennepeper als het paprikapoeder gebruikte ik de niet-pikante versies. Al ben
ik ook wel geïnteresseerd in hoe de goulash zou smaken met de pikante
varianten…
En ook nog
Bakboter, tomatenpuree
(zo’n minipotje), maïzena, 4 dl runderbouillon (lees: water met
een bouillonketeltje waar een koe opstaat) en minstens twee uur tijd.
Wat moet je doen?
Snijd eerst je groentjes maar, dan staan
die al klaar. De ui in halve ringen en de puntpaprika in reepjes. Maar wel de
korte reepjes. In de breedte snijden in plaats van in de lengte dus. Als je
zo’n paprika ziet, zal je wel begrijpen wat ik bedoel.
Kruid daarna het rundstoofvlees met
peper & zout en bak het in boter aan in een pot of pan die niet antikleef
is. Kleef dus. De pot of pan moet wel een deksel hebben. Ik nam een pot.
Wanneer het vlees een beetje bruin is langs de buitenkant, haal je het uit de
pot en houd je het even apart in een kom.
Stoof daarna de uiringetjes en
puntpaprikareepjes aan in dezelfde pot als het vlees. Kruid de groentjes op het
gevoel met cayennepeper, komijn en paprikapoeder. Mijn gevoel was super. Exact
de juiste verhoudingen, al zeg ik het zelf.
Voeg wanneer de groentjes zijn
aangestoofd het minipotje tomatenpuree toe. Laat de tomatenpuree eventjes
meestoven. Voeg daarna een eetlepel maïzena toe en roer die goed onder de
groentjes. Doe dan de vleesjes er opnieuw bij, samen met de runderbouillon en
de verse kruiden. Zet het deksel op de pot en laat alles op een laag vuurtje
sudderen.
Nu mag je iets gaan doen wat je afleidt
van de pruttelende en heerlijke-geuren-verspreidende pot op het vuur, want je
moet nog zo’n twee uur geduld hebben. Zelfs wanneer je geen middageten hebt
gehad, ja. Zorg er wel voor dat je om het kwartier eens kan gaan roeren in de
pot. En dan mag je de lepel waarmee je dat doet aflikken. Als de goulash niet
enkel voor je lief en jezelf is, moet je wel telkens een andere lepel gebruiken.
Twee uur later mag je eindelijk je
heerlijke goulash met trots voorschotelen aan je geduldige liefje dat met blije
oogjes aan tafel zit te wachten.
Wat eet je erbij?
Bijvoorbeeld sla, komkommer, tomaat
en gebakken patatjes, zoals wij. Of rijst, een toef zure room en avocadoblokjes, zoals wij de
volgende keer.
Reacties
Een reactie posten