Doorgaan naar hoofdcontent

Ik-lust-wél-goulash goulash

Wanneer je even gedachteloos in de potten wil staan roeren en snakt naar de geur van kruiden…


Wat heb je nodig?

Vlees
Rundstoofvlees. Ik nam 450 g, omdat ik dat in die hoeveelheid in mijn diepvriezer vond. Maar dat is ruim voldoende, zelfs voor één grote eter (Merlot, mijn liefje) en één uitgehongerd meisje dat die dag enkel ontbijt had gegeten, zo’n 10 uur daarvoor (ikzelf).

Groentjes
Eén grote ui en één zoete puntpaprika. Zo’n puntpaprika is geweldig. Echt. Ik heb 25 jaar gedacht en gezegd dat ik niet graag paprika lust. Maar paprika is super! Als je zo’n puntpaprika neemt tenminste.

Kruiden
Peper & zout, cayennepeper, komijn, paprikapoeder, verse tijm en verse laurier. Die laatste twee liefst uit je eigen minikruidentuintje, omdat verse kruiden gaan halen in je tuin leuk is. Tenzij het regent. Of je geen schoenen in de buurt hebt. Van zowel de cayennepeper als het paprikapoeder gebruikte ik de niet-pikante versies. Al ben ik ook wel geïnteresseerd in hoe de goulash zou smaken met de pikante varianten…

En ook nog
Bakboter, tomatenpuree (zo’n minipotje), maïzena, 4 dl runderbouillon (lees: water met een bouillonketeltje waar een koe opstaat) en minstens twee uur tijd.

Wat moet je doen?

Snijd eerst je groentjes maar, dan staan die al klaar. De ui in halve ringen en de puntpaprika in reepjes. Maar wel de korte reepjes. In de breedte snijden in plaats van in de lengte dus. Als je zo’n paprika ziet, zal je wel begrijpen wat ik bedoel.

Kruid daarna het rundstoofvlees met peper & zout en bak het in boter aan in een pot of pan die niet antikleef is. Kleef dus. De pot of pan moet wel een deksel hebben. Ik nam een pot. Wanneer het vlees een beetje bruin is langs de buitenkant, haal je het uit de pot en houd je het even apart in een kom.

Stoof daarna de uiringetjes en puntpaprikareepjes aan in dezelfde pot als het vlees. Kruid de groentjes op het gevoel met cayennepeper, komijn en paprikapoeder. Mijn gevoel was super. Exact de juiste verhoudingen, al zeg ik het zelf.

Voeg wanneer de groentjes zijn aangestoofd het minipotje tomatenpuree toe. Laat de tomatenpuree eventjes meestoven. Voeg daarna een eetlepel maïzena toe en roer die goed onder de groentjes. Doe dan de vleesjes er opnieuw bij, samen met de runderbouillon en de verse kruiden. Zet het deksel op de pot en laat alles op een laag vuurtje sudderen.

Nu mag je iets gaan doen wat je afleidt van de pruttelende en heerlijke-geuren-verspreidende pot op het vuur, want je moet nog zo’n twee uur geduld hebben. Zelfs wanneer je geen middageten hebt gehad, ja. Zorg er wel voor dat je om het kwartier eens kan gaan roeren in de pot. En dan mag je de lepel waarmee je dat doet aflikken. Als de goulash niet enkel voor je lief en jezelf is, moet je wel telkens een andere lepel gebruiken.

Twee uur later mag je eindelijk je heerlijke goulash met trots voorschotelen aan je geduldige liefje dat met blije oogjes aan tafel zit te wachten.Wat eet je erbij?

Bijvoorbeeld sla, komkommer, tomaat en gebakken patatjes, zoals wij. Of rijst, een toef zure room en avocadoblokjes, zoals wij de volgende keer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.