Doorgaan naar hoofdcontent

Ik-lust-wél-goulash goulash

Wanneer je even gedachteloos in de potten wil staan roeren en snakt naar de geur van kruiden…


Wat heb je nodig?

Vlees
Rundstoofvlees. Ik nam 450 g, omdat ik dat in die hoeveelheid in mijn diepvriezer vond. Maar dat is ruim voldoende, zelfs voor één grote eter (Merlot, mijn liefje) en één uitgehongerd meisje dat die dag enkel ontbijt had gegeten, zo’n 10 uur daarvoor (ikzelf).

Groentjes
Eén grote ui en één zoete puntpaprika. Zo’n puntpaprika is geweldig. Echt. Ik heb 25 jaar gedacht en gezegd dat ik niet graag paprika lust. Maar paprika is super! Als je zo’n puntpaprika neemt tenminste.

Kruiden
Peper & zout, cayennepeper, komijn, paprikapoeder, verse tijm en verse laurier. Die laatste twee liefst uit je eigen minikruidentuintje, omdat verse kruiden gaan halen in je tuin leuk is. Tenzij het regent. Of je geen schoenen in de buurt hebt. Van zowel de cayennepeper als het paprikapoeder gebruikte ik de niet-pikante versies. Al ben ik ook wel geïnteresseerd in hoe de goulash zou smaken met de pikante varianten…

En ook nog
Bakboter, tomatenpuree (zo’n minipotje), maïzena, 4 dl runderbouillon (lees: water met een bouillonketeltje waar een koe opstaat) en minstens twee uur tijd.

Wat moet je doen?

Snijd eerst je groentjes maar, dan staan die al klaar. De ui in halve ringen en de puntpaprika in reepjes. Maar wel de korte reepjes. In de breedte snijden in plaats van in de lengte dus. Als je zo’n paprika ziet, zal je wel begrijpen wat ik bedoel.

Kruid daarna het rundstoofvlees met peper & zout en bak het in boter aan in een pot of pan die niet antikleef is. Kleef dus. De pot of pan moet wel een deksel hebben. Ik nam een pot. Wanneer het vlees een beetje bruin is langs de buitenkant, haal je het uit de pot en houd je het even apart in een kom.

Stoof daarna de uiringetjes en puntpaprikareepjes aan in dezelfde pot als het vlees. Kruid de groentjes op het gevoel met cayennepeper, komijn en paprikapoeder. Mijn gevoel was super. Exact de juiste verhoudingen, al zeg ik het zelf.

Voeg wanneer de groentjes zijn aangestoofd het minipotje tomatenpuree toe. Laat de tomatenpuree eventjes meestoven. Voeg daarna een eetlepel maïzena toe en roer die goed onder de groentjes. Doe dan de vleesjes er opnieuw bij, samen met de runderbouillon en de verse kruiden. Zet het deksel op de pot en laat alles op een laag vuurtje sudderen.

Nu mag je iets gaan doen wat je afleidt van de pruttelende en heerlijke-geuren-verspreidende pot op het vuur, want je moet nog zo’n twee uur geduld hebben. Zelfs wanneer je geen middageten hebt gehad, ja. Zorg er wel voor dat je om het kwartier eens kan gaan roeren in de pot. En dan mag je de lepel waarmee je dat doet aflikken. Als de goulash niet enkel voor je lief en jezelf is, moet je wel telkens een andere lepel gebruiken.

Twee uur later mag je eindelijk je heerlijke goulash met trots voorschotelen aan je geduldige liefje dat met blije oogjes aan tafel zit te wachten.



Wat eet je erbij?

Bijvoorbeeld sla, komkommer, tomaat en gebakken patatjes, zoals wij. Of rijst, een toef zure room en avocadoblokjes, zoals wij de volgende keer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri