Doorgaan naar hoofdcontent

Omdat een grote pot spaghetti niet helpt

Vandaag schrijf ik omdat ik sip ben. Zo, dat is eruit. Ik ben sip.

Mijn lief Merlot en ik zijn zo’n half jaartje geleden gaan samenwonen. In de weken en maanden voor dat moment fantaseerde ik vaak over hoe het zou zijn. In mijn gedachten zou ik een supergoed en georganiseerd huisvriendinnetje zijn. Een beetje zoals Bree in Desperate Housewives. Of eigenlijk hoef ik het helemaal niet zo ver te zoeken. Ik zou een huisvriendinnetje zijn naar het voorbeeld van Mer, mijn eigen mama.

Wanneer ik aan Mer denk, zie ik haar voor mij met een stofvod in haar handen, zo’n rode met witte bolletjes. Of met een wasmand vol kleren. Of met een dweil, een emmer en een aftrekker. Of met alles tegelijk. Ik zie haar strijken aan de keukentafel. Of was ophangen in de tuin. Ik zie haar voor de zoveelste keer die week de living stofzuigen. Klagen doet ze nooit. Ik heb haar geen enkele keer een huishoudelijke taak weten overslaan of uitstellen. Écht waar niet. Ontspanning voor Mer is alles in het huis een andere plaats geven of het hele huis herinrichten volgens een thema dat bij die bepaalde periode van het jaar past. Het resultaat is een gezellig en stijlvol ingericht huis dat je vertelt wanneer het Pasen, Allerheiligen of Kerstmis is, waar nooit één pluisje stof ligt en waar alles altijd op zijn plek staat.

Ik zag mijzelf ook al in ons eigen huisje rondhuppelen in een roze keukenschort en met een plumeau in mijn handen. Ik zag mezelf luid meezingend met één of andere cd het hele huis doen sprankelen in een mum van tijd. Wassen en strijken leken me helemaal geen moeite. En daarna zou ik – gelukkig en voldaan – nog hopen tijd hebben voor leukere, ontspannende dingen, zoals koken, schrijven, lezen of onder een dekentje in de zetel kruipen met Merlot, een tas lekkere koffie, af en toe een stukje eender wat met chocolade, en een film. Ik zou het best georganiseerde, helemaal niet desperate huisvriendinnetje zijn dat bestond. Ik zou meteen een balans vinden tussen al wat ik moet en al wat ik wil doen. En ik zou vooral genieten van elk moment.

De realiteit is een beetje anders. En de woorden ‘een beetje’ mag je gerust lezen als ‘helemaal’.

Ik vecht al zes maanden tegen een schuldgevoel omdat ik mijn eigen verwachtingen helemaal niet kan waarmaken, iets wat ik helemaal niet gewoon ben. Mijn lat ligt altijd hoog. Maar op één of andere manier raak ik altijd nog hoger dan waar mijn lat ligt. Soms zo hoog dat ik mijn lat zelfs helemaal niet meer zie. Geef mij een monsterlijk dikke en moeilijke cursus, zeg mij dat het examen dat bij die cursus hoort een buispercentage heeft van 75%, geef mij nog een stuk of tien andere examens, een heleboel schooltaken en een thesis erbovenop en ik slaag erin om die cursus zeven keer volledig te leren, een 16 te halen op het buisexamen, voor al mijn examens en taken te slagen – hier en daar met een 19 – en een thesis te schrijven die een grote onderscheiding waard is. Ik ben al mijn hele leven dat meisje. Dat meisje dat zelfs zichzelf verbaast. Altijd.

Normaal gezien heb ik meer zelfdiscipline dan eender wie ik ken. Normaal gezien lig ik verschillende etmalen voor op mijn netjes uitgeschreven, gedetailleerde planning. Normaal gezien. Maar niet nu. Niet met het huishouden. Ik raak maar niet georganiseerd. Ik vind maar geen routine. Ik blijf moeite hebben met alles wat ik moet doen en ik stel meer dan eens huishoudelijke taken uit. Ik stel mezelf en Mer al zes maanden teleur. Ik ben niet zoals haar. Zelfs niet bijna. Zelfs helemaal niet.

Daarbij komt nog dat ik m’n kleine Pamplemousse – m’n lief, schattig viervoetertje en al zestien jaar lang m’n bestje vriendinnetje – harder mis dan ik met woorden kan beschrijven. Ik mis haar zo erg dat mijn hartje soms echt pijn heeft en tranen met tuiten de enige uitlaatklep zijn. En hoewel hij meestal maar enkele meters bij me vandaan is, mis ik ook Merlot. Mijn studerend liefje heeft samen met zijn computer zijn intrek genomen op de derde verdieping van ons huisje. En ik zit beneden. Alleen. Met het kuisgerief dat me verwijtende blikken toewerpt.

En daarom ben ik sip.

Dringend tijd om te shoppen dus. Mijn kleerkast werd voller, mijn bankrekening leger, maar aan mijn gemoed veranderde niets. Zelfs meerdere nieuwe kleedjes konden het tij niet keren. Ik speelde op zeker en maakte spaghetti. Maar wanneer zelfs een grote pot van de lekkerste spaghetti ooit niet hielp, besefte ik dat het tijd was voor iets anders. Dus doe ik dit: ik ga proberen om mezelf terug blij te maken met een blog over de enige huishoudelijke verplichting die ik wél graag doe en waarin ik wél goed ben: koken. Want meisjes met rode haren, die kunnen koken, echt waar. Ze maken de allerlekkerste spaghetti, ze experimenteren met nieuwe ingrediënten en durven alles met kruiden. En soms, heel af en toe, delen ze hun keukengeheimen…

Geschreven op: 13 mei 2012

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.