Doorgaan naar hoofdcontent

Chili sin carne

Merlot en ik waren het erover eens. Mijn chili sin carne was ongetwijfeld het lekkerste gerechtje uit onze Post-Salzburg Veggie Week. De geuren van de kruiden en de kleuren van de groentjes doen je vergeten dat je geen vlees bent aan het eten.

Chili sin carne maken voor twee, ik doe daar niet aan mee. Van stoofpotjes maak ik altijd een hele pot, zodat er zeker nog is voor de volgende dag, wanneer de smaak nog lekkerder is geworden! Niet minstens twee dagen van een stoofpotje eten, vind ik een beetje zonde van de moeite. Dit recept is dan ook voor 2 personen voor 2 tot 3 dagen, afhankelijk van hoeveel honger je tafelgenoot en jij hebben en wat je erbij serveert. 


Wat heb je nodig?

Groentjes
Twee grote uien – één gewone en één rode ui3 à 4 teentjes knoflook, 4 à 5 wortels, 3 à 4 takken groene selder, 1 à 2 zoete puntpaprika’s, één courgette, 5 tomaten en een blik rode kidneybonen.

Dat zijn heel veel a-accent-grave’tjes in één zin, maar koken is geen exacte wetenschap, zeker niet in mijn keuken en al helemaal niet als ik een stoofpotje maak. Ik doe veel op het zicht en op het gevoel. En natuurlijk hangt het ook af van wat er nog in de ijskast ligt. Als ik nog maar één puntpaprika heb, loop ik niet naar de winkel en als er toevallig nog 6 wortels in huis zijn, laat ik er niet eentje moederziel alleen liggen. Ocharme.

Kruiden
Als ik een chilipepertje zou hebben gehad, zou ik er zo een halfje hebben ingedaan (zonder de pitjes), maar dat had ik niet, dus ik gebruikte een snuifje gedroogde chilivlokken. Daarnaast gebruikte ik peper, zout, paprikapoeder, komijn, kaneel, oregano en tijm.

Die laatste twee kan je ook vers laten meepruttelen, maar deze keer gebruikte ik ze in gedroogde vorm. Hoeveel precies, kies je zelf, enkel met de chilivlokken en het kaneelpoeder kan je best niet overdrijven.

En ook nog
Olijfolie, een klein blikje tomatenpuree, als je net zoals ik van zoet houdt een beetje ketchup(*) en zo’n 2 dl rode wijn. Ik gebruikte de Chileense wijn Casa Mayor, Old Vines 2010, Carmenère.

(*) Als je – ook net zoals is – een liefje hebt die daar niet van houdt, kan je de ketchup er best stiekem indoen en het bewijsmateriaal meteen terug in de ijskast smokkelen. Geloof me, hij zal toch niet merken dat je een beetje ketchup hebt gebruikt.

Wat moet je doen?

Zoals heel vaak in mijn gerechten, begint alles met het snijden van de vele soorten groentjes. De uien in snippers. De wortels in halve rondjes. De selder in boogjes. De puntpaprika in korte reepjes. En de courgette in blokjes. Je mag kiezen in welke volgorde je dat doet.

Als alle groentjes mooi klaarstaan in aparte kommetjes, kan je het vuur opzetten, de olijfolie verwarmen en één voor één de verschillende soorten groentjes toevoegen, te beginnen met de uien en de look. Terwijl die aan het stoven zijn, kan je de kidneybonen alvast eventjes spoelen en de tomaten ontvellen.(**)

Wanneer de uien zacht en glazig zijn, kan je de worteltjes toevoegen. Daarna de selder, dan de puntpaprika en tot slot de courgette. Telkens met enkele minuutjes ertussen. Als al die groentjes mooi zijn aangestoofd, voeg je de gespoelde kidneybonen en de ontvelde en in blokjes gesneden tomaten toe.

Nu is het tijd om te gaan kruiden met peper, zout, een beetje chilivlokken, oregano, tijm, paprikapoeder, komijn en een beetje kaneel. Daarna voeg je de tomatenpuree toe. Laat die eventjes meestoven en voeg dan de wijn toe. Wanneer de alcohol na een paar minuutjes is verdampt, mag het deksel op de pot, want het is suddertijd. Hoe langer hoe beter. Draai het vuur zo laag mogelijk en ga om het kwartier eens in de pot roeren.

Wanneer je geduld op is en er minstens 45 minuten voorbij zijn, mag je de chili sin carne gaan afwerken met een beetje ketchup als je dat graag hebt.

(**) Ik ontvel tomaten altijd. Ik hou van tomaten. Het is zowat mijn favoriete groente. (Of is het nu eigenlijk fruit?) Behalve als ze niet zijn ontveld. Dan laat ik ze – met pijn in het hart – liggen (of probeer ik ze stiekem op m’n bord te ontvellen in de hoop dat niemand dat opmerkt). Het is raar, ik weet het, en het heeft niets met de smaak te maken, ik hou gewoon echt niet van het gevoel van een tomatenvel in mijn mond. Iedereen mag iets raars enkele rare dingen hebben, toch? Tomaten ontvellen doe ik trouwens op de meest makkelijke manier: door ze te “emonderen”, zoals Jeroen Meus het noemt. Onderaan kruiselings insnijden, in een kom leggen, er kokend water overgieten en ze na 15 tot 30 seconden afgieten en afkoelen onder stromend water.

Voor de variatie

In plaats van selder gebruikte ik ook eens een aubergine in blokjes gesneden. En in plaats van de gedroogde oregano en gedroogde tijm nam ik Italiaanse kruiden (een mix van basilicum, oregano, tijm, munt, dragon en salie), een beetje extra gedroogde munt, 2 verse laurierblaadjes en enkele takjes verse tijm. Het resultaat zie je op de foto. Wat ik nog niet heb geprobeerd, maar ook wel eens zou durven, is in plaats van verse tomaten tomatenpassata gebruiken.



Wat eet je erbij?

Merlots en mijn favoriet is couscous, zo’n 60 tot 70 g per persoon is zeker voldoende. Maar met rijst of pasta is het ook lekker. Op de chili sin carne zelf is een royale schep natuuryoghurt zalig. Uiteraard zou ook zure room in plaats van yoghurt super zijn, maar we waren nu net zo gezond en licht bezig!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.