Doorgaan naar hoofdcontent

Rodekoolsoep

Ik heb lang getwijfeld voor ik voor het eerst rodekoolsoep durfde te maken. Het intrigeerde mij ontzettend, want het was zowat de enige groente waarvan ik nog nooit soep had gemaakt, maar de kleur die ik me erbij voorstelde schrikte me af. Bovendien vond ik het een vreemd idee om de smaak van rodekool in een soep te hebben, ik bedoel daarmee in lopende vorm. Bij die smaak verwacht je te moeten kauwen. Of zoiets.

Maar mijn nieuwsgierigheid won zoals steeds. En nu begrijp ik zelf helemaal niet meer waarom ik het ooit vreemd vond. Rodekoolsoep is superlekker. Echt! Zelfs Nankin, Merlots broer, die eigenlijk geen rodekool lust, moest toegeven dat mijn soep lekker was. En aan de kleur (dieppaars) ben je gewend nadat je de soep voor de tweede keer hebt gemaakt, wat je bijvoorbeeld kan doen voor een Halloweenetentje voor vrienden die nog nooit rodekoolsoep hebben gegeten.


Wat heb je nodig?

Vlees
Een bakje spekjes. Ik neem er telkens eentje van die spekjes die met twee bakjes aan elkaar hangen. Maar als je meer van vlees houdt dan ik gebruik je ze best allebei. Of nog meer. Gebruik er maar zoveel als je wil. Mij is het vooral om de smaak die de spekjes afgeven aan de soep te doen.

Groentjes
2 grote rode uien en een rodekool. Al heb je van de rodekool maar ongeveer 2/3de nodig voor dit recept, met 3,5 l bouillon. Als je natuurlijk een grotere soeppot hebt dan ik kan je wel de hele rodekool gebruiken, want dan kan er ook meer bouillon in je pot.

Kruiden
Peper & zout.

En ook nog
Bakboter of (olijf)olie, 3,5 l bouillon en (witte wijn)azijn. Ik gebruik voor mijn soepen meestal een combinatie van twee soorten bouillon, gewoonlijk is dat groente- en kippenbouillon, maar in dit geval gebruik ik groentebouillonblokjes en runderbouillonblokjes.

Ik verdenk mezelf ervan dat te doen omdat de spekjes die erin zitten van een varken komen en een varken meer weg heeft van een koe (rund) dan van een kip. Qua grootte. Of zo. De (witte wijn)azijn schrijf ik zo omdat je mag kiezen. Ik heb de soep al eens met gewone azijn gemaakt, maar met witte wijnazijn vind ik ze nog iets lekkerder.

Wat moet je doen?

Snijd eerst de groentjes, de uien in grove stukken en de rodekool in snippers. Ik begin bijna altijd met alle groentjes te snijden omdat je daarna je volle aandacht kan gebruiken wanneer je het vuur opzet. Zo duurt het natuurlijk wel langer, maar als je er evenveel van houdt om in de keuken te staan als ik, vind je dat vast niet erg.

Neem als de groentjes klaarstaan je spekjes erbij en bak ze in je soeppot. Ik gebruik nooit extra boter of olie om spekjes te bakken, ze geven voldoende vet af van zichzelf. Je mag kiezen of je de spekjes knapperig wil of niet. Als je ze knapperig wil, moet je ze gewoon langer laten bakken. Haal ze wanneer ze klaar zijn met een schuimspaan uit de pot, zo blijft het spekvet en alle smaak in de pot.

Voeg nu een beetje extra boter of olijfolie toe en bak de uien in dezelfde pot. Wanneer de uien glazig worden, kan je de rodekoolsnippers toevoegen en eventjes mee aanstoven.

Tijd voor peper, zout en de (witte wijn)azijn. Ik kruid mijn soepen telkens wanneer alle groentjes in de pot zitten maar voor ik de bouillon erover giet. Ik heb de (witte wijn)azijn nog nooit afgemeten, maar als ik moet gokken, zou ik zeggen dat de scheut die ik erin kap zo ongeveer 6 eetlepels is.

Giet wanneer alle rodekoolsnippers wat hebben kunnen aanstoven en je de groentjes voldoende hebt gekruid de bouillon in de soeppot, dat is dus 3,5 liter water met 7 bouillonblokjes naar keuze.

Laat de soep zo’n 20 à 30 minuten koken voor je ze mixt. Daarna moet je enkel nog de spekjes er terug indoen en je kan je laten verrassen door de smaak of je vrienden een beetje bang maken met de kleur…

Reacties

  1. Heerlijk, dank je wel!
    Ik denk dat je er nog van alles aan toe kunt voegen, een paar wortels bijvoorbeeld.
    Ik had trouwens rode wijn ipv azijn gebruikt, ook lekker.

    Warme groet,
    Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Nienke!

      Bedankt om een reactie achter te laten. :-) Heb je rode wijn gebruikt of rode wijnazijn?

      Verwijderen
    2. Graag gedaan! Ik heb rode wijn gebruikt.

      Verwijderen
  2. Een tip om de warme rode kool soep te serveren is met een beetje (halfvolle of volle) yoghurt erdoor. Dat maakt het nog lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb strikjes van broccoli toegevoegd ,nooit gedacht ooit rodekool soep te maken,maar lekker

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.