Doorgaan naar hoofdcontent

Experimentele pompoensoep

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Soep maken en een etentje doen!

Deze soep is het resultaat van een beredeneerd experiment. Ik wist dat tomaat goed bij pompoen past. En dat look goed bij tomaat past. En dat ui goed bij look past. En dat curry goed bij ui past. En dat kokos goed bij curry past. En dat komijn gewoon lekker is. Maar wat er gebeurt als je al deze dingen samen gooit? Om dat te weten te komen, moest ik volgend kookexperiment doen!

Pompoensoep
Wat heb je nodig?

Groentjes
3/8ste pompoen (zo’n grote Halloweenpompoen wel, hé), 1 grote ui, 3 teentjes knoflook en 5 tomaten.

Kruiden
Currypoeder (de milde variant), komijn, peper en zout.

En ook nog
Kokosmelk, bakboter en groente- en/of kippenbouillon (in totaal 5 bouillonblokjes).

Wat moet je doen?

Zoek een sterke man, kijk er lief naar en vraag of hij je pompoen voor jou wil snijden. Eerst in twee, dan elke helft nog eens in twee en dan elk vierde nog eens in twee. Dan heb je acht stukken. Acht stukken waar in het midden pompoenbrij pitten zitten. Je mag die zelf weghalen, maar je kan dat even goed ook aan je lief, broer of vriend vragen, want hij moet toch het vruchtvlees nog van de schil halen en in blokjes snijden. Voor deze soep zijn drie achtsten van de pompoen nodig. De rest kan je invriezen voor later.

Snijd jij terwijl je vriend de pompoen trotseert de ui en de look alvast grof en ontvel en snijd de tomaten in grote stukken. Samen koken is leuk!

Wanneer alle groenten klaarstaan, kan je het vuur opzetten en de bakboter smelten. Voeg wanneer de boter gesmolten is de ui en de look toe. Wanneer de ui een beetje glazig is, mag je de pompoenblokjes toevoegen en wanneer ook die een beetje zachter beginnen worden, na zo’n kleine 10 minuutjes, mogen ook de tomaten erbij.

Kruid alle groentjes met peper, zout, curry en komijn. Ik doe dat telkens op het gevoel, maar ik gok dat het currypoeder en het komijnpoeder beide zo’n volle theelepel zullen zijn. Roer alles goed om en voeg na 5 minuutjes 2,5 l water toe, samen met 5 bouillonblokjes (groentebouillon, kippenbouillon of een combinatie). Zet het deksel op de pot en laat de soep zo’n klein halfuurtje koken.

Mix daarna de soep en voeg ongeveer 1,5 dl kokosmelk toe (iets meer dan een half brikje). Mix nog eens goed en proef. Pure magie!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri