Doorgaan naar hoofdcontent

Experimentele pompoensoep

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Soep maken en een etentje doen!

Deze soep is het resultaat van een beredeneerd experiment. Ik wist dat tomaat goed bij pompoen past. En dat look goed bij tomaat past. En dat ui goed bij look past. En dat curry goed bij ui past. En dat kokos goed bij curry past. En dat komijn gewoon lekker is. Maar wat er gebeurt als je al deze dingen samen gooit? Om dat te weten te komen, moest ik volgend kookexperiment doen!

Pompoensoep
Wat heb je nodig?

Groentjes
3/8ste pompoen (zo’n grote Halloweenpompoen wel, hé), 1 grote ui, 3 teentjes knoflook en 5 tomaten.

Kruiden
Currypoeder (de milde variant), komijn, peper en zout.

En ook nog
Kokosmelk, bakboter en groente- en/of kippenbouillon (in totaal 5 bouillonblokjes).

Wat moet je doen?

Zoek een sterke man, kijk er lief naar en vraag of hij je pompoen voor jou wil snijden. Eerst in twee, dan elke helft nog eens in twee en dan elk vierde nog eens in twee. Dan heb je acht stukken. Acht stukken waar in het midden pompoenbrij pitten zitten. Je mag die zelf weghalen, maar je kan dat even goed ook aan je lief, broer of vriend vragen, want hij moet toch het vruchtvlees nog van de schil halen en in blokjes snijden. Voor deze soep zijn drie achtsten van de pompoen nodig. De rest kan je invriezen voor later.

Snijd jij terwijl je vriend de pompoen trotseert de ui en de look alvast grof en ontvel en snijd de tomaten in grote stukken. Samen koken is leuk!

Wanneer alle groenten klaarstaan, kan je het vuur opzetten en de bakboter smelten. Voeg wanneer de boter gesmolten is de ui en de look toe. Wanneer de ui een beetje glazig is, mag je de pompoenblokjes toevoegen en wanneer ook die een beetje zachter beginnen worden, na zo’n kleine 10 minuutjes, mogen ook de tomaten erbij.

Kruid alle groentjes met peper, zout, curry en komijn. Ik doe dat telkens op het gevoel, maar ik gok dat het currypoeder en het komijnpoeder beide zo’n volle theelepel zullen zijn. Roer alles goed om en voeg na 5 minuutjes 2,5 l water toe, samen met 5 bouillonblokjes (groentebouillon, kippenbouillon of een combinatie). Zet het deksel op de pot en laat de soep zo’n klein halfuurtje koken.

Mix daarna de soep en voeg ongeveer 1,5 dl kokosmelk toe (iets meer dan een half brikje). Mix nog eens goed en proef. Pure magie!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.