Doorgaan naar hoofdcontent

This pumpkin pasta is nuts!

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Pasta maken in ruil voor een zoen!

Terwijl ik aan deze pasta begon, wist ik eigenlijk nog niet helemaal wat ik juist ging doen. Ik had immers nog nooit iets anders dan soep gemaakt met pompoen. Maar ik moest en zou iets doen met de groente van het seizoen. Ik zocht op waarmee de herfstgroente zoal werd gecombineerd in de woordenwereld van m’n kookboeken en maakte een mentale lijst van mogelijke ingrediënten: knoflook, noten, paddenstoelen, Parmezaan, room, rozijnen, salie, spek, tijm, tomaten en witte wijn. Ik verzamelde van mijn lijst dat wat ik bezat en voegde nog wat dingen toe, zomaar omdat ik er zin in had. Een perfecte herfstpasta werd geboren op een oktoberdag die dacht dat hij midden in de zomer lag.

Pompoenpasta
Wat heb je nodig?

Groentjes
1 rode ui, 2 teentjes knoflook en uiteraard pompoenblokjes, ongeveer één achtste van zo’n grote Halloweenpompoen.

Vlees
Een bakje kleine spekblokjes natuur.

Kruiden
Peper, zout, nootmuskaat en veel verse tijm.

En ook nog
Rozijntjes (zo’n 4 eetlepels, een mengeling van blanke en blauwe rozijnen), enkele walnoten(*) (grof gehakt), sherry, 1,5 dl (light)room, een runderbouillonketeltje en Parmezaanse kaas.

(*) Dit is de eerste keer dat ik noten in een gerecht gebruik. Just saying.

Wat moet je doen?

Neem er een wok of een diepe kleefpan (met deksel!) bij en bak de spekjes. Spekjes bakken doe ik zonder extra olie of boter, ze geven van zichzelf genoeg vet af. Snijd ondertussen de rode ui in halve ringetjes en plet of snijd de 2 teentjes knoflook heel fijn.

Voeg wanneer de spekjes (krokant) zijn gebakken de rode uiringetjes en teentjes knoflook toe. Als de uien glazig zijn geworden, mogen ook de pompoenblokjes en de rozijntjes bij in de pan. Kruid alles met peper, zout, nootmuskaat en verse tijm (de blaadjes van de steeltjes geritst) en laat het zo’n 5 minuutjes stoven.

Blus dan de pan met een scheut sherry. Voeg wanneer de sherry is verdampt 3 dl runderbouillon (als in: 3 dl water met een runderbouillonketeltje) toe. Laat alles 15 minuutjes pruttelen met het deksel op de pan.

Voeg daarna de walnoten toe en ongeveer anderhalve deciliter (light)room. Laat de room nog eventjes inkoken en serveer! Yummy met (volkoren) spaghetti en vers geraspte Parmezaanse kaas.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.