Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Pasta maken in ruil voor een zoen!
Terwijl
ik aan deze pasta begon, wist ik eigenlijk nog niet helemaal wat ik juist ging
doen. Ik had immers nog nooit iets anders dan soep gemaakt met pompoen. Maar ik
moest en zou iets doen met de groente van het seizoen. Ik zocht op waarmee de
herfstgroente zoal werd gecombineerd in de woordenwereld van m’n kookboeken en
maakte een mentale lijst van mogelijke ingrediënten: knoflook, noten, paddenstoelen,
Parmezaan, room, rozijnen, salie, spek, tijm, tomaten en witte wijn. Ik verzamelde
van mijn lijst dat wat ik bezat en voegde nog wat dingen toe, zomaar omdat ik
er zin in had. Een perfecte herfstpasta werd geboren op een oktoberdag die
dacht dat hij midden in de zomer lag.
![]() |
Pompoenpasta |
Wat heb je nodig?
Groentjes
1
rode ui, 2 teentjes knoflook en uiteraard pompoenblokjes, ongeveer één achtste
van zo’n grote Halloweenpompoen.
Vlees
Een bakje kleine spekblokjes natuur.
Kruiden
Peper, zout,
nootmuskaat en veel verse tijm.
En ook nog
Rozijntjes
(zo’n 4 eetlepels, een
mengeling van blanke en blauwe rozijnen), enkele walnoten(*) (grof gehakt), sherry,
1,5 dl (light)room, een runderbouillonketeltje en Parmezaanse kaas.
(*) Dit is de eerste keer dat ik noten
in een gerecht gebruik. Just saying.
Wat moet je doen?
Neem er een wok of een diepe kleefpan
(met deksel!) bij en bak de spekjes. Spekjes bakken doe ik zonder extra olie of
boter, ze geven van zichzelf genoeg vet af. Snijd ondertussen de rode ui in
halve ringetjes en plet of snijd de 2 teentjes knoflook heel fijn.
Voeg wanneer de spekjes (krokant) zijn
gebakken de rode uiringetjes en teentjes knoflook toe. Als de uien glazig zijn
geworden, mogen ook de pompoenblokjes en de rozijntjes bij in de pan. Kruid
alles met peper, zout, nootmuskaat en verse tijm (de blaadjes van de steeltjes geritst)
en laat het zo’n 5 minuutjes stoven.
Blus dan de pan met een scheut sherry.
Voeg wanneer de sherry is verdampt 3 dl runderbouillon (als in: 3 dl water met
een runderbouillonketeltje) toe. Laat alles 15 minuutjes pruttelen met het
deksel op de pan.
Voeg daarna de walnoten toe en ongeveer
anderhalve deciliter (light)room. Laat de room nog eventjes inkoken en serveer!
Yummy met (volkoren) spaghetti en vers geraspte Parmezaanse kaas.
Reacties
Een reactie posten