Doorgaan naar hoofdcontent

Yummy hummy pitabroodjes

Ik maak nooit pita, maar ik tover met pitabroodjes. Ik hou van de pretlichtjes in Merlots ogen wanneer hij merkt dat ik weer pitaplannen heb, dus ik probeer regelmatig zulke plannetjes te smeden. En dit is alvast een blijvertje: pitabroodjes met kalkoen, hummus, avocado en rode biet, oftewel yummy hummy pitabroodjes! Ik geef toe: het is niet het meest makkelijke pitabroodje om te eten, maar geloof me, wanneer je de smakencombinatie proeft, denk je alleen nog maar: DAN MAAR SMOSSEN!

Dit recept is bovendien bijzonder voor mij omdat ik er het boek “Goed Eten” van Dorien Knockaert (van Jonge Sla) mee heb gewonnen op de blog van Lilith (van Tales from the Crib).


Wat heb je nodig?

Voor de hummus(*)
400 g kikkererwten – uit bokaal of blik – 2 kleine teentjes knoflook, 1 eetlepel sesamzaadjes, olijfolie, komijn, pikant paprikapoeder, peper en zout.

Voor de rest
1 avocado, een beetje citroensap, rode biet (uit bokaal), 2 kalkoentournedos, olijfolie, peper, zout en natuurlijk pitabroodjes.

Wat moet je doen?

De hummus maken
Giet de kikkererwten in een vergiet, spoel ze en laat ze uitlekken. Neem ondertussen je miniblender erbij. Doe de kikkererwten in de blender en voeg ook de andere ingrediënten voor de hummus toe: de 2 gepelde teentjes knoflook, 1 eetlepel sesamzaadjes, een beetje pikant paprikapoeder, peper en zout, en veel komijn. Giet er net voldoende olijfolie bij om de hummus smeuïg te maken. Het is beter om te beginnen met minder olijfolie dan je denkt nodig te hebben. Je kan altijd nog een beetje meer toevoegen. Laat je blender al deze ingrediënten omtoveren tot een heerlijk smeuïge hummus.

Zeg nu zelf, dit was toch geen werk? En eigenlijk was dat nog het meeste werk!

De rest maken
Kruid de kalkoentournedos met peper en zout en bak ze in een beetje olijfolie in een antikleefpan tot ze volledig gaar zijn. Ik wil geen Campylobacter-bacteriën op mijn geweten.

Verwarm wanneer de kalkoen bijna klaar is de pitabroodjes in een grillpan of stop ze in de broodrooster.

Snijd als laatste de avocado in blokjes, besprenkel ze meteen met citroensap zodat ze mooi groen blijven en kruid de avocadoblokjes met peper en zout.

De pitabroodjes opbouwen
Snijd de kalkoentournedos horizontaal doormidden (zo kan je twee broodjes per persoon beleggen). Snijd ook het broodje in twee, beleg beide kanten met een laagje yummy hummy-us. Leg daarop enkele schijfjes rode biet en plakjes avocado. Eindig met de kalkoen.

Smullen & smossen maar!

(*) Je gaat wat te veel hummus hebben, maar dat vind je vast niet erg. Je kan er de volgende dag bijvoorbeeld crackers mee beleggen en ’s middags bij de soep eten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.