Ik
maak nooit pita, maar ik tover met pitabroodjes. Ik hou van de pretlichtjes in Merlots
ogen wanneer hij merkt dat ik weer pitaplannen heb, dus ik probeer regelmatig zulke
plannetjes te smeden. En dit is alvast een blijvertje: pitabroodjes met kalkoen,
hummus, avocado en rode biet, oftewel yummy hummy pitabroodjes! Ik geef toe:
het is niet het meest makkelijke pitabroodje om te eten, maar geloof me,
wanneer je de smakencombinatie proeft, denk je alleen nog maar: DAN MAAR SMOSSEN!
Dit
recept is bovendien bijzonder voor mij omdat ik er het boek “Goed Eten” van
Dorien Knockaert (van Jonge Sla) mee heb gewonnen op de blog van Lilith (van
Tales from the Crib).
Wat heb je nodig?
Voor de hummus(*)
400
g kikkererwten – uit
bokaal of blik – 2 kleine teentjes
knoflook, 1 eetlepel sesamzaadjes,
olijfolie, komijn, pikant paprikapoeder, peper en zout.
Voor de rest
1
avocado, een beetje citroensap, rode biet (uit bokaal), 2
kalkoentournedos, olijfolie, peper, zout en natuurlijk
pitabroodjes.
Wat moet je doen?
De hummus maken
Giet de kikkererwten in een vergiet,
spoel ze en laat ze uitlekken. Neem ondertussen je miniblender erbij. Doe de
kikkererwten in de blender en voeg ook de andere ingrediënten voor de hummus
toe: de 2 gepelde teentjes knoflook, 1 eetlepel sesamzaadjes, een beetje pikant
paprikapoeder, peper en zout, en veel komijn. Giet er net voldoende olijfolie
bij om de hummus smeuïg te maken. Het is beter om te beginnen met minder
olijfolie dan je denkt nodig te hebben. Je kan altijd nog een beetje meer
toevoegen. Laat je blender al deze ingrediënten omtoveren tot een heerlijk
smeuïge hummus.
Zeg nu zelf, dit was toch geen werk? En
eigenlijk was dat nog het meeste werk!
De rest maken
Kruid de kalkoentournedos met peper en
zout en bak ze in een beetje olijfolie in een antikleefpan tot ze volledig gaar
zijn. Ik wil geen Campylobacter-bacteriën op mijn geweten.
Verwarm wanneer de kalkoen bijna klaar
is de pitabroodjes in een grillpan of stop ze in de broodrooster.
Snijd als laatste de avocado in blokjes,
besprenkel ze meteen met citroensap zodat ze mooi groen blijven en kruid de
avocadoblokjes met peper en zout.
De pitabroodjes
opbouwen
Snijd de kalkoentournedos horizontaal
doormidden (zo kan je twee broodjes per persoon beleggen). Snijd ook het
broodje in twee, beleg beide kanten met een laagje yummy hummy-us. Leg daarop
enkele schijfjes rode biet en plakjes avocado. Eindig met de kalkoen.
Smullen & smossen maar!
(*) Je gaat wat te veel hummus hebben,
maar dat vind je vast niet erg. Je kan er de volgende dag bijvoorbeeld crackers
mee beleggen en ’s middags bij de soep eten.
Reacties
Een reactie posten