Nankin, Merlots kleine broer, zit al sinds
17 september op Erasmus in Milaan. En omdat zijn mama Myrtille, stiefpapa Fandango,
grote broer Merlot en ikzelf hem eenvoudigweg niet langer dan enkele weken
kunnen missen, stapten wij alle vier zo’n anderhalve maand later ook op het
vliegtuig met de Italiaanse modehoofdstad als bestemming.
Blanche, een vriendin, vertelde me
enkele weken voor ons vertrek dat Milaan maar best de eerste stad kan zijn die
je bezoekt in Italië. Als je eerder al een andere Italiaanse stad hebt gezien,
zo zei ze, is Milaan een beetje een teleurstelling. Ik hechte er niet veel
geloof aan. Ik bedoel, ik was geïnformeerd. Eat,
Prey, Love, Letters to Juliet, Under the Tuscan Sun, ik had ze allemaal
gezien. En de films zijn het er allemaal over eens: Italië is een land vol zon,
rust, idyllische landschappen, lekker licht eten en vooral massa’s pasta!
Toen ik op 1 november 2012 voor de
allereerste keer een voet, gehuld in een fashionable
bot, aan grond zette in de Italiaanse laars, was de avond al gevallen. Na een warme
welkomstknuffel van Nankin was ik klaar om dit eerste stukje van het land vol
met m’n lievelingseten te ontdekken… Over het weer en de idyllische
landschappen zou ik, gezien het relatief late uur, nog niet meteen een oordeel
kunnen vellen. Voor eten daarentegen is het nooit te laat…(*)
Oké, echt waar, hoe het komt dat de
Italianen zo mager zijn, ik begrijp het (nog) niet! Wat je als ontbijt
aangeboden krijgt, zijn koffiekoeken, croissants, donuts en een heel assortiment
aan cakes en taarten. Al krijg je bijna overal naast suiker ook iets
Canderel-achtig bij de lekkerste cappuccino’s die ik ooit heb gedronken. Ze
maken er al die geraffineerde suikers waaraan ik ’s morgens moet weerstaan niet
mee goed, maar ik kan ook niet zeggen dat ze niet proberen.
Het tweede wat me verbaasde, is dat het
veel zeldzamer is dan je zou denken om een menukaart in je handen te krijgen
waar pasta op staat. De pizza’s daarentegen slingeren ze naar je hoofd. Al moet
het gezegd: de Italiaanse pizza’s zijn belachelijk lekker en luchtig. Neem het
aan van iemand die nooit pizza zou bestellen als er ook iets anders op de kaart
staat en een pizza normaal al na vijf happen beu is.
Twee pizza’s heb ik gegeten in Italië:
een Pizza Quattro Stagioni – met tomatensaus, mozzarella, artisjokken, zwarte
olijven, paddenstoelen en prosciutto – en een Pizza Parmigiana – met tomatensaus, gegrilde aubergine, mozzarella en Parmezaanse kaas, echt een onvoorstelbaar lekkere combinatie. Met mijn eerste echte
Italiaanse pizza proefde ik meteen ook voor het eerst artisjokken en mijn
tweede pizza herinnerde me eraan dat ik dringend eens Parmigiana di Melanzane moet maken.
Naast artisjokken is er nog een groente
die ik voor de allereerste keer heb gegeten in Italië: venkel. Ik mag dat niet
kopen van Merlot wegens ‘te anijsachtig’. Tot nog toe vond ik dat niet zo erg,
aangezien anijs ook niet mijn favoriete smaak is. Maar, zo leerde ik in Milaan,
venkel is lekker! De anijssmaak vond ik echt nog maar heel vaag terug. Ik at
het wel in rauwe vorm. Geen idee hoe het zit als je de venkel… kookt, bakt, stooft?
(Wat doe je eigenlijk met venkel?) In ieder geval: ik maakte het na m’n eerste
hap meteen mijn missie om een gerecht te vinden waardoor Merlot net zoveel van
venkel leert houden als ik blijkbaar doe…(**) De gemarineerde venkel, vergezeld
van gerookte zalm, sla, olijfolie en citroensap (ingenieus eenvoudig!) kon me
zelfs even doen vergeten dat er weer geen pasta op m’n bord lag…
In het eerste restaurant waar wij gingen
eten waar wel pasta op de kaart stond, was het enkel terug te vinden bij de
voorgerechten. Aangezien ik wel wat honger had, maar niet zo veel om een voor-
en een hoofdgerecht aan te kunnen, besloot ik toch iets te kiezen dat bij de
hoofdgerechten stond: tagliata di
branzino. Soms maak ik stomme beslissingen. Een halfuurtje later leerde ik
dat tagliata di branzino sla met
stukjes zeebaars op betekent. Heel lekker en puur, maar ook wel heel sober en
weinig. Toen ik mijn bord zag, begreep ik plots veel beter het bord met het
‘pastavoorgerecht’ dat ik eventjes daarvoor aan de tafel naast ons had zien
verschijnen. In Italië heeft een voorgerecht sterallures en is een hoofdgerecht
zo bescheiden als een voorgerecht hoort te zijn.
Aangezien een beetje sla en een beetje
vis mij die avond niet konden bekoren, bestelde ik daarna nog iets wat dat
altijd kan: chocolade. Onder de vorm van tartufo
nero deze keer. Lekker, maar in tegenstelling tot de pizza’s had ik hiervan
al wel betere varianten geproefd in België. Ik moet het eens afleren om van
buitenlandse chocolade te verwachten wat ik van Belgische chocolade gewend ben.
Vanaf toen begon onze onuitgesproken Quest For Pasta. Ik bedoel, ik kon
Italië toch niet verlaten zonder Italiaanse pasta te hebben geproefd? Tijdens
de laatste maaltijd van de laatste dag in mijn eerste Italiaanse stad was het
eindelijk zover. Al vergde het ongeveer een halve dag voorbereiding. We lazen
de uitleg bij alle restaurants in onze reisgids, doorkruisten de stad om voor
een gesloten restaurant te staan, vroegen raad in ons hotel, ploeterden door de
regen, de kou en het donker. And then
there was pasta… Oké, er was eerst gegratineerde uiensoep. Maar dan was er
pasta. Als voorgerecht. Zogezegd.
Het eten was dus niet exact hoe ik het
had verwacht en ook de zon, rust en idyllische landschappen die de films mij
hadden beloofd, vond ik in Milaan niet meteen terug. Oké, het gebrek aan zon
kan ik moeilijk op Milaan steken. Daar zat de maand november wellicht meer voor
iets tussen. En wat die andere twee betreft. Milaan is gewoon Antwerpen in het
nog veel groter. Alle straten zijn als de Meir. Alle dagen als een
zaterdagnamiddag. Je gaat naar Milaan om te shoppen, te shoppen, te shoppen en
af en toe een pizza te eten. Als ik mij een beetje had voorbereid, had ik dat
geweten.
Nu ja, Milaan had misschien niet wat ik
dacht dat Italië altijd had. Maar het had Nankin. En deze supermooie halsketting.
(*) Oké, dat geloof ik niet echt. Totaal
niet zelfs. Maar ik had een overgang nodig, hé.
(**) Suggesties zijn welkom, want seriously, koken, bakken, stoven, geen
idee!
Reacties
Een reactie posten