Doorgaan naar hoofdcontent

Parmigiana di Melanzane

Dit gerecht brengt de Italiaanse zon naar eender welk land op eender welk moment. Op 28 november 2012 verlichtte het onze Lierse huiskamer. Ik kan niet geloven dat ik 219 verschillende gerechten(*) (ja, ik houd een boekje bij) heb gewacht alvorens dit te maken.

Instant Italië voor twee.

Parmigiana di Melanzane

Wat heb je nodig?

Groentjes
Een rode ui, een groot teentje knoflook, een aubergine en een tomaat.

Kruiden
Verse basilicum, peper, zout en kaneelpoeder.

En ook nog
Olijfolie, tomatenpassata (ongeveer 350 g), een beetje ketchup, 2 bolletjes mozzarella en vers geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano (echt waar, ik proef geen verschil).

Wat moet je doen?

De tomatensaus maken
Snipper de rode ui en de knoflook fijn. Stoof beide aan in olijfolie in een potje waarvan je een deksel hebt. Wanneer de ui zacht is, mag de tomatenpassata erbij. Kruid met peper, zout en een snuifje kaneelpoeder. Voeg wat ketchup toe voor een subtiele zoete toets. Roer, zet het deksel op de pot en laat de saus 15 minuutjes pruttelen. Ondertussen kan je…

De aubergine grillen
Snijd de aubergine in schijfjes van een halve tot één centimeter. Neem een grillpan, doe er olijfolie in en laat de pan goed heet worden. Grill dan de aubergineschijfjes in de pan en kruid ze met peper en zout.

Terwijl de aubergines in de pan liggen, kan je de tomaat ontvellen en in schijfjes snijden, de twee bolletjes mozzarella in plakjes verdelen en de Parmezaanse kaas raspen.

Wanneer de saus 15 minuutjes heeft geprutteld en de aubergines zijn gegrild, mogen beide vuren uit en kan je de saus afwerken met fijngehakte verse basilicum (zoveel als je wil, ik gebruikte ongeveer een derde van een bosje).

De Parmigiana di Melanzane opbouwen
Beetje tomatensaus – aubergineschijfjes – mozzarellaplakjes – tomatensaus – aubergineschijfjes – mozzarellaplakjes – verse tomatenschijfjes – peper en zout – tomatensaus – vers geraspte Parmezaanse kaas

Zet de Parmigiana 25 minuten in een oven van 180°. Zet daarna nog 5 minuutjes de grill op. En geniet terwijl je hele huis zich hult in de geur van Italië

Wat eet je erbij?

Stokbrood. Pure perfectie.

Parmigiana di Melanzane met brood

(*) Sinds Merlot en ik zijn gaan samenwonen, bijna een jaar geleden.

Reacties

  1. 't Was hier een aMuse Rouge-eetweekend, want dit aten we zaterdag :-)
    Heel heel lekker; we gaan dit zonder enige twijfel nog maken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Allez joh, dat jij dit nog niet had gemaakt! Het is ondertussen het favoriete gerecht van veel van m'n vrienden. En bij m'n vriend en mezelf staat het ook zeker op het podium. ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.