Dit
gerecht brengt de Italiaanse zon naar eender welk land op eender welk moment.
Op 28 november 2012 verlichtte het onze Lierse huiskamer. Ik kan niet geloven
dat ik 219 verschillende gerechten(*) (ja, ik houd een boekje bij) heb gewacht
alvorens dit te maken.
Wat heb je nodig?
(*) Sinds Merlot en ik zijn gaan samenwonen, bijna een jaar geleden.
Instant
Italië voor twee.
Parmigiana di Melanzane |
Wat heb je nodig?
Groentjes
Een rode
ui, een groot teentje knoflook, een
aubergine en een tomaat.
Kruiden
Verse basilicum, peper, zout en kaneelpoeder.
En ook nog
Olijfolie, tomatenpassata
(ongeveer 350 g), een beetje ketchup,
2 bolletjes mozzarella en vers
geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano (echt waar, ik
proef geen verschil).
Wat moet je doen?
De tomatensaus maken
Snipper de rode ui en de knoflook fijn.
Stoof beide aan in olijfolie in een potje waarvan je een deksel hebt. Wanneer
de ui zacht is, mag de tomatenpassata erbij. Kruid met peper, zout en een
snuifje kaneelpoeder. Voeg wat ketchup toe voor een subtiele zoete toets. Roer,
zet het deksel op de pot en laat de saus 15 minuutjes pruttelen. Ondertussen
kan je…
De aubergine grillen
Snijd de aubergine in schijfjes van een
halve tot één centimeter. Neem een grillpan, doe er olijfolie in en laat de pan
goed heet worden. Grill dan de aubergineschijfjes in de pan en kruid ze met peper
en zout.
Terwijl de aubergines in de pan liggen,
kan je de tomaat ontvellen en in schijfjes snijden, de twee bolletjes
mozzarella in plakjes verdelen en de Parmezaanse kaas raspen.
Wanneer de saus 15 minuutjes heeft geprutteld
en de aubergines zijn gegrild, mogen beide vuren uit en kan je de saus afwerken
met fijngehakte verse basilicum (zoveel als je wil, ik gebruikte ongeveer een
derde van een bosje).
De Parmigiana di
Melanzane opbouwen
Beetje tomatensaus – aubergineschijfjes
– mozzarellaplakjes – tomatensaus – aubergineschijfjes – mozzarellaplakjes –
verse tomatenschijfjes – peper en zout – tomatensaus – vers geraspte
Parmezaanse kaas
Zet de Parmigiana 25 minuten in een oven van 180°. Zet daarna nog 5
minuutjes de grill op. En geniet terwijl je hele huis zich hult in de geur van
Italië …
Wat eet je erbij?
Stokbrood. Pure perfectie.
Parmigiana di Melanzane met brood |
(*) Sinds Merlot en ik zijn gaan samenwonen, bijna een jaar geleden.
't Was hier een aMuse Rouge-eetweekend, want dit aten we zaterdag :-)
BeantwoordenVerwijderenHeel heel lekker; we gaan dit zonder enige twijfel nog maken!
Allez joh, dat jij dit nog niet had gemaakt! Het is ondertussen het favoriete gerecht van veel van m'n vrienden. En bij m'n vriend en mezelf staat het ook zeker op het podium. ;-)
Verwijderen