Doorgaan naar hoofdcontent

Christmas Countdown-recept:
Witlooflinguine

Dankzij mijn Christmas Countdown-recepten word ik kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar!

Een ongewone groentecombinatie die zorgt voor onverwachte harmonie in je bord. Hello Italy, this is Belgium.

Witlooflinguine

Wat heb je nodig (voor 2)?
  • 1 grote rode ui
  • 250 g kleine champignonnetjes
  • 2 à 3 stronkjes witloof (Naargelang de dikte.)
  • Witte wijnazijn van muskaatdruiven (Of witte balsamicoazijn als je dat toevallig in huis of gewoon liever hebt.)
  • Eventueel een beetje suiker (Of honing.)
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • En moet ik ook nog de linguine vermelden?

Wat moet je doen?

Zet het water voor de pasta al maar op, want straks ga je een beetje pastakookvocht nodig hebben voor bij de groentjes!

Zo, dat kan je al niet meer vergeten. Snijd nu de rode ui in halve ringen en stoof ze aan in een beetje bakboter in een kleefpan die groot genoeg om alle ingrediënten uiteindelijk eventjes samen te huisvesten.

Terwijl de rode uiringetjes bakken, kan je de champignons proper maken (niet met water!) en de grootste exemplaartjes in vier snijden. Wanneer je daarmee klaar bent, zijn de uien normaal wel glazig, dus dan kan je de champignons toevoegen en mee laten bakken. Ze mogen echt een kleurtje krijgen.

Ondertussen kan je de stronkjes witloof wassen en snijden. Dikke stronkjes mag je in de lengte halveren, bij dunne stronkjes is dat zeker niet nodig. Snijd de gehalveerde stronkjes in halve ringetjes en/of de hele stronkjes in ringetjes.

Wanneer de champignonnetjes een kleurtje hebben, mogen de witloofsnippers bij in de pan en is het kruidentijd: peper en zout. Geef ook het witloof eventjes de tijd om mee aan te stoven en blus daarna de pan met een scheut witte wijnazijn van muskaatdruiven (of witte balsamicoazijn).

Proef eens. Als het voor jou wat zoeter mag, voeg je maar zo’n anderhalf theelepeltje witte suiker of een beetje lopende honing toe. Vind je dat niet nodig? Ja, dan moet je dat niet doen, hé! Voeg ook een beetje (gezouten) pastakookvocht toe om een beetje meer ‘saus’ te krijgen.

Wanneer de pasta beetgaar is, mag hij mee in de pot van de groentjes. Mengen, mengen, mengen, opscheppen en opeten!

Voor de variatie

Nog niet geprobeerd, maar wel geïnteresseerd in hoe het zou zijn als je (verse) dragon toevoegt…

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri