Doorgaan naar hoofdcontent

The Christmas Countdown – Kerstcalorieloos klaar voor een nieuw jaar

Met kerst moet je eten tot je erbij neervalt. Dat lijkt wel een ongeschreven wet. Eentje die iedereen nauwkeuriger naleeft dan de meeste echte wetten. Het is kerst. Er is familie, er zijn pakjes en er is eten. Veel te veel eten. Eigenlijk zit je na de hapjes en de eerste gang al ongeveer vol, maar je blijft eten. Tot en met het dessert, tegen dan een zoete marteling. Met elke hap gaat je kleedje een beetje strakker zitten, tot je tegen het einde van de avond het gevoel hebt dat het nooit meer goedkomt.

Een week later, met Oudjaar, speelt hetzelfde tafereel zich af. Iedereen zit vol, maar iedereen blijft eten. Want het is zo lekker. En het zijn de laatste momenten van een oud jaar. Het lijkt wel alsof je geen nieuw jaar mag beginnen als je niet minstens één en liever nog twee kilo bent bijgekomen. Alsof elk jaar van start moet gaan met een slecht gevoel over die extra feestkilo’s. Wel, dit jaar doe ik daar niet aan mee! Ik overtreed de ongeschreven wet schaamteloos.

Eerste keer koken in mijn eigen keukentje: soep met een... vork
Vorig jaar verhuisden Merlot en ik net te laat. Pas op 22 december 2011 kookte ik immers voor de allereerste keer in ons eigen keukentje. Ik maakte toen Kokoswortelsoep… met een vork, blijkbaar. Maar twee dagen enkel soep kunnen al mijn mama’s dagelijkse patatjes en vlees niet echt helemaal goedmaken. Niet dat ik dik was toen ik nog thuis woonde, zeker niet, maar in tegenstelling tot wat je altijd hoort, heeft gaan samenwonen alleen maar goede dingen gedaan voor mijn lijn. En dat wil ik ook in 2013 nog kunnen zien in de spiegel.

Daarom zorg ik dit jaar voor (een mentale) marge in mijn kleedje. Dit jaar kies ik wat er in de weken voor Kerstmis op het bord komt. En het zullen lichte dingen zijn! Maar wel lekkere dingen! En allemaal verschillende dingen! En vooral gezonde dingen! Zodat ik op 24 en op 31 december zonder schuldgevoel kan genieten van zalig zondige en ongetwijfeld overdadige feestmalen…


De Christmas Countdown-recepten(*)

(*) De beste van een hele rij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.