Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 1: Feestkliekjes

Oké, oké, ik weet het, ik loop al meteen een week achter, maar weken sluipen stiekem veel sneller voorbij dan je zou denken! Een andere reden voor mijn eerste weekmenu met vertraging is dat ik lang heb getwijfeld óf ik wel zou weekmenu’en op mijn blog.

Ik vond vind het een beetje een enge gedachte: iedereen die zomaar kan lezen wat er elke dag bij jou op tafel komt. Nu ja, in de praktijk is ‘iedereen’ mijn (voorlopig) enkele tientallen lezers. En zelfs in theorie kan ‘iedereen’ nooit meer worden dan iedereen die Nederlands spreekt. Toch? Maar toch: het stààt er dan wel, zo ergens online, te staan en al. En ik kan er niet aan doen, maar ergens in m’n achterhoofd hangt altijd deze vervelende vraag rond: ‘Wie weet wie leest er stiekem allemaal mee?’

Indien jij één van die stiekemerds bent, maak je dan gerust bekend in de commentaar, voor mijn gemoedsrust en al. En ook wel gewoon omdat ik blij word van commentaar. Tenzij van negatieve commentaar. Zoiets in de zin van: ‘Hoeveel pasta eten jullie wel niet, zeg?’ Of: ‘Zeg kind, schil af en toe ook eens een patat!’ Of: ‘Geef je lief eens wat meer vlees, jij gemene trien!’

Maar voor ik nog verder verloren raak in de enge krochten van mijn gedachten, we waren hier bezig over mijn eerste weekmenu, hé zeg. ‘Weekmenu?’ werd uiteindelijk ‘weekmenu!’ dankzij dit cadeautje van Merlot. En, zo schoot mij ineens te binnen, als de spanning mij te veel wordt, stop ik er gewoon mee, hé. Ik doe soms lang over voor de hand liggende dingen, ja.

Zo, nu ik mezelf had gerustgesteld, diende een volgend dilemma zich aan: het geplande weekmenu posten aan het begin van elke week? Of het daadwerkelijke weekmenu posten aan het einde van elke week? Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar bij ons durven die twee weleens belachelijk hard te verschillen.

Nu ja, een week wikken en wegen levert uiteindelijk iets als dit op:

WEEK 1: FEESTKLIEKJES

Dinsdag 1 januari 2013:         Slaatje met gravad lax en brood
Woensdag 2 januari 2013:      Erwtensoep met munt en zure room & slaatje met gravad lax zonder brood (een ander slaatje dan gisteren)
Donderdag 3 januari 2013:     Groene pestopasta met tomaat en gerookte ham
Rode pestopasta met olijfjes, zongedroogde tomaatjes en rundertournedos

De reden waarom de planning op donderdag plots is veranderd, is omdat ik een diepvriesgerelateerde paniekaanval kreeg. Dat gebeurt soms bij mij. Dat kan op eender welke dag van de week zijn, hoor. Iets in de zin van: ‘oh nee, het is al 2013 en er ligt nog vlees uit de vervlogen tijden van 2012 in de diepvries!’ Dat vlees van weleer is gekocht in promotie toen ik nog dacht dat ik meer vlees zou maken en dat het dus weldra allemaal op zou zijn. Helaas.

Ik vrees dat ik de komende weken dus een fameuze vleesinhaalbeweging zal moeten maken. Ik ben namelijk van het principe: eten gooi je niet weg! En als dàt me al een jaar lang perfect is gelukt (met uitzondering van hier en daar eens een kommetje soep die zuur was geworden), zal ook dit me wel lukken. You’ll see! You’ll all see!

Oh ja, voor ik het vergeet: de eerste week is een uitzondering omdat 2013 midden in de week begon – alsof het zich helemaal niets aantrok van mijn eerste weekmenuplanning *tsk* – maar een week loopt bij mij van vrijdag tot donderdag. Ik kan er niet aan doen. Ik weekmenu al een heel jaar van vrijdag tot donderdag en ik kan dat niet plots van maandag tot zondag gaan doen heb geen zin om dat plots van maandag tot zondag te gaan doen, gewoon omdat dat ‘normaal’ is. Wekelijkse inkopen worden hier nu eenmaal meestal gedaan op vrijdag. En ‘praktisch’ staat in ons huis hoger in het vaandel dan ‘normaal’. Te allen tijde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.