Doorgaan naar hoofdcontent

Dagen Zonder Vlees


Ja, lap, hé. Dit is weer een perfect voorbeeld van hoe God slechte christenen straft. De vasten, Aswoensdag, al die dingen, ik ben er helemaal niet van op de hoogte. Dat ik daardoor Pannenkoekendag (also known as Maria Lichtmis) heb gemist, tot daar nog aan toe, tenslotte lust ik helemaal niet zo graag pannenkoeken. Bovendien heb ik daarmee weer enkele calorieën uitgespaard. Maar helemaal uit het oog verliezen dat het vandaag al Aswoensdag en dus de eerste van de 40 Dagen Zonder Vlees is, dat vind ik een veel ergere straf van God!

Logo DZV

Doordat ik er helemaal niet aan heb gedacht, ben ik er ook helemaal niet op voorbereid. Integendeel zelfs. Toevallig staat er morgen en overmorgen vlees op het menu. Ik bedoel, seriously, jullie kunnen het nakijken in mijn weekmenu's: hoe vaak komt dat voor bij mij? En ik kan er écht niet onderuit, want ik heb Merlot beloofd om morgen één van zijn lievelingsgerechten te maken, en daar zitten nu eenmaal spekjes in. Een goed liefje zijn, je moet er soms wat voor over hebben. En overmorgen komen Ecarlate en haar kersverse echtgenoot eten, en het menu voor dat etentje ligt ook al vast.

Gelukkig ben ik een veel betere Belg dan ik een christen ben. Al klinkt die stelling ook een beetje belachelijk als ik me bedenk dat het al van januari 2011 geleden is dat ik nog frieten heb gegeten. Maar soit, waar ik naartoe wou, is dat ik als goede Belg al een achterpoortje heb ontdekt.

Officieel duren de Dagen Zonder Vlees van vandaag, woensdag 13 februari 2013, tot en met zaterdag 30 maart 2013. Als je goed rekent – of de vakjes in je agenda nauwkeurig telt – dan zijn dat 46 dagen, terwijl de vastenperiode eigenlijk maar 40 dagen hoort te zijn! Aha!

De site van DZV zegt het trouwens ook: om een score van 40 op 40 te halen, mag je tussen 13 februari 2013 en 30 maart 2013 één dag per week vlees eten. Als je dat een beetje creatief interpreteert, komt dat neer op 6 vleesjesdagen. Ik kan dus toch nog meedoen, hoera! Bovendien leerde de DZV-site mij dat ze ook helemaal niet zo streng zijn op vis. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je dan 46 dagen vis gaat eten, maar af en toe mag zeker zonder schaamrood op de wangen.

Dus, omdat lijstjes altijd leuk zijn:

Ik doe mee!
Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 – 30-03-2013)
  • 40 Dagen écht Zonder Vlees,
    • waarvan maximum 15 dagen vis,
    • dus eigenlijk minstens 25 dagen écht veggie.
  • Maximum 6 dagen vlees.

Wie doet nog mee?

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…