Doorgaan naar hoofdcontent

Poppequiche

Het potje zure room dat al eventjes in onze ijskast woonde, vormde de inspiratie voor mijn allereerste quiche. Dit was mijn eerste quiche, ja. Ik heb er ook geen verklaring voor, neen. Ik blijk namelijk boordevol quiche-ideeën te zitten. Maar omdat je altijd maar kan beginnen met eentje, verzamelde ik enkele ingrediënten met mooie kleurtjes en smaken die mij blijkbaar typeren, want Merlot noemde mijn eerste quiche spontaan de ‘Poppequiche’. En ik vind dat een keigoede naam!

Poppequiche

Wat heb je nodig?
 • Kruimeldeeg (Tijd voor toegevingen: ik gebruikte kant-en-klaar. Soms ken ik geen schaamte.)
 • 200 g gerookte zalm
 • 2 tomaten
 • 1/2de courgette (Dit kan je weglaten, al is een extra groentje natuurlijk nooit slecht.)
 • Zwarte olijven (Zo veel of zo weinig als je wil.)
 • 200 cl zure room (Oftewel: een potje.)
 • 3 eitjes
 • Basilicum uit de diepvries
 • Peper & zout

Wat moet je doen?
 1. Het kruimeldeeg met liefde en geduld in je quichevorm draperen, bedekken met bakpapier, vullen met baklinzen (of bakbonen, bakkikkererwten, bakspliterwten…) en 20 minuten lang blind bakken in een oven van 180 °C.
 2. Terwijl je schaamteloze kant-en-klare kruimeldeeg in de oven staat, kan je de vulling voorbereiden. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Halveer de courgette, snijd één helft in blokjes en bewaar de andere helft in de ijskast of diepvries voor een andere keer. Halveer de olijfjes en snijd de gerookte zalm in stukjes.
 3. Als de groentjes en de gerookte zalm klaarstaan, moet je enkel nog de… – ja, hoe noem je dat eigenlijk? – maken. Ik vind ‘eitjeslijm’ wel een passende term. De eitjeslijm voor de Poppequiche maak je zo: meng een volledig potje zure room (200 cl) met 3 eitjes en kruid het mengsel met peper, zout en diepvriesbasilicum. Dat mag veel zijn, want dat is lekker! En je hebt de groentjes tenslotte niet gekruid.
 4. Ondertussen zullen de 20 minuutjes wel om zijn: tijd dus om je zelfgekochte deeg uit de oven te halen, de baklinzen terug in je baklinzenpot te mikken en de Poppequiche op te bouwen. Verdeel eerst de groentjes en de zalm mooi over de hele bodem en giet er daarna de eitjeslijm over.
 5. Zet de quiche in de oven en laat hem 45 minuten bakken op 180 °C. Zet daarna nog eens 5 minuutjes de grillstand op.
Geniet van mijn Poppequiche!

Poppequiche met slaatje

Wat eet je erbij?

Bijvoorbeeld Romeinse slaharten met een dressing van olijfolie, balsamico, peper en zout.

Voor de variatie

(Half)zongedroogde tomaatjes zijn ook een typisch Poppe-ingrediënt. Ik zeg het maar, hé.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.