Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 7: De (valse) start van Dagen Zonder Vlees


Ik deed de belofte op vrijdag. ‘Op Valentijn ga ik nog eens één van je lievelinggerechtjes maken: linguine met prei en spekjes!’ Ik deed de aankoop op zaterdag. ‘Voilà, en nu nog spekjes.’ Ik deed de ontdekking op dinsdag. ‘Oh nee, morgen beginnen de Dagen Zonder Vlees…’

Broccolipuree met gebakken zalm

WEEK 7 : DE (VALSE) START VAN DAGEN ZONDER VLEES

Vrijdag 8 februari 2013          Eten bij Maure & Gourmand
Zaterdag 9 februari 2013        Panini’s
Zondag 10 februari 2013        Pasta met tomaat-mascarponesaus met steaks
Maandag 11 februari 2013      Paddenstoelenpasta
Dinsdag 12 februari 2013       Vitamientjesbom
Woensdag 13 februari 2013    START DZV – Broccolipuree met gebakken zalm
Donderdag 14 februari 2013   VALENTIJN  Linguine met prei en spekjes

Mijn weekplanning lag vast. Op woensdag zou ik een restje broccoli omtoveren tot de lekkerste broccolipuree – en zeg nu zelf: broccolipuree moet toch vergezeld gaan van zalm? En mijn belofte aan Merlot voor donderdag verbreken, zou gewoon gemeen zijn. Een Valentijnsbelofte aan je lief verslaat vleesgerelateerde idealen. Altijd.

En zo startten in ons huisje de Dagen Zonder Vlees dus met vis. En dan vlees. En dan nog eens vlees. Maar dat komen jullie eigenlijk pas in het weekmenu van volgende week te weten. Dus ik aanvaard deze week enkel lichtjes minachtende blikken (of commentaren) voor de zalm op woensdag en de spekjes op donderdag.

Gelukkig zocht en vond ik een achterpoortje waardoor Merlot en ik toch nog kunnen meedoen met DZV. Hij is vast net zo blij als ik! Het komt erop neer dat we tussen 13 februari en 30 maart maximum zes keer vlees mogen eten en maximum 15 keer vis. Maar hoe minder, hoe beter.

De tussenstand na deze week ziet er zo uit:

Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 – 30-03-2013)
  • 40 Dagen écht Zonder Vlees: 1/40
    • waarvan maximum 15 dagen vis: 1/15
    • dus eigenlijk minstens 25 dagen écht veggie: 0/25
  • Maximum 6 dagen vlees: 1/6

En oh ja. Het etentje bij Maure en Gourmand was – zoals steeds – heel gezellig. De panini’s waren exact wat je van panini’s kan verwachten. De paddenstoelenpasta had iets extra dankzij een scheut marsala. De vitamientjesbom is een superuitvinding van mij. De broccolipuree met zalm spreekt voor zich op de foto. En Valentijn was de valse start van DZV dubbel en dik waard!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.