Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 7: De (valse) start van Dagen Zonder Vlees


Ik deed de belofte op vrijdag. ‘Op Valentijn ga ik nog eens één van je lievelinggerechtjes maken: linguine met prei en spekjes!’ Ik deed de aankoop op zaterdag. ‘Voilà, en nu nog spekjes.’ Ik deed de ontdekking op dinsdag. ‘Oh nee, morgen beginnen de Dagen Zonder Vlees…’

Broccolipuree met gebakken zalm

WEEK 7 : DE (VALSE) START VAN DAGEN ZONDER VLEES

Vrijdag 8 februari 2013          Eten bij Maure & Gourmand
Zaterdag 9 februari 2013        Panini’s
Zondag 10 februari 2013        Pasta met tomaat-mascarponesaus met steaks
Maandag 11 februari 2013      Paddenstoelenpasta
Dinsdag 12 februari 2013       Vitamientjesbom
Woensdag 13 februari 2013    START DZV – Broccolipuree met gebakken zalm
Donderdag 14 februari 2013   VALENTIJN  Linguine met prei en spekjes

Mijn weekplanning lag vast. Op woensdag zou ik een restje broccoli omtoveren tot de lekkerste broccolipuree – en zeg nu zelf: broccolipuree moet toch vergezeld gaan van zalm? En mijn belofte aan Merlot voor donderdag verbreken, zou gewoon gemeen zijn. Een Valentijnsbelofte aan je lief verslaat vleesgerelateerde idealen. Altijd.

En zo startten in ons huisje de Dagen Zonder Vlees dus met vis. En dan vlees. En dan nog eens vlees. Maar dat komen jullie eigenlijk pas in het weekmenu van volgende week te weten. Dus ik aanvaard deze week enkel lichtjes minachtende blikken (of commentaren) voor de zalm op woensdag en de spekjes op donderdag.

Gelukkig zocht en vond ik een achterpoortje waardoor Merlot en ik toch nog kunnen meedoen met DZV. Hij is vast net zo blij als ik! Het komt erop neer dat we tussen 13 februari en 30 maart maximum zes keer vlees mogen eten en maximum 15 keer vis. Maar hoe minder, hoe beter.

De tussenstand na deze week ziet er zo uit:

Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 – 30-03-2013)
  • 40 Dagen écht Zonder Vlees: 1/40
    • waarvan maximum 15 dagen vis: 1/15
    • dus eigenlijk minstens 25 dagen écht veggie: 0/25
  • Maximum 6 dagen vlees: 1/6

En oh ja. Het etentje bij Maure en Gourmand was – zoals steeds – heel gezellig. De panini’s waren exact wat je van panini’s kan verwachten. De paddenstoelenpasta had iets extra dankzij een scheut marsala. De vitamientjesbom is een superuitvinding van mij. De broccolipuree met zalm spreekt voor zich op de foto. En Valentijn was de valse start van DZV dubbel en dik waard!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri