Ik was rustig naar Star Wars: Episode I – The Phantom Menace aan het kijken toen
plots… ding-dong. ‘Ik heb net gelezen
dat je elke dag broccoli zou moeten eten. Dat is de gezondste groente die
bestaat!’ Mer stond aan de deur met een nieuw paar schoenen en dat weetje.
Anakins Podrace zou eventjes moeten wachten. Mijn moeder liet ik binnen, mijn
onverwachte nieuwe schoenen (met bont!) trok ik aan en mijn mama’s
ongenuanceerde eetjesweetje trok ik na.
Dit is wat Kris Verburgh (van ‘De
Voedselzandloper’) en Dr. Neal Barnard (van ‘21 dagen vegan!’) zoal te zeggen
hebben over broccoli:
Het zijn vooral broccoli en de groene bladgroente zoals salade, spinazie en kool die een sterk gezondheidseffect hebben. Broccoli is zelfs een uitschieter (…) Groene bladgroente en broccoli verminderen het risico op hart- en vaatziektes met meer dan 30 procent. – Kris Verburgh in zijn boek ‘De Voedselzandloper’
Broccoli, spruitjes, kool en andere groenten zitten vol calcium, en de absorptiefractie – het percentage dat het lichaam kan gebruiken – ligt hoger dan bij melk. (…) Naast de gewone voordelen zijn deze groenten ook goede kankerbestrijders. (…) [Ze] stimuleren uw lever om enzymen aan te maken die uw lever ontgiften en vervuilende stoffen te verwijderen. Dit is belangrijk, omdat we worden blootgesteld aan gifstoffen in de lucht, het water en in de voeding. Sommige stoffen kunnen uw DNA beschadigen, wat tot kanker leidt. Als u broccoli (…) eet, maakt uw lever binnen achtenveertig uur meer enzymen aan die de kankerverwekkende stoffen uit uw lichaam verwijderen. – Dr. Neal Barnard in zijn boek ‘21 Dagen Vegan!’
Bon, broccoli dus. Ik ga niet zeggen dat
je elke dag broccoli moet eten – variatie is volgens mij nog steeds het
belangrijkste – maar de groente vaak op het menu zetten, is duidelijk een goed
idee. Ik ging op zoek naar boeiende broccolirecepten.
Broccoli is super- (en ik bedoel echt súper-)
lekker in de vorm van broccolipuree: met patatjes, knoflook, peper, zout,
eventueel een beetje citroensap en veel olijfolie. Goed voor af en toe, maar
dagelijks zoveel olijfolie gebruiken, mag alleen Jeroen Meus. Een andere
altijd-lekker-combinatie is pasta (gewone pasta of lasagne) met broccoli, vis
en… roomsaus. Hoera tot en met de vis, ja lap vanaf de roomsaus. Om maar te zeggen: ook al niet bepaald geschikt voor
elke dag. Er is natuurlijk ook steeds mijn brestolipasta, maar elke dag
Parmezaanse kaas lijkt mij ook niet het beste idee sinds gesneden brood.
Ik moest het over een andere boeg gooien.
Het internet leerde mij dat broccoli en tomaat een voedingspaar is dat ‘gezonder
is dan de som van de delen’. Mijn wiskundekennis reikt nog net zover dat ik
daaruit begrijp dat de al gigantisch gezonde groene groente nóg gezonder wordt
in combinatie met tomaten. De kiem van een nieuw recept was geplant. Ik bedacht
nog enkele ingrediënten die barsten van de vitaminen en – boem! – ik had een vitamientjesbom…
Mijn broccoli-recepten
Mijn broccoli-recepten
Reacties
Een reactie posten