Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamientjesbom


Vitamientjesbom, waarom? Daarom!
  • Waarom broccoli – en meer bepaald broccoli in combinatie met tomaten – zo gezond is, lees je hier.
  • Noten – zo heb ik geleerd uit ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh – bevatten de gezonde omega-3-vetzuren. Die verminderen de kans op hart- en vaatziekten, het risico op depressie en ze remmen ontstekingen in het lichaam af. En noten bevatten ook vitamine E, voegt Dr. Neal Barnard toe in ‘21 Dagen Vegan!’
  • ‘De Voedselzandloper’ leerde mij ook dat knoflook het meest bekend is om zijn werking op hart- en bloedvaten. Het verlaagt de bloeddruk en zorgt ervoor dat de bloedplaatjes minder kleverig worden. Knoflook kan hart- en vaatziekten voorkomen of hun ontwikkeling vertragen.
  • En dat honing gezond is, weet iedereen, want dat komt van de bijtjes. Niet achter alles moet een wetenschappelijke uitleg zitten, hé.

Vitamientjesbom

Wat heb je nodig voor 2?

Voor de vitamientjesbom
  • 1/2de broccoli
  • 2 tomaten
  • 2 el notenmengeling (Ik gebruikte amandelen, cashewnoten en hazelnoten.)
  • Scampi’s
  • Limoen
  • Currypoeder
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 125 g losse witte rijst
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Voor de bijtjesdressing
  • Zachte mosterd (Ik ben zo iemand die niet tegen scherpe mosterd kan.)
  • Lopende honing (Dankjewel, bijtjes!)
  • Currypoeder

Wat moet je doen?

1. Bij mijn vitamientjesbom hoort een dressing van de bijtjes. Meng daarvoor gelijke hoeveelheden zachte mosterd en lopende honing. Ik nam 2 eetlepels van elk. Voeg een goede snuif currypoeder toe en roer alles onder elkaar.
2. Verdeel de halve broccoli in kleine roosjes. Spoel de broccoliroosjes en stoom ze beetgaar in 5 minuutjes.
3. Begin, terwijl de broccoli stoomt, aan de rijst. Snipper de sjalot en de knoflook en stoof ze eventjes aan in wat olijfolie in een antikleefpotje. Voeg 125 g losse witte rijst toe en roer, zodat alle rijstkorreltjes mooi glanzen door de olijfolie. Voeg dan 4 dl water toe, zet het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de rijst gaar pruttelen. Wanneer al het water is opgenomen, is de rijst klaar.
4. Ontvel, terwijl de rijst pruttelt, de tomaten en snijd ze in blokjes op hapgrootte. Kruid de tomatenblokjes met peper en zout.
5. Bij een vitamientjesbom horen notenscherven. Stamp de notenmengeling een beetje fijn in je vijzel. De individuele stukjes noot mogen wel nog identificeerbaar zijn.
6. Bak, wanneer de rijst bijna klaar is, de scampi’s. Kruid ze met peper, zout en een beetje currypoeder. Besprenkel ze wanneer ze klaar zijn met limoensap.
7. Tijd om de vitamientjesbom samen te stellen in je kommetje. Begin met de rijst, leg daarop broccoliroosjes, tomatenblokjes en scampi’s. Lepel er de bijtjesdressing over en werk af met de notenscherven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in ...

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri...

Gezond bananenbrood (Geen vetstof! Geen suiker! Geen bloem!)

Een cake zonder vetstof, zonder suiker, zonder bloem, zonder schuldgevoelens, maar o zo mmmmm! Ik belóóf het. Wat heb je nodig? 4 (over)rijpe bananen (Hoe rijper, hoe zoeter, hoe beter!) 75 g dadels 3 eieren 75 g havermout 75 g amandelpoeder 1 zakje (16 g) bakpoeder Zout Optioneel 50 g (gebroken) lijnzaad/chiazaadjes/hennepzaad 50 rozijntjes 100 g chocoladestukjes 100 g noten 2 zoete appels, in stukjes 1-2 el kaneelpoeder/speculaaskruiden 2 el rauw cacaopoeder … Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 175°. 2. Doe de havermout in een blender en mix tot je havermeel krijgt. Doe dat in een mengkom. 3. Doe nu de dadels in je blender en mix tot zoete ‘puree’. Doe dan de bananen erbij en mix tot je een homogene plakkerige massa verkrijgt. Doe die bij de havermout. Voeg ook de eitjes, het amandelpoeder, bakpoeder en een snuifje zout toe en meng alles met een garde onder elkaar. 4. Dit is de basis en kan zo al de oven in. Maar je kan nu ...