Doorgaan naar hoofdcontent

Vitamientjesbom


Vitamientjesbom, waarom? Daarom!
 • Waarom broccoli – en meer bepaald broccoli in combinatie met tomaten – zo gezond is, lees je hier.
 • Noten – zo heb ik geleerd uit ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh – bevatten de gezonde omega-3-vetzuren. Die verminderen de kans op hart- en vaatziekten, het risico op depressie en ze remmen ontstekingen in het lichaam af. En noten bevatten ook vitamine E, voegt Dr. Neal Barnard toe in ‘21 Dagen Vegan!’
 • ‘De Voedselzandloper’ leerde mij ook dat knoflook het meest bekend is om zijn werking op hart- en bloedvaten. Het verlaagt de bloeddruk en zorgt ervoor dat de bloedplaatjes minder kleverig worden. Knoflook kan hart- en vaatziekten voorkomen of hun ontwikkeling vertragen.
 • En dat honing gezond is, weet iedereen, want dat komt van de bijtjes. Niet achter alles moet een wetenschappelijke uitleg zitten, hé.

Vitamientjesbom

Wat heb je nodig voor 2?

Voor de vitamientjesbom
 • 1/2de broccoli
 • 2 tomaten
 • 2 el notenmengeling (Ik gebruikte amandelen, cashewnoten en hazelnoten.)
 • Scampi’s
 • Limoen
 • Currypoeder
 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • 125 g losse witte rijst
 • Olijfolie
 • Peper & zout

Voor de bijtjesdressing
 • Zachte mosterd (Ik ben zo iemand die niet tegen scherpe mosterd kan.)
 • Lopende honing (Dankjewel, bijtjes!)
 • Currypoeder

Wat moet je doen?

1. Bij mijn vitamientjesbom hoort een dressing van de bijtjes. Meng daarvoor gelijke hoeveelheden zachte mosterd en lopende honing. Ik nam 2 eetlepels van elk. Voeg een goede snuif currypoeder toe en roer alles onder elkaar.
2. Verdeel de halve broccoli in kleine roosjes. Spoel de broccoliroosjes en stoom ze beetgaar in 5 minuutjes.
3. Begin, terwijl de broccoli stoomt, aan de rijst. Snipper de sjalot en de knoflook en stoof ze eventjes aan in wat olijfolie in een antikleefpotje. Voeg 125 g losse witte rijst toe en roer, zodat alle rijstkorreltjes mooi glanzen door de olijfolie. Voeg dan 4 dl water toe, zet het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de rijst gaar pruttelen. Wanneer al het water is opgenomen, is de rijst klaar.
4. Ontvel, terwijl de rijst pruttelt, de tomaten en snijd ze in blokjes op hapgrootte. Kruid de tomatenblokjes met peper en zout.
5. Bij een vitamientjesbom horen notenscherven. Stamp de notenmengeling een beetje fijn in je vijzel. De individuele stukjes noot mogen wel nog identificeerbaar zijn.
6. Bak, wanneer de rijst bijna klaar is, de scampi’s. Kruid ze met peper, zout en een beetje currypoeder. Besprenkel ze wanneer ze klaar zijn met limoensap.
7. Tijd om de vitamientjesbom samen te stellen in je kommetje. Begin met de rijst, leg daarop broccoliroosjes, tomatenblokjes en scampi’s. Lepel er de bijtjesdressing over en werk af met de notenscherven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…