Vitamientjesbom, waarom? Daarom!
- Waarom broccoli – en meer bepaald broccoli in combinatie met tomaten – zo gezond is, lees je hier.
- Noten – zo heb ik geleerd uit ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh – bevatten de gezonde omega-3-vetzuren. Die verminderen de kans op hart- en vaatziekten, het risico op depressie en ze remmen ontstekingen in het lichaam af. En noten bevatten ook vitamine E, voegt Dr. Neal Barnard toe in ‘21 Dagen Vegan!’
- ‘De Voedselzandloper’ leerde mij ook dat knoflook het meest bekend is om zijn werking op hart- en bloedvaten. Het verlaagt de bloeddruk en zorgt ervoor dat de bloedplaatjes minder kleverig worden. Knoflook kan hart- en vaatziekten voorkomen of hun ontwikkeling vertragen.
- En dat honing gezond is, weet iedereen, want dat komt van de bijtjes. Niet achter alles moet een wetenschappelijke uitleg zitten, hé.
Vitamientjesbom |
Wat heb je nodig voor 2?
Voor de vitamientjesbom
- 1/2de broccoli
- 2 tomaten
- 2 el notenmengeling (Ik gebruikte amandelen, cashewnoten en hazelnoten.)
- Scampi’s
- Limoen
- Currypoeder
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 125 g losse witte rijst
- Olijfolie
- Peper & zout
Voor de bijtjesdressing
- Zachte mosterd (Ik ben zo iemand die niet tegen scherpe mosterd kan.)
- Lopende honing (Dankjewel, bijtjes!)
- Currypoeder
Wat moet je doen?
1. Bij mijn vitamientjesbom hoort een dressing van de bijtjes. Meng daarvoor gelijke hoeveelheden zachte mosterd en lopende honing. Ik nam 2 eetlepels van elk. Voeg een goede snuif currypoeder toe en roer alles onder elkaar.
2. Verdeel de halve broccoli in kleine roosjes. Spoel de broccoliroosjes en stoom ze beetgaar in 5 minuutjes.
3. Begin, terwijl de broccoli stoomt, aan de rijst. Snipper de sjalot en de knoflook en stoof ze eventjes aan in wat olijfolie in een antikleefpotje. Voeg 125 g losse witte rijst toe en roer, zodat alle rijstkorreltjes mooi glanzen door de olijfolie. Voeg dan 4 dl water toe, zet het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de rijst gaar pruttelen. Wanneer al het water is opgenomen, is de rijst klaar.
4. Ontvel, terwijl de rijst pruttelt, de tomaten en snijd ze in blokjes op hapgrootte. Kruid de tomatenblokjes met peper en zout.
5. Bij een vitamientjesbom horen notenscherven. Stamp de notenmengeling een beetje fijn in je vijzel. De individuele stukjes noot mogen wel nog identificeerbaar zijn.
6. Bak, wanneer de rijst bijna klaar is, de scampi’s. Kruid ze met peper, zout en een beetje currypoeder. Besprenkel ze wanneer ze klaar zijn met limoensap.
7. Tijd om de vitamientjesbom samen te stellen in je kommetje. Begin met de rijst, leg daarop broccoliroosjes, tomatenblokjes en scampi’s. Lepel er de bijtjesdressing over en werk af met de notenscherven.
Reacties
Een reactie posten