Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 9: De quinoa die mijn hart stal


Het was geen liefde op het eerste gezicht tussen quinoa en mij. Maar zo’n superfood links laten liggen, zou een klein schandaal zijn in mijn wereld. Ik bleef het koppig op het menu zetten en op woensdag won ik de weddenschap met mezelf: quinoa kan echt lekker zijn!

Quinoamuse

WEEK 9: DE QUINOA DIE MIJN HART STAL

Vrijdag 22 februari 2013         Quinoa Caprese
Zaterdag 23 februari 2013      Marokkaans-mediterrane couscoussalade
Zondag 24 februari 2013        Pasta met groene olijventapenade
Maandag 25 februari 2013      Pasta aglia e olio
Dinsdag 26 februari 2013       Maaltijdsoep
Woensdag 27 februari 2013    Quinoamuse
Donderdag 28 februari 2013   Preipasta met basilicum Bo’kes voor Merlot, havermout voor mij

Pasta Caprese, salade Caprese, een broodje Caprese, het zijn allemaal superideeën. Maar op vrijdag leerde ik dat een superidee en een superfood niet automatisch een supergerecht vormen. De uiteindelijke smaak was niet slecht, maar als je één van de andere Caprese-combinaties gewoon bent, zou ik zeggen: blijf bij je pasta, je salade of je broodje en ga voor je quinoa op zoek naar iets anders.

Op zaterdag was het tijd voor het maandelijkse etentje met de leukste mensen uit het middelbaar, bij Rubis thuis deze keer. Ze ging macaroni met ham en kaas maken. Dat zou dus macaroni met kaas worden voor mij, Dagen-Zonder-Vlees-en-al. Ik flanste thuis maar snel mijn Marokkaans-mediterrane couscoussalade in elkaar en nam hem mee in een potje. Na zo’n 12 jaar vriendschap ben je de schaamte wel voorbij, hé.

Op zondag ontdekte ik de veelbelovende smaakcombinatie van olijven met sinaasappel, in de vorm van een zelfgemaakte groene olijventapenade met sinaasappelmarmelade. Op maandag het Italiaanse schoolvoorbeeld van koken uit de voorraadkast en op dinsdag werden enkele restjes groente een maaltijdsoep.

Op woensdag zette ik de quinoa op tafel die mijn hart zou stelen. Wat ik erin deed? De foto verraadt al veel, maar het exacte recept volgt nog! Op donderdag veranderde pasta plots in havermout doordat het hongergevoel zo lang op zich liet wachten, dat het te laat was om nog te beginnen koken.

Dat is dus zeven op zeven volledig veggie! Nu ja, voor mij althans. Op zaterdag was er immers ‘het hamburgerincident’. Merlot en ik gingen naar de markt. Wie Merlot kent, weet nu al voldoende. Mijn liefje kan niet naar de markt gaan zonder een hamburger twee hamburgers te eten.

Maar hij mag dat, want hebben jullie trouwens al door wat voor een superlief ik heb? Eentje dat alles braaf opeet wat ik maak, hoe ver dat ook ligt van patatjes, groentjes & vlees, de Heilige Drievuldigheid voor velen. Eentje dat nooit klaagt wanneer er – weeral – geen vlees op zijn bord ligt. Eentje dat zonder morren bo’kes eet op een dag dat ik zelf niet veel honger heb en dus niet kook. Eentje dat enthousiast voor me is als ik vrolijk verkondig dat we eventjes meer dan een maand geen vlees gaan eten. Ik weet het niet heel zeker, maar ik durf wedden dat niet veel meisjes hetzelfde kunnen zeggen over hun lief!

De tussenstand na deze week ziet er zo uit:

Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 – 30-03-2013)
  •  40 Dagen écht Zonder Vlees: 14/40
    • waarvan maximum 15 dagen vis: 2/15
    • dus eigenlijk minstens 25 dagen écht veggie: 12/25
  • Maximum 6 dagen vlees: 2/6

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.