Het was geen liefde op het eerste
gezicht tussen quinoa en mij. Maar zo’n superfood
links laten liggen, zou een klein schandaal zijn in mijn wereld. Ik bleef het
koppig op het menu zetten en op woensdag won ik de weddenschap met mezelf:
quinoa kan echt lekker zijn!
Quinoamuse |
WEEK 9: DE QUINOA DIE MIJN HART STAL
Vrijdag
22 februari 2013 Quinoa Caprese
Zaterdag
23 februari 2013 Marokkaans-mediterrane couscoussalade
Zondag 24 februari 2013 Pasta met groene olijventapenade
Maandag 25 februari 2013 Pasta aglia
e olio
Dinsdag 26 februari 2013 Maaltijdsoep
Woensdag
27 februari 2013 Quinoamuse
Donderdag
28 februari 2013 Preipasta met
basilicum Bo’kes voor Merlot, havermout voor mij
Pasta Caprese, salade Caprese, een
broodje Caprese, het zijn allemaal superideeën. Maar op vrijdag leerde ik dat
een superidee en een superfood niet automatisch
een supergerecht vormen. De uiteindelijke smaak was niet slecht, maar als je
één van de andere Caprese-combinaties gewoon bent, zou ik zeggen: blijf
bij je pasta, je salade of je broodje en ga voor je quinoa op zoek naar iets
anders.
Op zaterdag was het tijd voor het
maandelijkse etentje met de leukste mensen uit het middelbaar, bij Rubis thuis
deze keer. Ze ging macaroni met ham en kaas maken. Dat zou dus macaroni met
kaas worden voor mij, Dagen-Zonder-Vlees-en-al. Ik flanste thuis maar snel mijn
Marokkaans-mediterrane couscoussalade in elkaar en nam hem mee in een potje. Na
zo’n 12 jaar vriendschap ben je de schaamte wel voorbij, hé.
Op zondag ontdekte ik de veelbelovende
smaakcombinatie van olijven met sinaasappel, in de vorm van een zelfgemaakte groene
olijventapenade met sinaasappelmarmelade. Op maandag het Italiaanse
schoolvoorbeeld van koken uit de voorraadkast en op dinsdag werden enkele
restjes groente een maaltijdsoep.
Op woensdag zette ik de quinoa op tafel
die mijn hart zou stelen. Wat ik erin deed? De foto verraadt al veel, maar het
exacte recept volgt nog! Op donderdag veranderde pasta plots in havermout
doordat het hongergevoel zo lang op zich liet wachten, dat het te laat was om
nog te beginnen koken.
Dat is dus zeven op zeven volledig veggie!
Nu ja, voor mij althans. Op zaterdag was er immers ‘het
hamburgerincident’.
Merlot en ik gingen naar de markt. Wie Merlot kent, weet nu al voldoende. Mijn
liefje kan niet naar de markt gaan zonder een hamburger twee hamburgers te
eten.
Maar hij mag dat, want hebben jullie
trouwens al door wat voor een superlief ik heb? Eentje dat alles braaf opeet
wat ik maak, hoe ver dat ook ligt van patatjes, groentjes & vlees, de
Heilige Drievuldigheid voor velen. Eentje dat nooit klaagt wanneer er – weeral –
geen vlees op zijn bord ligt. Eentje dat zonder morren bo’kes eet op een dag
dat ik zelf niet veel honger heb en dus niet kook. Eentje dat enthousiast voor
me is als ik vrolijk verkondig dat we eventjes meer dan een maand geen vlees
gaan eten. Ik weet het niet heel zeker, maar ik durf wedden dat niet veel
meisjes hetzelfde kunnen zeggen over hun lief!
De tussenstand na deze week ziet er zo
uit:
Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 –
30-03-2013)
- 40 Dagen écht Zonder Vlees: 14/40
- waarvan maximum 15 dagen vis: 2/15
- dus eigenlijk minstens 25 dagen écht veggie: 12/25
- Maximum 6 dagen vlees: 2/6
Reacties
Een reactie posten