Doorgaan naar hoofdcontent

Erwtenrisotto met munt en scampi’s


Erwten en munt zijn beste vriendjes. Ik combineerde de groene genootjes al in soep, in pasta, in vegetarisch broodbeleg en nu ook in risotto.

Hiervoor offerde ik een visdag op tijdens Dagen Zonder Vlees, maar deze risotto was het meer dan waard. Groen genot in een bord!

Erwtenrisotto met munt en scampi's

Wat heb je nodig voor twee personen?
  • 125 g risottorijst (Ik nam Arborio.)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g diepvrieserwtjes
  • Verse munt (Ongeveer 20 blaadjes.)
  • Citroensap (Het sap van ongeveer een halve citroen.)
  • Verse Grana Padano (Of Parmezaan, als je dat liever hebt.)
  • Scheut witte wijn
  • 3 dl bouillon (Ik nam 3 dl water met een half bouillonblokje voor pasta’s en rijstgerechten.)
  • Scampi’s (Ik neem er altijd uit de diepvries, die al volledig zijn schoongemaakt.)
  • Bakboter
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Wat moet je doen?
  1. Eerst een beetje voorbereiding. Pel de sjalot en de knoflook en snipper beide fijn. Weeg de risottorijst af, neem 3 dl bouillon klaar en doe je fles witte wijn open. Ziezo, je bent al bijna klaar.
  2. Smelt wat bakboter en/of olijfolie in een antikleefpotje waarvan je een deksel hebt. Voeg de sjalot en de look toe, en wanneer die glazig zijn geworden, ook de risottorijst. Zorg ervoor dat de rijstkorreltjes allemaal een beetje boter hebben gezien, en blus je potje dan af met een scheut wijn en de bouillon. Zet het deksel op je pot, zet je vuur zachter en laat je risotto in ongeveer 20 minuutjes gaar sudderen.
  3. Neem nu je scampi’s en je erwtjes uit de diepvries. Ontdooi de scampi’s door ze in koud water te leggen. Weeg 200 g erwtjes af. Rasp ondertussen ook al maar wat Grana Padano en snijd de verse muntblaadjes in reepjes.
  4. Na ongeveer 15 minuutjes is je risotto bijna gaar en mogen de erwtjes erbij.
  5. Neem een pan en verwarm wat olijfolie. Bak je scampi’s en kruid ze met peper en zout. Wanneer ze klaar zijn, mag er ook wat citroensap over.
  6. Werk de risotto af met de verse munt, peper, zout, een klontje bakboter, de Grana Padano en een beetje citroensap.
  7. Voorzichtig roeren, opscheppen – vergeet ook de scampi’s niet – en smullen!
Erwtenrisotto met munt


Reacties

Populaire posts van deze blog

Libelle Lekker! foodbloggers-wedstrijd: hapje in een glaasje

Ik ben bij de laatste tien in de wedstrijd!!! De laatste tien! 10! Zo, dat moest er even uit.
Oké, wacht, het is nog niet helemaal uit mijn systeem. Echt waar: er zijn nog maar tien bloggers die Libelle Lekker! ervan trachten te overtuigen dat zij de meest inspirerende en gepassioneerde foodblogger van Vlaanderen zijn, EN IK BEN ER EENTJE VAN!
Nu, ik doe ook effectief alles met passie, en ik ben heel blij dat ik dat blijkbaar ook zo kan overbrengen. Ik ben nooit zomaar enthousiast, ik ben jumping up and down-enthousiast. En vandaag sta ik te springen om je mijn derde gerechtje voor de wedstrijd te tonen: een hapje in een glaasje, want dat was de opdracht.
Zoals steeds, blijf ik trouw aan mijn eigen kookstijl: met een beperkt aantal ingrediënten die je makkelijk vindt een eenvoudige bereiding maken waar je zonder schuldgevoel van kan smullen. De verrassing zit hem bij mij vaak in de combinatie, en dat is hier niet anders. Verder is het hapje helemaal veggie, wat dan weer niet zo verrassen…

Vitamine K-recept: asperges met peterseliepasta

Toen ik een recept voor de vitamine K ging bedenken, wist ik algauw dat ik iets met peterselie wilde doen. De andere vitamine K-bronnen had ik immers al in andere vitaminerecepten gebruikt. Wanneer je in de lente met peterselie in je hoofd zit, is de gedachtesprong naar asperges nog maar heel klein. We kunnen er immers maar zo kort van genieten!
Haal nog maar snel een pak asperges in huis. Je wil toch niet tot volgend jaar moeten wachten om dit recept te kunnen uitproberen?
Wacht, hier is wat lopend eigeel om je helemaal over de streep te trekken!

Wat heb je nodig (2 personen)? 500 g witte asperges200 g gepelde garnalen½ citroen2 eierenScheut natuurazijnPeper & zout 160-180 g kleine pastasoortPeterseliepesto Bron van vitamine K: 1 bosje verse peterselieBron van vitamine K: handvol verse spinazie50 g Grana Padano (of Parmezaan)125 g Griekse yoghurtPeper & zoutBron van vitamine K: olijfolieWat moet je doen?
1. Begin met de peterseliesaus. Doe daarvoor alle ingrediënten in een blender e…

Bloemkoolrijst met zalm en yoghurtsaus (no carbs)

O, wat wou ik dat ik een bloemkoolhater kende!
Dit gerecht is eigenlijk niet veel meer dan een opgeleukte bloemkoolberg, maar toch is het o zo smakelijk en vullend. En van de bloemkoolsmaak blijft raar maar waar niks over. Vandaar: kende ik maar iemand die geen bloemkool lust, dan kon ik hem het tegendeel bewijzen!

Wat heb je nodig (2 personen)? 2 zalmfilets400 g bloemkool250 g champignons½ citroen2 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutBakboterYoghurtsaus 150 ml Griekse yoghurt1 el mosterd½ el honing1 kleine sjalot2 eieren2 grote zoetzure augurken1 el kappertjes1 el verse dragon, fijngesnipperd1 el verse peterselie, fijngesnipperdPeper & zoutWat moet je doen?
1. Prik een gaatje in de eieren en kook ze hard in 10 minuten.
2. Roer de mosterd los met de honing en voeg de Griekse yoghurt toe. Pel de sjalot en snipper hem zo fijn mogelijk. Snijd de augurken in kleine blokjes. Pel de eieren en prak ze fijn met een vork. Roer het ei, de sjalot, augurken, kappertjes, dragon en pet…