Doorgaan naar hoofdcontent

Erwtenrisotto met munt en scampi’s


Erwten en munt zijn beste vriendjes. Ik combineerde de groene genootjes al in soep, in pasta, in vegetarisch broodbeleg en nu ook in risotto.

Hiervoor offerde ik een visdag op tijdens Dagen Zonder Vlees, maar deze risotto was het meer dan waard. Groen genot in een bord!

Erwtenrisotto met munt en scampi's

Wat heb je nodig voor twee personen?
  • 125 g risottorijst (Ik nam Arborio.)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g diepvrieserwtjes
  • Verse munt (Ongeveer 20 blaadjes.)
  • Citroensap (Het sap van ongeveer een halve citroen.)
  • Verse Grana Padano (Of Parmezaan, als je dat liever hebt.)
  • Scheut witte wijn
  • 3 dl bouillon (Ik nam 3 dl water met een half bouillonblokje voor pasta’s en rijstgerechten.)
  • Scampi’s (Ik neem er altijd uit de diepvries, die al volledig zijn schoongemaakt.)
  • Bakboter
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Wat moet je doen?
  1. Eerst een beetje voorbereiding. Pel de sjalot en de knoflook en snipper beide fijn. Weeg de risottorijst af, neem 3 dl bouillon klaar en doe je fles witte wijn open. Ziezo, je bent al bijna klaar.
  2. Smelt wat bakboter en/of olijfolie in een antikleefpotje waarvan je een deksel hebt. Voeg de sjalot en de look toe, en wanneer die glazig zijn geworden, ook de risottorijst. Zorg ervoor dat de rijstkorreltjes allemaal een beetje boter hebben gezien, en blus je potje dan af met een scheut wijn en de bouillon. Zet het deksel op je pot, zet je vuur zachter en laat je risotto in ongeveer 20 minuutjes gaar sudderen.
  3. Neem nu je scampi’s en je erwtjes uit de diepvries. Ontdooi de scampi’s door ze in koud water te leggen. Weeg 200 g erwtjes af. Rasp ondertussen ook al maar wat Grana Padano en snijd de verse muntblaadjes in reepjes.
  4. Na ongeveer 15 minuutjes is je risotto bijna gaar en mogen de erwtjes erbij.
  5. Neem een pan en verwarm wat olijfolie. Bak je scampi’s en kruid ze met peper en zout. Wanneer ze klaar zijn, mag er ook wat citroensap over.
  6. Werk de risotto af met de verse munt, peper, zout, een klontje bakboter, de Grana Padano en een beetje citroensap.
  7. Voorzichtig roeren, opscheppen – vergeet ook de scampi’s niet – en smullen!
Erwtenrisotto met munt


Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri