Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoensoep met basilicum


Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Nog een soep maken en van ‘luie zondag’ doen!

Ik hou eigenlijk niet zo van pompoensoep. Tenzij ze echt heel lekker is. Zoals deze. En deze!

Pompoensoep met basilicum, in een mooi kommetje! (Dankjewel Rubis, Blanche en Artoo)

Wat heb je nodig voor een grote pot soep? 
  • 1/4de pompoen
  • 1 grote ui
  • 3 grote teentjes knoflook
  • 3 dikke wortelen
  • 5 tomaten
  • 1 courgette
  • Diepvriesbasilicum
  • 2,5 l kippen- en/of groentebouillon
  • Peper & zout
  • Bakboter

Toen we drie pompoenen kregen van mijn mama’s buurvrouw, vroeg ik aan Merlot om ze in blokjes te snijden, zodat ik ze in porties kon verdelen en in zakjes in de diepvries kon stoppen.

Als je net zoals ik pompoenblokjes uit je diepvries gebruikt, dan moet je de volgorde van het recept hieronder een beetje aanpassen. Groentjes uit de diepvries zijn altijd de laatste groentjes die ik toevoeg (vlak voor de bouillon), want die geven te veel water af, waardoor ze toch niet kunnen aanstoven.

Hieronder heb ik het recept uitgetypt voor mensen zonder ex-buurvrouwen met een tuin vol pompoenen, mensen die dus gewoon een pompoen kopen wanneer ze die willen gebruiken.Wat moet je doen?

1. Snijd de schil van de pompoen (pas op voor je vingers!) of vraag het aan iemand die dat voor jou wil doen. Waarschuw die persoon in dat geval wel om op te passen voor de vingers! Verdeel een vierde van de pompoen in blokjes.
2. Schil de ui en snijd hem in grote stukken. Pel de knoflook en snijd elk teentje in een paar stukken. Laat de boter smelten in je soeppot en stoof de ui en de knoflook aan op een zacht vuurtje. Wanneer de ui glazig is geworden, mogen ook de pompoenblokjes mee aanstoven in de pot.
3. Was de courgette, schraap de wortelen en snijd beide groentjes in grote stukken. Doe ze bij in de soeppot.
4. Ontvel de tomaten, snijd ze in grote stukken en doe ook die in de pot.
5. Kruid de groentjes met peper en zout, en giet de bouillon erover.
6. Laat de soep 20 tot 30 minuutjes koken, mix ze en werk ze af met een ruime hoeveelheid diepvriesbasilicum.

Het resultaat is een oranje soep met groene spikkeltjes en een bijzondere smaak!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.