Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoensoep met basilicum


Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Nog een soep maken en van ‘luie zondag’ doen!

Ik hou eigenlijk niet zo van pompoensoep. Tenzij ze echt heel lekker is. Zoals deze. En deze!

Pompoensoep met basilicum, in een mooi kommetje! (Dankjewel Rubis, Blanche en Artoo)

Wat heb je nodig voor een grote pot soep? 
  • 1/4de pompoen
  • 1 grote ui
  • 3 grote teentjes knoflook
  • 3 dikke wortelen
  • 5 tomaten
  • 1 courgette
  • Diepvriesbasilicum
  • 2,5 l kippen- en/of groentebouillon
  • Peper & zout
  • Bakboter

Toen we drie pompoenen kregen van mijn mama’s buurvrouw, vroeg ik aan Merlot om ze in blokjes te snijden, zodat ik ze in porties kon verdelen en in zakjes in de diepvries kon stoppen.

Als je net zoals ik pompoenblokjes uit je diepvries gebruikt, dan moet je de volgorde van het recept hieronder een beetje aanpassen. Groentjes uit de diepvries zijn altijd de laatste groentjes die ik toevoeg (vlak voor de bouillon), want die geven te veel water af, waardoor ze toch niet kunnen aanstoven.

Hieronder heb ik het recept uitgetypt voor mensen zonder ex-buurvrouwen met een tuin vol pompoenen, mensen die dus gewoon een pompoen kopen wanneer ze die willen gebruiken.



Wat moet je doen?

1. Snijd de schil van de pompoen (pas op voor je vingers!) of vraag het aan iemand die dat voor jou wil doen. Waarschuw die persoon in dat geval wel om op te passen voor de vingers! Verdeel een vierde van de pompoen in blokjes.
2. Schil de ui en snijd hem in grote stukken. Pel de knoflook en snijd elk teentje in een paar stukken. Laat de boter smelten in je soeppot en stoof de ui en de knoflook aan op een zacht vuurtje. Wanneer de ui glazig is geworden, mogen ook de pompoenblokjes mee aanstoven in de pot.
3. Was de courgette, schraap de wortelen en snijd beide groentjes in grote stukken. Doe ze bij in de soeppot.
4. Ontvel de tomaten, snijd ze in grote stukken en doe ook die in de pot.
5. Kruid de groentjes met peper en zout, en giet de bouillon erover.
6. Laat de soep 20 tot 30 minuutjes koken, mix ze en werk ze af met een ruime hoeveelheid diepvriesbasilicum.

Het resultaat is een oranje soep met groene spikkeltjes en een bijzondere smaak!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri