Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 14: Looks like meat’s back on the menu, boys! (Occasionally, that is.)


De Dagen Zonder Vlees 2013 zitten erop. Gingen 40 (nu ja, 46) dagen altijd al zo snel?

This is not meat. Gemarineerde venkel met gerookte zalm en dille.

WEEK 14: LOOKS LIKE MEAT’S BACK ON THE MENU, BOYS! (OCCASIONALLY, THAT IS.)
Vrijdag 29 maart 2013            Gemarineerde venkel met zalm en stokbrood
Zaterdag 30 maart 2013         Pasta met champignonroomsaus
Zondag 31 maart 2013           Gaan eten maken bij Mer: kalkoenstoofvlees met kriekbier
Maandag 1 april 2013             Uit eten
Dinsdag 2 april 2013              Engeltjespasta met zalm
Woensdag 3 april 2013           Gnocchi met champignon-tomatensaus
Donderdag 4 april 2013          Omelet met erwtjes en munt

En dat maakt de eindstand zo:

Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 – 30-03-2013)
  •  40 Dagen écht Zonder Vlees: 42/40
    • waarvan maximum 15 dagen vis: 6/15
    • dus eigenlijk minstens 25 dagen écht veggie: 36/25
  • Maximum 6 dagen vlees: 4/6

Toch een beetje vlag en wimpel, vind ik. Van de zes vleesdagen die ik mezelf had toegestaan, waren er twee een accidentje en twee heirkracht. Volgend jaar ga ik voor volledig veggie!

Ik heb absoluut niets gemist, zelfs geen spaghetti, zo lekker heb ik gegeten. Bovendien bleek 40 dagen veggie koken verre van een uitdaging. Ik heb lang nog niet alle veggie dingen kunnen maken die ik wilde en ik vond weekmenu’en zelfs makkelijker dan anders. Wanneer er geen regels zijn à la ‘geen vlees of vis’ is het aantal gerechten dat je kan maken gewoon zo onoverzichtelijk groot dat je op den duur langer bezig bent met beslissen wát je gaat maken dan met de daadwerkelijke bereiding ervan.

Van mij mogen ze dat dus best meer doen, zo’n nationale regeltjes opleggen. Bijvoorbeeld: ‘deze week enkel rijst’ ‘of ‘deze week alleen Israëlische gerechten’ (Ottolenghi, Ottolenghi!). Maar goed, niets aan te doen, terug naar de overvloed.

In sommige families was de eerste dag na Dagen Zonder Vlees Pasen. Bij ons was dat: de Ronde van Vlaanderen! Ik kijk er elk jaar naar samen met Mer en de kleine Pamplemousse. Dit jaar was het eerste zonder ons Mousse’je, wat bij mij nog steeds voor traantjes zorgt, maar al bij al was ik blij dat onze traditie werd voortgezet.

Mijn mama vroeg of Merlot en ik ’s middags mee kwamen eten voor de Ronde begon. Ze ging kalkoenstoofvlees met kriekbier maken – een receptje dat ze onlangs van mij had gekregen – en ik kon helpen als ik dat wou. Natuurlijk wou ik dat! Mijn mama en ik trokken onze keukenschort aan. Ik was de lintjes van de mijne nog aan het knopen toen ik Mer plots ‘oh kijk, de paus is op tv!’ hoorde roepen. Wanneer ik opkeek, zat ze in de zetel, voor tv. Niet dat mijn moeder zo gelovig is, verre van, maar ze kookt gewoon écht niet graag. Zij en haar keukenschort zijn de zetel niet meer uitgekomen tot het eten klaar was.

Niet dat ik dat erg vond, want ik doe niets liever dan koken. Zeker wanneer ik daarna complimentjes in ontvangst mag nemen als ‘wanneer jij het klaarmaakt, is het nóg veel lekkerder dan wanneer ik dat doe!’. Sweet but true.

Jammer genoeg heb ik geen foto van het stoofvlees met kriekbier. Maar vanaf nu ga ik dat vast niet meer voorhebben, want ik heb nu een smartphone. Met Instagram en al. En met bloempjes op de achterkant. Ik noem hem Bloempje.

Trouwens, de gemarineerde venkel met gerookte zalm en dille – waarvan ik wél een foto en zelfs een recept heb – was ook meer dan de moeite, hoor. Maak voorlopig dat maar.

Engeltjespasta met zalm

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri