Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 14: Looks like meat’s back on the menu, boys! (Occasionally, that is.)


De Dagen Zonder Vlees 2013 zitten erop. Gingen 40 (nu ja, 46) dagen altijd al zo snel?

This is not meat. Gemarineerde venkel met gerookte zalm en dille.

WEEK 14: LOOKS LIKE MEAT’S BACK ON THE MENU, BOYS! (OCCASIONALLY, THAT IS.)
Vrijdag 29 maart 2013            Gemarineerde venkel met zalm en stokbrood
Zaterdag 30 maart 2013         Pasta met champignonroomsaus
Zondag 31 maart 2013           Gaan eten maken bij Mer: kalkoenstoofvlees met kriekbier
Maandag 1 april 2013             Uit eten
Dinsdag 2 april 2013              Engeltjespasta met zalm
Woensdag 3 april 2013           Gnocchi met champignon-tomatensaus
Donderdag 4 april 2013          Omelet met erwtjes en munt

En dat maakt de eindstand zo:

Dagen Zonder Vlees (13-02-2013 – 30-03-2013)
  •  40 Dagen écht Zonder Vlees: 42/40
    • waarvan maximum 15 dagen vis: 6/15
    • dus eigenlijk minstens 25 dagen écht veggie: 36/25
  • Maximum 6 dagen vlees: 4/6

Toch een beetje vlag en wimpel, vind ik. Van de zes vleesdagen die ik mezelf had toegestaan, waren er twee een accidentje en twee heirkracht. Volgend jaar ga ik voor volledig veggie!

Ik heb absoluut niets gemist, zelfs geen spaghetti, zo lekker heb ik gegeten. Bovendien bleek 40 dagen veggie koken verre van een uitdaging. Ik heb lang nog niet alle veggie dingen kunnen maken die ik wilde en ik vond weekmenu’en zelfs makkelijker dan anders. Wanneer er geen regels zijn à la ‘geen vlees of vis’ is het aantal gerechten dat je kan maken gewoon zo onoverzichtelijk groot dat je op den duur langer bezig bent met beslissen wát je gaat maken dan met de daadwerkelijke bereiding ervan.

Van mij mogen ze dat dus best meer doen, zo’n nationale regeltjes opleggen. Bijvoorbeeld: ‘deze week enkel rijst’ ‘of ‘deze week alleen Israëlische gerechten’ (Ottolenghi, Ottolenghi!). Maar goed, niets aan te doen, terug naar de overvloed.

In sommige families was de eerste dag na Dagen Zonder Vlees Pasen. Bij ons was dat: de Ronde van Vlaanderen! Ik kijk er elk jaar naar samen met Mer en de kleine Pamplemousse. Dit jaar was het eerste zonder ons Mousse’je, wat bij mij nog steeds voor traantjes zorgt, maar al bij al was ik blij dat onze traditie werd voortgezet.

Mijn mama vroeg of Merlot en ik ’s middags mee kwamen eten voor de Ronde begon. Ze ging kalkoenstoofvlees met kriekbier maken – een receptje dat ze onlangs van mij had gekregen – en ik kon helpen als ik dat wou. Natuurlijk wou ik dat! Mijn mama en ik trokken onze keukenschort aan. Ik was de lintjes van de mijne nog aan het knopen toen ik Mer plots ‘oh kijk, de paus is op tv!’ hoorde roepen. Wanneer ik opkeek, zat ze in de zetel, voor tv. Niet dat mijn moeder zo gelovig is, verre van, maar ze kookt gewoon écht niet graag. Zij en haar keukenschort zijn de zetel niet meer uitgekomen tot het eten klaar was.

Niet dat ik dat erg vond, want ik doe niets liever dan koken. Zeker wanneer ik daarna complimentjes in ontvangst mag nemen als ‘wanneer jij het klaarmaakt, is het nóg veel lekkerder dan wanneer ik dat doe!’. Sweet but true.

Jammer genoeg heb ik geen foto van het stoofvlees met kriekbier. Maar vanaf nu ga ik dat vast niet meer voorhebben, want ik heb nu een smartphone. Met Instagram en al. En met bloempjes op de achterkant. Ik noem hem Bloempje.

Trouwens, de gemarineerde venkel met gerookte zalm en dille – waarvan ik wél een foto en zelfs een recept heb – was ook meer dan de moeite, hoor. Maak voorlopig dat maar.

Engeltjespasta met zalm

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.