Doorgaan naar hoofdcontent

Het zalig zondeloze broodje avocado-tomaat

Meestal maak ik aan de hand van mijn weekmenu’s een zorgvuldig opgesteld boodschappenlijstje en probeer ik uit de winkel niets mee te brengen dat niet op mijn lijstje staat. Maar af en toe, wanneer ik in de groenteafdeling van de supermarkt kom, kijk ik even naar links en naar rechts, en floep ik dan snel een avocado (soms twee!) en wat extra tomaten in m’n winkelkar, alsof ik plots deel uitmaak van een of andere slechte spionagefilm en ik iets aan het doen ben wat het daglicht niet mag zien. Enkele dagen later doe ik dan net alsof ik er niets aan kan doen dat er ineens een rijpe avocado in de fruitmand ligt, en dat ik dus geen andere keuze heb dan dit broodje nog eens te maken. Ah ja, want een avocado weggooien, dat doe je toch niet, zeker? De straf daarvoor is immers eeuwige spijt.

Ik verdenk mezelf ervan zo omslachtig te werk te gaan omdat dit zo zalig zondig smaakt. Bree van Desperate Housewives dacht het ook al: ‘Anything that good has got to be sinful.Ik moet mezelf er telkens aan herinneren dat die stelling eigenlijk niet klopt, en dat ik dit broodje dus niet op een of andere clandestiene manier in ons weekmenu moet smokkelen. Het smaakt zalig zondig, maar eigenlijk is het zalig zondeloos. Oké, oké, over brood valt te discussiëren. Maar avocado’s en tomaten zijn gigantisch gezond.

Floep die avocado’s dus naar hartenlust in je winkelkar en ontdek hoe zalig zondeloos gezond eten is!

Broodje avocado-tomaat

Wat heb je nodig voor een broodje?
  • 1 avocado (Met een halve avocado ligt een broodje al goed vol, maar je kan de andere helft natuurlijk niet bewaren, want avocado’s verkleuren heel snel. Ofwel maak je met één avocado dus twee broodjes, voor twee personen. Ofwel mag je de andere helft zo opeten. Want onthoud het goed: avocado’s weggooien, dat doe je niet!)
  • 1 tomaat (De lekkerste die ze op dat moment in de winkel hebben!)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 broodje
  • Peper & zout
  • Olijfolie/basilicumolie
  • Optioneel: verse basilicum
  • Optioneel: balsamicocrème

Wat moet je doen?

1. Pel het teentje knoflook en snijd het doormidden. Snijd het broodje open en wrijf beide helften in met de knoflook.

2. Ontvel de tomaat en snijd ze in schijfjes. Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit, snijd elke helft nog eens doormidden en trek de schil eraf.(*) Verdeel de avocado in plakjes.

3. Beleg het broodje met de schijfjes tomaat en plakjes avocado. Besprenkel met olijfolie of basilicumolie (wat je het liefst hebt). Kruid met peper en zout.

4. Optioneel: werk het broodje af met verse basilicum en/of met balsamicocrème.

Wat eet je erbij?

Een courgetteslaatje is hier lekker bij. Dit maak je best minimum 1 uur en maximum 1 dag op voorhand. Neem voor 1 persoon 1/4de tot 1/2de courgette. Snijd de courgette in flinterdunne plakjes en doe ze in een kommetje. Besprenkel met witte balsamicoazijn en kruid met peper en zout. Meng alles onder elkaar en laat de courgettes in de ijskast marineren. Eventueel kan je hier ook nog rucola bij serveren.

Maar niets is ook goed. Geloof me.

(*) Dit gaat enkel bij goed rijpe avocado’s. Gelukkig is een avocado ook het lekkerst als hij goed rijp is. Ik raad dan ook aan om dit broodje pas te maken als je een avocado hebt die voldoende zacht is geworden.

Broodje avocado-tomaat

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.