Meestal
maak ik aan de hand van mijn weekmenu’s een zorgvuldig opgesteld
boodschappenlijstje en probeer ik uit de winkel niets mee te brengen dat niet
op mijn lijstje staat. Maar af en toe, wanneer ik in de groenteafdeling van de
supermarkt kom, kijk ik even naar links en naar rechts, en floep ik dan snel een
avocado (soms twee!) en wat extra tomaten in m’n winkelkar, alsof ik plots deel
uitmaak van een of andere slechte spionagefilm en ik iets aan het doen ben wat
het daglicht niet mag zien. Enkele dagen later doe ik dan net alsof ik er niets
aan kan doen dat er ineens een rijpe avocado in de fruitmand ligt, en dat ik
dus geen andere keuze heb dan dit broodje nog eens te maken. Ah ja, want een
avocado weggooien, dat doe je toch niet, zeker? De straf daarvoor is immers
eeuwige spijt.
Ik
verdenk mezelf ervan zo omslachtig te werk te gaan omdat dit zo zalig zondig smaakt.
Bree van Desperate Housewives dacht het ook al: ‘Anything that good has got to be sinful.’ Ik moet mezelf er telkens
aan herinneren dat die stelling eigenlijk niet klopt, en dat ik dit broodje dus
niet op een of andere clandestiene manier in ons weekmenu moet smokkelen. Het smaakt
zalig zondig, maar eigenlijk is het zalig zondeloos. Oké, oké, over brood valt
te discussiëren. Maar avocado’s en tomaten zijn gigantisch gezond.
Floep
die avocado’s dus naar hartenlust in je winkelkar en ontdek hoe zalig zondeloos
gezond eten is!
Wat heb je nodig voor een broodje?
- 1 avocado (Met een halve avocado ligt een broodje al goed vol, maar je kan de andere helft natuurlijk niet bewaren, want avocado’s verkleuren heel snel. Ofwel maak je met één avocado dus twee broodjes, voor twee personen. Ofwel mag je de andere helft zo opeten. Want onthoud het goed: avocado’s weggooien, dat doe je niet!)
- 1 tomaat (De lekkerste die ze op dat moment in de winkel hebben!)
- 1 klein teentje knoflook
- 1 broodje
- Peper & zout
- Olijfolie/basilicumolie
- Optioneel: verse basilicum
- Optioneel: balsamicocrème
Wat moet je doen?
1. Pel het teentje knoflook en snijd het
doormidden. Snijd het broodje open en wrijf beide helften in met de knoflook.
2. Ontvel de tomaat en snijd ze in
schijfjes. Snijd de avocado doormidden, haal de pit eruit, snijd elke helft nog
eens doormidden en trek de schil eraf.(*) Verdeel de avocado in plakjes.
3. Beleg het broodje met de schijfjes
tomaat en plakjes avocado. Besprenkel met olijfolie of basilicumolie (wat je
het liefst hebt). Kruid met peper en zout.
4. Optioneel: werk het broodje af met
verse basilicum en/of met balsamicocrème.
Wat eet je erbij?
Een courgetteslaatje
is hier lekker bij. Dit maak je best minimum 1 uur en maximum 1 dag op voorhand.
Neem voor 1 persoon 1/4de tot 1/2de courgette. Snijd de
courgette in flinterdunne plakjes en doe ze in een kommetje. Besprenkel met witte
balsamicoazijn en kruid met peper en zout. Meng alles onder elkaar en laat de
courgettes in de ijskast marineren. Eventueel kan je hier ook nog rucola bij serveren.
Maar niets is ook goed. Geloof me.
Reacties
Een reactie posten