Doorgaan naar hoofdcontent

Pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven

In haar boek ‘De smaakbijbel’ legt Niki Segnit veel beter dan ik dat kan uit waarom de combinatie van paddenstoelen en harde kaas (bv. Parmezaan of Grana Padano) zo lekker is. Ze omschrijft ook hoe ‘onder invloed van knoflook zelfs de flauwste champignons weer iets op hun intens smakende wilde neven gaan lijken’ en hoe ‘peterselie (] een heerlijk grassige nuance [geeft] aan de volle, aardse herfstsmaak van paddenstoelen’. Paddenstoelen en ui (of sjalot) zijn volgens haar ‘warm, zacht en uitnodigend als een paar pantoffels van schapenvacht’. En ook met de heerlijke combinaties van olijven met citroen en olijven met knoflook is Niki Segnit al bekend.

Wat ze – in haar boek althans – over het hoofd heeft gezien, is dat ook paddenstoelen en olijven voor een mooi samenspel van smaken zorgen. Onderstaand recept is dan ook the best of all possible worlds.

Een schilderijtje: pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven, met kruidenolie

Wat heb je nodig voor twee personen?
  • 160-180 g pasta (Bv. mafaldine.)
  • 250 g paddenstoelen (Bv. Parijse champignons.)
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • Grana padano (Of Parmezaan.)
  • Handvol verse peterselie
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • (Koude) olijfolie

Wat moet je doen?

1. Dit is een lauwe pastasalade. Begin dus met de pasta te koken (in veel gezouten water!), houd hem daarna onder de kraan zodat hij niet gaat kleven(*) en laat hem afkoelen.

2. Borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in twee en bak ze in een combinatie van wat olijfolie en bakboter.(**) Snipper de sjalot en de look fijn en doe ze bij de paddenstoelen. Wanneer de paddenstoelen zijn gebakken en de sjalot mooi glazig is, mogen ze in de blender, maar houd enkele paddenstoelen apart voor de afwerking.

3. Doe ook de zwarte olijven in de blender, maar houd er enkele apart voor de afwerking. Kruid alles in je blender met peper, zout en een beetje citroensap. Laat je blender er een mooie zwarte tapenade van maken.

4. Op zich is dit al lekker, maar het presenteert nog niet zo mooi. Daarvoor heb je een extra kleurtje nodig. Bijvoorbeeld het mooie felgroen van deze kruidenolie. Haal verse peterselie uit je kruidentuintje en was hem. Doe de peterselie in je blender, samen met wat (koude) olijfolie(***) en een beetje citroensap. Laat je blender opnieuw zijn werk doen.

5. Tijd om af te werken. Meng de zwarte tapenade van paddenstoelen en olijven onder de pasta. Snijd de apart gehouden olijven doormidden en verdeel ze over de pasta, net als de apart gehouden paddenstoelen. Werk af met de groene kruidenolie en enkele schilfers Grana Padano.

(*) De beste manier om te voorkomen dat je pasta gaat kleven, is volgens mij door hem wanneer hij klaar is eventjes af te spoelen. Dat kan je niet altijd doen omdat je pasta daarvan uiteraard meteen wat afkoelt (zelfs als je warm water gebruikt). Maar bij een koude of lauwe pastasalade doe ik dat altijd.
(**) Ik gebruik altijd Alpro Soya. Ik hou van anything soja!
(***) Hoe kouder de olijfolie, hoe mooier groen de kruidenolie wordt en hoe langer groen ze blijft.

Pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri