Doorgaan naar hoofdcontent

Pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven

In haar boek ‘De smaakbijbel’ legt Niki Segnit veel beter dan ik dat kan uit waarom de combinatie van paddenstoelen en harde kaas (bv. Parmezaan of Grana Padano) zo lekker is. Ze omschrijft ook hoe ‘onder invloed van knoflook zelfs de flauwste champignons weer iets op hun intens smakende wilde neven gaan lijken’ en hoe ‘peterselie (] een heerlijk grassige nuance [geeft] aan de volle, aardse herfstsmaak van paddenstoelen’. Paddenstoelen en ui (of sjalot) zijn volgens haar ‘warm, zacht en uitnodigend als een paar pantoffels van schapenvacht’. En ook met de heerlijke combinaties van olijven met citroen en olijven met knoflook is Niki Segnit al bekend.

Wat ze – in haar boek althans – over het hoofd heeft gezien, is dat ook paddenstoelen en olijven voor een mooi samenspel van smaken zorgen. Onderstaand recept is dan ook the best of all possible worlds.

Een schilderijtje: pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven, met kruidenolie

Wat heb je nodig voor twee personen?
  • 160-180 g pasta (Bv. mafaldine.)
  • 250 g paddenstoelen (Bv. Parijse champignons.)
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • Grana padano (Of Parmezaan.)
  • Handvol verse peterselie
  • Peper & zout
  • Bakboter
  • (Koude) olijfolie

Wat moet je doen?

1. Dit is een lauwe pastasalade. Begin dus met de pasta te koken (in veel gezouten water!), houd hem daarna onder de kraan zodat hij niet gaat kleven(*) en laat hem afkoelen.

2. Borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in twee en bak ze in een combinatie van wat olijfolie en bakboter.(**) Snipper de sjalot en de look fijn en doe ze bij de paddenstoelen. Wanneer de paddenstoelen zijn gebakken en de sjalot mooi glazig is, mogen ze in de blender, maar houd enkele paddenstoelen apart voor de afwerking.

3. Doe ook de zwarte olijven in de blender, maar houd er enkele apart voor de afwerking. Kruid alles in je blender met peper, zout en een beetje citroensap. Laat je blender er een mooie zwarte tapenade van maken.

4. Op zich is dit al lekker, maar het presenteert nog niet zo mooi. Daarvoor heb je een extra kleurtje nodig. Bijvoorbeeld het mooie felgroen van deze kruidenolie. Haal verse peterselie uit je kruidentuintje en was hem. Doe de peterselie in je blender, samen met wat (koude) olijfolie(***) en een beetje citroensap. Laat je blender opnieuw zijn werk doen.

5. Tijd om af te werken. Meng de zwarte tapenade van paddenstoelen en olijven onder de pasta. Snijd de apart gehouden olijven doormidden en verdeel ze over de pasta, net als de apart gehouden paddenstoelen. Werk af met de groene kruidenolie en enkele schilfers Grana Padano.

(*) De beste manier om te voorkomen dat je pasta gaat kleven, is volgens mij door hem wanneer hij klaar is eventjes af te spoelen. Dat kan je niet altijd doen omdat je pasta daarvan uiteraard meteen wat afkoelt (zelfs als je warm water gebruikt). Maar bij een koude of lauwe pastasalade doe ik dat altijd.
(**) Ik gebruik altijd Alpro Soya. Ik hou van anything soja!
(***) Hoe kouder de olijfolie, hoe mooier groen de kruidenolie wordt en hoe langer groen ze blijft.

Pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Recept Puur genieten: kip met appels en walnoten

Eentje van Pascale Naessens aangepast op z’n aMuse Rouges. Gewoonlijk deel ik het recept letterlijk zoals het in het kookboek staat en schrijf ik mijn aanpassingen er cursief bij, maar omdat ik nu best wel veel anders heb gedaan, zou dat een rommeltje worden. Je krijgt dus enkel mijn aangepaste versie (die trouwens super lekker is), en als je dat niet goed genoeg vindt, moet je het boek maar kopen, hé! Wat heb je nodig (2 personen)? 2 kipfilets 2 zoete appels, type Jonagold Handjevol gepelde walnoten 1 kl komijnpoeder 1 kl kaneelpoeder Peper & zout Olijfolie 2 stronkjes witloof 1 el mayonaise Citroensap Peper & zout 6-8 kleine (!) aardappeltjes Grof zeezout Olijfolie Wat moet je doen? 1. Verwarm de oven voor op 180 °C, hetelucht. Zorg er wel voor dat er geen los bakpapier in de oven ligt. Dat kan omhoog vliegen en vuur vatten. 2. Leg de kipfilets in een ovenschaal. Was de appels, snijd ze in kwarten en haal het klokhuis eruit. Sni

De beste veggie spaghetti bolognaise #DZV2015

O jee, al een hoogtepunt op dag twee van DZV! Vorige week maakte ik dé beste veggie spaghettisaus zonder vleesvervangers als quorn of seitan. Serieus! Alleen maar groentjes. Oké, en noten ook (het geheim ingrediënt!). Nog een voordeel is dat deze spaghetti belachelijk snel op tafel staat omdat de blender het meeste werk doet. Zowel m’n vriend, zijn broer als ikzelf vonden het op deze manier echt perfect, maar natuurlijk mag je variëren met de groentjes. Wat paprika of selder zouden hier zeker ook niet in misstaan. En als je geen fan bent van champignons bijvoorbeeld, dan kan je die gewoon weglaten. Enkel de bloemkool moet er echt in. Vooraleer je daardoor wordt afgeschrikt: ze verliest haar smaak compleet, ik beloof het! Mijn vriend en zijn broer konden zelfs niet geloven dat er bloemkool in zat. Maar samen met de noten zorgt zij voor het ‘gehakt-gevoel’ (onmisbaar dus!), en natuurlijk ook voor volume en vitamientjes. Let op de hoeveelheden: onderstaand recept