In
haar boek ‘De smaakbijbel’ legt Niki Segnit veel beter dan ik dat kan uit waarom
de combinatie van paddenstoelen en harde kaas (bv. Parmezaan of Grana Padano) zo lekker is. Ze omschrijft ook
hoe ‘onder invloed van knoflook zelfs de flauwste champignons weer iets op hun
intens smakende wilde neven gaan lijken’ en hoe ‘peterselie (] een heerlijk
grassige nuance [geeft] aan de volle, aardse herfstsmaak van paddenstoelen’.
Paddenstoelen en ui (of sjalot) zijn volgens haar ‘warm, zacht en uitnodigend
als een paar pantoffels van schapenvacht’. En ook met de heerlijke combinaties van olijven met citroen en olijven met knoflook is Niki Segnit al bekend.
Wat
ze – in haar boek althans – over het hoofd heeft gezien, is dat ook paddenstoelen
en olijven voor een mooi samenspel van smaken zorgen. Onderstaand recept is dan ook the
best of all possible worlds.
Een schilderijtje: pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven, met kruidenolie |
Wat heb je nodig voor twee personen?
- 160-180 g pasta (Bv. mafaldine.)
- 250 g paddenstoelen (Bv. Parijse champignons.)
- 100 g zwarte olijven
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 citroen
- Grana padano (Of Parmezaan.)
- Handvol verse peterselie
- Peper & zout
- Bakboter
- (Koude) olijfolie
Wat moet je doen?
1. Dit is een lauwe pastasalade. Begin
dus met de pasta te koken (in veel gezouten water!), houd hem daarna onder de
kraan zodat hij niet gaat kleven(*) en laat hem afkoelen.
2. Borstel de paddenstoelen schoon, snijd
ze in twee en bak ze in een combinatie van wat olijfolie en bakboter.(**) Snipper
de sjalot en de look fijn en doe ze bij de paddenstoelen. Wanneer de paddenstoelen
zijn gebakken en de sjalot mooi glazig is, mogen ze in de blender, maar houd
enkele paddenstoelen apart voor de afwerking.
3. Doe ook de zwarte olijven in de
blender, maar houd er enkele apart voor de afwerking. Kruid alles in je blender
met peper, zout en een beetje citroensap. Laat je blender er een mooie zwarte
tapenade van maken.
4. Op zich is dit al lekker, maar het
presenteert nog niet zo mooi. Daarvoor heb je een extra kleurtje nodig.
Bijvoorbeeld het mooie felgroen van deze kruidenolie. Haal verse peterselie uit
je kruidentuintje en was hem. Doe de peterselie in je blender, samen met wat (koude)
olijfolie(***) en een beetje citroensap. Laat je blender opnieuw zijn werk
doen.
5. Tijd om af te werken. Meng de zwarte tapenade
van paddenstoelen en olijven onder de pasta. Snijd de apart gehouden olijven
doormidden en verdeel ze over de pasta, net als de apart gehouden
paddenstoelen. Werk af met de groene kruidenolie en enkele schilfers Grana
Padano.
(*) De beste manier om te voorkomen dat je
pasta gaat kleven, is volgens mij door hem wanneer hij klaar is eventjes af te
spoelen. Dat kan je niet altijd doen omdat je pasta daarvan uiteraard meteen
wat afkoelt (zelfs als je warm water gebruikt). Maar bij een koude of lauwe
pastasalade doe ik dat altijd.
(**) Ik gebruik altijd Alpro Soya. Ik
hou van anything soja!
(***) Hoe kouder de olijfolie, hoe
mooier groen de kruidenolie wordt en hoe langer groen ze blijft.
Pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven |
Reacties
Een reactie posten