Doorgaan naar hoofdcontent

Pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven

In haar boek ‘De smaakbijbel’ legt Niki Segnit veel beter dan ik dat kan uit waarom de combinatie van paddenstoelen en harde kaas (bv. Parmezaan of Grana Padano) zo lekker is. Ze omschrijft ook hoe ‘onder invloed van knoflook zelfs de flauwste champignons weer iets op hun intens smakende wilde neven gaan lijken’ en hoe ‘peterselie (] een heerlijk grassige nuance [geeft] aan de volle, aardse herfstsmaak van paddenstoelen’. Paddenstoelen en ui (of sjalot) zijn volgens haar ‘warm, zacht en uitnodigend als een paar pantoffels van schapenvacht’. En ook met de heerlijke combinaties van olijven met citroen en olijven met knoflook is Niki Segnit al bekend.

Wat ze – in haar boek althans – over het hoofd heeft gezien, is dat ook paddenstoelen en olijven voor een mooi samenspel van smaken zorgen. Onderstaand recept is dan ook the best of all possible worlds.

Een schilderijtje: pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven, met kruidenolie

Wat heb je nodig voor twee personen?
 • 160-180 g pasta (Bv. mafaldine.)
 • 250 g paddenstoelen (Bv. Parijse champignons.)
 • 100 g zwarte olijven
 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • 1 citroen
 • Grana padano (Of Parmezaan.)
 • Handvol verse peterselie
 • Peper & zout
 • Bakboter
 • (Koude) olijfolie

Wat moet je doen?

1. Dit is een lauwe pastasalade. Begin dus met de pasta te koken (in veel gezouten water!), houd hem daarna onder de kraan zodat hij niet gaat kleven(*) en laat hem afkoelen.

2. Borstel de paddenstoelen schoon, snijd ze in twee en bak ze in een combinatie van wat olijfolie en bakboter.(**) Snipper de sjalot en de look fijn en doe ze bij de paddenstoelen. Wanneer de paddenstoelen zijn gebakken en de sjalot mooi glazig is, mogen ze in de blender, maar houd enkele paddenstoelen apart voor de afwerking.

3. Doe ook de zwarte olijven in de blender, maar houd er enkele apart voor de afwerking. Kruid alles in je blender met peper, zout en een beetje citroensap. Laat je blender er een mooie zwarte tapenade van maken.

4. Op zich is dit al lekker, maar het presenteert nog niet zo mooi. Daarvoor heb je een extra kleurtje nodig. Bijvoorbeeld het mooie felgroen van deze kruidenolie. Haal verse peterselie uit je kruidentuintje en was hem. Doe de peterselie in je blender, samen met wat (koude) olijfolie(***) en een beetje citroensap. Laat je blender opnieuw zijn werk doen.

5. Tijd om af te werken. Meng de zwarte tapenade van paddenstoelen en olijven onder de pasta. Snijd de apart gehouden olijven doormidden en verdeel ze over de pasta, net als de apart gehouden paddenstoelen. Werk af met de groene kruidenolie en enkele schilfers Grana Padano.

(*) De beste manier om te voorkomen dat je pasta gaat kleven, is volgens mij door hem wanneer hij klaar is eventjes af te spoelen. Dat kan je niet altijd doen omdat je pasta daarvan uiteraard meteen wat afkoelt (zelfs als je warm water gebruikt). Maar bij een koude of lauwe pastasalade doe ik dat altijd.
(**) Ik gebruik altijd Alpro Soya. Ik hou van anything soja!
(***) Hoe kouder de olijfolie, hoe mooier groen de kruidenolie wordt en hoe langer groen ze blijft.

Pasta met tapenade van paddenstoelen & olijven

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Slim Concept-recept: courgetti bolognaise met balletjes

Ik postte al eens een recept voor een koude courgettisalade. Vandaag schotel ik je een warme variant voor. Eigenlijk is dit een spaghetti met balletjes voor wie op dieet is. Want iedereen verdient af en toe een Lady-en-de-Vagebond-moment.
Dit recept is geschikt tijdens fase 2 van het Slim Concept-dieet.

Wat heb je nodig (2 personen)? 1 ui2 teentjes knoflook1 rode paprika4 tomaten250 g champignons1 kl tijm1 kl oreganoPeper & zout2 courgettes200 g kippengehakt1 el (diepvries)basilicum (Of verse. Van gedroogde ben ik geen fan.)Wat moet je doen?

1. Was en schil de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in zo fijn mogelijke reepjes. Bak de paprikareepjes aan in een antikleefpotje zonder vetstof. Schil en versnipper de ui en doe hem bij de paprika.
2. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe die bij de paprika en ui. Snijd de champignons in schijfjes of kwartjes en doe ze bij in het potje. Pel en plet de teentjes knoflook doe ook die erbij.

3. Kruid alles met peper, zout, tijm en…