Doorgaan naar hoofdcontent

Weekmenu 19: Contre-la-montre

Twee weken geleden al bedacht ik een gewéldige titel voor dit weekmenu. Helaas besliste de realiteit – of beter gezegd de tijd – dat die er eigenlijk niet bij past.

Hoewel je er bijna over struikelt, telt mei blijkbaar nog lang niet genoeg feestdagen om even wat blogademruimte te creëren. Mijn weekmenu’s komen elke week later online, mijn recepten stapelen zich op en mijn hoofd loopt over van onuitgewerkte ideeën. Een dag telt toch nog steeds 24 uur, hé? Heeft iemand dat eigenlijk al wel eens nagekeken? Misschien moeten we trouwens ook eens vraagtekens plaatsen bij het feit dat het al mei zou zijn. Ik bedoel maar: wat is dat met die regen en die kou, zeg?

Soit, zolang het jaartal van mijn weekmenu’s nog actueel is, zal ik maar niet opgeven, zeker?

Couscoussalade met forel en fruitjes

WEEK 19: CONTRE-LA-MONTRE
Vrijdag 3 mei 2014                 On verra (Pasta Oil & Vinegar) (veggie)
Zaterdag 4 mei 2013              Salade Caprese met meloen & ham
Zondag 5 mei 2013                Spaghetti met tomatensaus (veggie)
Maandag 6 mei 2013              Couscoussalade met forel en fruitjes
Dinsdag 7 mei 2013               Avocadopasta met tomaatjes (veggie)
Woensdag 8 mei 2013           Paddenstoelenpasta Flashbackpasta (met, zalm, tomaat, ei en cocktailsaus)
Donderdag 9 mei 2013           On verra (Tomatensoep met ballekes + paddenstoelenpasta)

Vrijdag begon met een koffietafel. Een koffietafel die het mooiste afscheid volgde dat ik al had bijgewoond. Een koffietafel voor een papa waarvan nog lang geen afscheid had mogen worden genomen. Een koffietafel die het totaal aantal soorten koffiekoeken dat ik heb geproefd op drie bracht: eentje met rozijntjes, eentje met marsepein en eentje met confituur.

De koffietafel werd gevolgd door een trip met Rubis naar het shoppingcenter. Een trip die schattige accessoires en een stoer bikerjasje opleverde. Een trip die me deed vergeten dat etenstijd eigenlijk al lang voorbij was. Een trip waarna ik dan maar een 5-minutenpasta – als in létterlijk – in elkaar flanste. Ik zeg één ding: steeds Oil & Vinegar-kruiden in huis hebben, is een slimme zet.

Een vrijdag wordt traditioneel gevolgd door een zaterdag. En deze keer was dat er één waarop ik de twee snelste Italiaanse klassiekers op één bord gooide waarvan ik weet dat ze meteen vriendschap sluiten: een salade Caprese en meloen met ham.


Italiaanse vriendjes op een bord: salade Caprese en meloen met ham

Op zondag en op maandag had ik net zoals op vrijdag eigenlijk geen tijd om te koken, maar zoals steeds deed ik dat dan toch maar. De couscoussalade met forel van maandag kon gerust wedijveren met die met makreel van vorige week. Ze streden dan ook met gelijke wapens, want de ene kreeg een avocado en de andere een mango. Ik bedoel maar: is er iemand die kan kiezen tussen die twee?

Food flashback op woensdag. Ik liet de champignons die ik 10 minuten daarvoor speciaal had gekocht voor wat ze waren, want ineens had ik zin in een pasta die ik vroeger, toen ik nog thuis woonde, vaak voor mezelf maakte. Het is er eentje met cocktailsaus, en dat verraadt meteen uit welke periode van mijn leven deze pasta komt: het cocktailsaustijdperk. Dat lag zo ergens tussen de Biarritz-koekjes-fase en de Pringles-met-cola-episode. Ja, ik was vroeger een dikmolligrond kind met bolle wangetjes. En soms eist dat dikkerdje in mij pasta – of eigenlijk eender wat – met cocktailsaus.

Op donderdag had ik eindelijk een beetje tijd. Ik had kunnen kuisen, ik had kunnen schrijven, maar in de plaats daarvan maakte ik soep. Maar het was wel de lekkerste tomatensoep met ballekes die bestaat, dus mijn tijd was goed besteed!

En nu hop, de sneltrein op naar een volgend weekmenu!

Avocadopasta met tomaatjes

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri