Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoensoep met Pimentón

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Nog eens soep maken en er verwaand paprikapoeder in doen!

De seizoenen volgen, ik doe daar niet zo fanatiek aan mee. Zeker niet wanneer die seizoenen zichzelf niet eens volgen. In theorie is het bijna zomer, maar in de praktijk valt dat hoegenaamd niet op. Deze soep misstond dus helemaal niet tijdens jun-ember. En de mensen die veel meer dan ik wakker liggen van seizoensgebonden eten, kunnen gerust ademhalen: ik haalde de pompoen uit onze diepvries en toen ze erin belandde, was het wel degelijk volop pompoenseizoen.

Het resultaat van mijn eerste experiment met Pimentón de la Vera, het gerookt paprikapoeder met streken, was niet zo denderend. Na mijn tweede experiment, dit soepje, wist ik echter zeker dat het niet aan de Pimentón op zich lag, maar vooral aan de dosering en ook wel aan het feit dat je even aan de smaak moet wennen. Dat laatste weet ik doordat deze soep elke dag lekkerder leek te worden! Op dag 1 was ik tevreden, op dag 2 verrast, op dag 3 enthousiast, op dag 4 opgetogen en op dag 5 praktisch extatisch. Move over Herbal Essences, deze soep is wat het hem doet.

Pimentón de la Vera

Wat heb je nodig voor een grote pot extase soep?
  • 2,5 l runderbouillon (Ik gebruik daarvoor 2,5 liter water met 5 runderbouillonblokjes.)
  • 1/4de pompoen
  • 8 dikke wortelen
  • 3 uien
  • 3 grote teentjes knoflook
  • Pimentón de la Vera (De meest milde variant.)
  • Diepvriesbasilicum
  • Ketchup
  • Peper & zout
  • Bakboter

Wat moet je doen?

Zoals ik al zei, toverde ik mijn pompoen tevoorschijn uit de diepvries. Wanneer jij dat ook doet, moet je de volgorde van het recept hieronder een klein beetje aanpassen. Groentjes uit de diepvries zijn altijd de laatste groentjes die ik toevoeg (vlak voor de bouillon), want die geven te veel water af, waardoor ze toch niet kunnen aanstoven. Hieronder heb ik het recept uitgetypt voor wanneer je pompoen niet uit de diepvries komt.

1. Snijd de schil van de pompoen (pas op voor je vingers!) of zoek iemand die veel handiger is dan jij en dat voor jou wil doen. Verdeel een vierde van de pompoen in blokjes.

2. Schil de uien en snijd ze in grote stukken. Pel de knoflook en snijd elk teentje in een paar stukken. Schraap de wortelen en snijd ze in schijfjes van ongeveer 2 cm dik.

3. Laat de boter smelten in je soeppot en stoof de ui en de knoflook aan op een zacht vuurtje. Wanneer de ui glazig is geworden, mogen ook de pompoenblokjes mee aanstoven in de pot en na enkele minuten ook de wortelschijfjes.

4. Kruid de groentjes met peper en zout, 1 opgehoopte koffielepel Pimentón de la Vera en ongeveer 1 eetlepel ketchup. Roer goed om en giet de runderbouillon erover.

5. Laat de soep 20 tot 30 minuutjes koken, mix ze, werk ze af met diepvriesbasilicum en laat je dag na dag verrassen door de smaak.

Een foto komt eraan wanneer ik de soep nog eens maak! *Kuch* schandelijke foodblogger *kuch*

Een foto!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Instagram Instants maart 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
De eerste van een nieuwe maand betekent Instagram-tijd op m’n blog. Dit was mijn maart. Ik verjaarde, ging shoppen, ondernam een heus DIY-projectje, ontdekte een nieuwe hobby, mocht Smartmat testen en kreeg een vlaag van lenteschoonmaakkriebels. De maand werd afgesloten met een weekje ziekteverlof omwille van een blokkade in m’n bovenrug.

Een onverwacht bezoekertje op het werk. M’n collega had de poort laten openstaan, waardoor dit schattige kleine konijntje plots kwam binnengehuppeld. We hebben het gevangen en opnieuw losgelaten in het wild. Dat ging bij mij een beetje gepaard met pijn in het hart, maar iedereen verzekerde me dat konijntjes het gelukkigst zijn in het wild.
Bron foto: weheartit.com
Het krioelt in de omgeving van m’n werk trouwens van de diertjes. …

Instagram Instants februari 2014

Ik vind het leuk om via fotootjes momenten te onthouden die je anders zou vergeten of dingen op te merken waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Vluchtige momenten worden zo tijdloos. Heel gewone dingen worden bijzonder.
Dit was mijn februari. Merlot maakte een nieuwe lay-out voor mijn blog (wat vind jij ervan?) én hij bezorgde mij een verrassingsvalentijn. Ik kreeg een portie hondjesknuffels en ik kocht lage laarsjes waar ik helemaal verliefd op ben.
Zo begin ik elke ochtend: met een kom havermout waar de vitamientjes bijna uitspringen. Hier had ik mijn havermout opgeleukt met lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, dadels en noten. Tot enkele jaren geleden ontbeet ik nooit. Nu is het mijn favoriete maaltijd van de dag.
Merlot stak mijn blog in een nieuw kleedje! Ik wilde minder roos, meer rood en grotere foto’s. Ik ben heel blij met wat hij ervan heeft gemaakt. Het enige ‘jammere’ is dat ik alle blogposts van voor de themaverandering moet aanpassen aan de nieuwe lay-out. Daar ben ik st…

Wraps met aspergesla

Dit was voor ons het laatste aspergegerecht van dit seizoen. En weer eens eentje anders dan anders. Erg geschikt voor een warme zomerdag. Geniet er nog van!

Wat heb je nodig (2 personen)? 4 wraps½ pak (250 g) witte asperges½ komkommer200 g hesp3 eieren2 el mayonaise2 el Griekse yoghurtPeterselie, vers of diepvriesPeper & zoutWat moet je doen?
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze daarna afkoelen in koud water.
2. Schil de asperges en snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Kook de aspergeplakjes beetgaar in 2 minuten. Laat ze daarna afkoelen.
3. Pel de eieren en plet ze met een vork. Snijd de hesp in plakjes en de komkommer in kleine blokjes.
4. Meng de mayonaise en de Griekse yoghurt in een grote kom. Roer de asperges, komkommer, eieren en hesp eronder en werk af met (verse) peterselie, peper en zout.
5. Verwarm de wraps in een pan. Schep er wat van de aspergesla op. Rol de wraps op en snijd ze doormidden.