Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Nog eens soep maken en er verwaand paprikapoeder
in doen!
De
seizoenen volgen, ik doe daar niet zo fanatiek aan mee. Zeker niet wanneer die
seizoenen zichzelf niet eens volgen. In theorie is het bijna
zomer, maar in de praktijk valt dat hoegenaamd niet op. Deze soep misstond dus
helemaal niet tijdens jun-ember. En de mensen die veel meer dan ik wakker
liggen van seizoensgebonden eten, kunnen gerust ademhalen: ik haalde de pompoen
uit onze diepvries en toen ze erin belandde, was het wel degelijk volop
pompoenseizoen.
Het
resultaat van mijn eerste experiment met Pimentón de la Vera, het gerookt
paprikapoeder met streken, was niet zo denderend. Na mijn tweede experiment, dit
soepje, wist ik echter zeker dat het niet aan de Pimentón op zich lag, maar vooral
aan de dosering en ook wel aan het feit dat je even aan de smaak moet wennen. Dat
laatste weet ik doordat deze soep elke dag lekkerder leek te worden! Op dag 1
was ik tevreden, op dag 2 verrast, op dag 3 enthousiast, op dag 4 opgetogen en
op dag 5 praktisch extatisch. Move
over Herbal Essences, deze soep is wat
het hem doet.
Pimentón
de la Vera |
Wat heb je nodig voor een grote pot extase soep?
- 2,5 l runderbouillon (Ik gebruik daarvoor 2,5 liter water met 5 runderbouillonblokjes.)
- 1/4de pompoen
- 8 dikke wortelen
- 3 uien
- 3 grote teentjes knoflook
- Pimentón de la Vera (De meest milde variant.)
- Diepvriesbasilicum
- Ketchup
- Peper & zout
- Bakboter
Wat moet je doen?
Zoals
ik al zei, toverde ik mijn pompoen tevoorschijn uit de diepvries. Wanneer jij
dat ook doet, moet je de volgorde van het recept hieronder een klein beetje aanpassen. Groentjes
uit de diepvries zijn altijd de laatste groentjes die ik toevoeg (vlak voor de
bouillon), want die geven te veel water af, waardoor ze toch niet kunnen
aanstoven. Hieronder heb ik het recept uitgetypt voor wanneer je pompoen niet
uit de diepvries komt.
1. Snijd de schil van de pompoen (pas op
voor je vingers!) of zoek iemand die veel handiger is dan jij en dat voor jou wil
doen. Verdeel een vierde van de pompoen in blokjes.
2. Schil de uien en snijd ze in grote
stukken. Pel de knoflook en snijd elk teentje in een paar stukken. Schraap de
wortelen en snijd ze in schijfjes van ongeveer 2 cm dik.
3. Laat de boter smelten in je soeppot
en stoof de ui en de knoflook aan op een zacht vuurtje. Wanneer de ui glazig is
geworden, mogen ook de pompoenblokjes mee aanstoven in de pot en na enkele
minuten ook de wortelschijfjes.
4. Kruid de groentjes met peper en zout,
1 opgehoopte koffielepel Pimentón de la Vera en ongeveer 1 eetlepel ketchup. Roer
goed om en giet de runderbouillon erover.
5. Laat de soep 20 tot 30 minuutjes
koken, mix ze, werk ze af met diepvriesbasilicum en laat je dag na dag verrassen
door de smaak.
Reacties
Een reactie posten