Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoensoep met Pimentón

Wat kan je allemaal doen met een pompoen? Nog eens soep maken en er verwaand paprikapoeder in doen!

De seizoenen volgen, ik doe daar niet zo fanatiek aan mee. Zeker niet wanneer die seizoenen zichzelf niet eens volgen. In theorie is het bijna zomer, maar in de praktijk valt dat hoegenaamd niet op. Deze soep misstond dus helemaal niet tijdens jun-ember. En de mensen die veel meer dan ik wakker liggen van seizoensgebonden eten, kunnen gerust ademhalen: ik haalde de pompoen uit onze diepvries en toen ze erin belandde, was het wel degelijk volop pompoenseizoen.

Het resultaat van mijn eerste experiment met Pimentón de la Vera, het gerookt paprikapoeder met streken, was niet zo denderend. Na mijn tweede experiment, dit soepje, wist ik echter zeker dat het niet aan de Pimentón op zich lag, maar vooral aan de dosering en ook wel aan het feit dat je even aan de smaak moet wennen. Dat laatste weet ik doordat deze soep elke dag lekkerder leek te worden! Op dag 1 was ik tevreden, op dag 2 verrast, op dag 3 enthousiast, op dag 4 opgetogen en op dag 5 praktisch extatisch. Move over Herbal Essences, deze soep is wat het hem doet.

Pimentón de la Vera

Wat heb je nodig voor een grote pot extase soep?
  • 2,5 l runderbouillon (Ik gebruik daarvoor 2,5 liter water met 5 runderbouillonblokjes.)
  • 1/4de pompoen
  • 8 dikke wortelen
  • 3 uien
  • 3 grote teentjes knoflook
  • Pimentón de la Vera (De meest milde variant.)
  • Diepvriesbasilicum
  • Ketchup
  • Peper & zout
  • Bakboter

Wat moet je doen?

Zoals ik al zei, toverde ik mijn pompoen tevoorschijn uit de diepvries. Wanneer jij dat ook doet, moet je de volgorde van het recept hieronder een klein beetje aanpassen. Groentjes uit de diepvries zijn altijd de laatste groentjes die ik toevoeg (vlak voor de bouillon), want die geven te veel water af, waardoor ze toch niet kunnen aanstoven. Hieronder heb ik het recept uitgetypt voor wanneer je pompoen niet uit de diepvries komt.

1. Snijd de schil van de pompoen (pas op voor je vingers!) of zoek iemand die veel handiger is dan jij en dat voor jou wil doen. Verdeel een vierde van de pompoen in blokjes.

2. Schil de uien en snijd ze in grote stukken. Pel de knoflook en snijd elk teentje in een paar stukken. Schraap de wortelen en snijd ze in schijfjes van ongeveer 2 cm dik.

3. Laat de boter smelten in je soeppot en stoof de ui en de knoflook aan op een zacht vuurtje. Wanneer de ui glazig is geworden, mogen ook de pompoenblokjes mee aanstoven in de pot en na enkele minuten ook de wortelschijfjes.

4. Kruid de groentjes met peper en zout, 1 opgehoopte koffielepel Pimentón de la Vera en ongeveer 1 eetlepel ketchup. Roer goed om en giet de runderbouillon erover.

5. Laat de soep 20 tot 30 minuutjes koken, mix ze, werk ze af met diepvriesbasilicum en laat je dag na dag verrassen door de smaak.

Een foto komt eraan wanneer ik de soep nog eens maak! *Kuch* schandelijke foodblogger *kuch*

Een foto!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zou het nog met de nieuwe blog zijn?

Goed omdat: het thema in orde is (it's sooo pretty!)het logo is gemaaktde lettertypes- en groottes zijn gekozende knopen over de kleuren zijn doorgehaktmijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts mét commentaren succesvol zijn overgezet van Blogger naar Wordpress #vreugdedansjeNiet goed omdat: ik mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog allemaal moet redirecten van Blogger naar Wordpressik de SEO van mijn ondertussen-meer-dan-500-blogposts nog op punt moet stellenen vooral: omdat ik de lay-out van die ondertussen-meer-dan-500-blogposts ÉÉN VOOR ÉÉN  HANDMATIG moet aanpassenMet dat laatste ben ik de afgelopen week grotendeels bezig geweest. De status? 125 blogposts gedaan, 376 te gaan EN IK WORD GEK!

Aan dit tempo zou ik klaar zijn binnen een drietal weken, wat nog enigszins oké lijkt, maar het ‘probleem’ is dat het schooljaar volgende week begint en ik mijn blog dus een aantal plekjes ga moeten laten zakken op de prioriteitenranglijst.
Mijn opties:
1. Mijn nieuwe blog nu al online zette…

Oosterse bulgursalade met zalm

Na alle Berlijn-updates van de afgelopen week vond ik het hoog tijd om nog eens een receptje te delen. O, en wat voor eentje. Dit is zo’n heerlijk simpel maar toch apart gezond gerechtje voor een zomerse dag! Eentje waar je amper werk aan hebt dan nog!
Deze salade is het lekkerst op kamertemperatuur. Begin dus enkele uren op voorhand aan de eerste stap, zodat het geheel tijd heeft om af te koelen.

Wat heb je nodig (2 personen)? 125 g bulgur250 g zalm4 dl visbouillon, vb. 4 dl water met 1 visbouillonblokje2 wortelen½ komkommer½ citroenVerse peterseliePeper & zoutOosterse dressing 1 potje (125-150 ml) Griekse yoghurtMespuntje wasabi2 el sojasaus (zoute)1 el honing2 el geroosterde sesamzaadjesWat moet je doen?
1. Snijd de zalm in hapklare stukken. Doe de bulgur samen met de zalm en de bouillon in een pot. Zet er een deksel op en breng aan de kook. Wanneer de bouillon is opgenomen (na zo’n 10 minuten), zijn de bulgur en de zalm klaar. Stort het geheel uit in een kom en laat afkoelen.
2. Com…

Pasta met kip in pittige tomatensaus

Dit gerecht is enkele weken geleden ontstaan, wanneer we voor onze reis nog enkele verdwaalde ingrediënten in onze ijskast hadden liggen. Ik zei toen dat ik die ingrediënten in het vervolg zeker opzettelijk zou meebrengen. Dit is echt zo’n gerechtje dat van mij permanent in het weekmenu zou mogen. Nu ja, als ik geen foodblog had en ‘verplicht’ was om steeds nieuwe dingen te maken dan.
Door de mascarpone in de saus is dit receptje iets calorierijker dan dat je van mij gewoon bent. In principe kan je die wel weglaten, maar hij maakt de saus eigenlijk echt lekkerder!
Wist je trouwens dat je mascarpone gewoon kan invriezen en daarna in bevroren vorm weer gebruiken? Dat gaat uiteraard niet in desserts, maar je kan hem bijvoorbeeld wel gewoon laten smelten in een saus.



Wat heb je nodig (2 personen)? 160-180 pasta, bv. spaghetti 1 kipfilet1 grote ui2 teentjes knoflook200 g verse spinazie2 tomaten1 klein potje tomatenpuree150 ml tomatenpassata, bv. Tomato Frito2 el mascarpone (of Griekse yoghurt)1…