Doorgaan naar hoofdcontent

Voor mij een roze ‘L’ graag – Deel IV: aMuse Rouge op een kruispunt

Minder dan een maand geleden wist ik amper welke pedaal de koppeling, welke de rem en welke de gas was, en had ik mij nog nooit van m’n leven in het verkeer gewaagd achter het stuur van een auto.

Over minder dan een maand mag ik een blauwe ‘L’ kleven op de achterruit van een auto, in die auto stappen en ermee wegrijden naar eender waar. Maar niet voordat ik heb gevraagd of ze die ‘L’ niet in het roos hebben!

In minder dan een maand tijd heb ik heel veel geleerd, en dan vooral dat je heel veel dingen kan leren in minder dan een maand tijd…

Rijden, Rouge, rijden!

“OH. MY. GOD. Hier zijn DUIDELIJK een paar stappen overgeslagen. Honderd of zo.” Dat was het eerste wat ik zei riep toen ik thuiskwam na m’n vierde rijles. Vorige week had m’n rij-instructeur gezegd dat hij mij de volgende keer zou leren keren in een straat. Keren in een straat was duidelijk een logischere volgende stap geweest. Dit was zo hard niet de stap vóór leren keren in een straat.

Ik zat in een dip. Ik was duidelijk achterlijk. Ik mocht dan wel aanleg hebben voor de technische kant van het autorijden, met het inzicht was ik niet gezegend. En laat dat nu net het belangrijkste zijn geweest om de vierde les levend door te komen. Mijn instructeur leek te hebben beslist mij vanaf nu niet meer te verklappen waarop ik moet letten en wie voorrang heeft. Zelfs niet wanneer ik m’n schattig stemmetje gebruik. Daarnaast leek hij het een goed idee te vinden mij alle ingewikkelde kruispunten van de provincie Antwerpen te leren kennen. En iedereen die een auto heeft, leek te hebben beslist om die avond ook op al die kruispunten aanwezig te zijn.

Het was afschuwelijk druk, er stonden meer verkeersborden dan dat mijn overduidelijk niet-analytisch brein aankon, de markeringen op de grond leken wel een doolhof en in alle hoeken van mijn gezichtsveld zag ik rode, oranje en groene lichten. Naar sommige lichten moest ik luisteren, naar andere niet. Maar ik moest ze wel allemaal gezien hebben, want die lichten zouden me vertellen uit welke richting de andere auto’s konden komen. Mij vertelden die lichten juist niets. En het eens schattig vragen, werkt al helemààl niet bij verkeerslichten. En dan moest ik er ook nog eens op mijn eentje uitkomen welke auto’s van rechts kwamen voor welke andere auto’s en in welke volgorde iedereen dus de kant van zijn keuze op mocht. En heb ik al gezegd dat ik dit alles moest zien te ontcijferen in enkele seconden tijd?

Ik heb heel veel gegokt, ik heb heel veel gebluft en ik heb heel veel geluk gehad. Dat vat de les zowat samen. Het hoogtepunt was toen ik m’n voorrang heb afgedwongen van een BMW die van plan was hem af te pakken (BMW's zijn gemeen!). De rest was één groot dieptepunt. Hoe vinden mensen in godsnaam nog de tijd om achter het stuur te bellen, te roken of hun haar goed te leggen? Gelukkig kan ik vijf minuten zonder mijn gsm, rook ik niet en ligt mijn haar altijd goed. That’s all I’m sayin’.

De les was letterlijk één groot kruispunt, maar volgens mijn gevoel was het dat ook figuurlijk. Aan de ene kant lag opgeven – sweet and easy opgeven – aan de andere doorzetten… Damn, was ik maar vijf. Op vijf neemt niemand het je kwalijk als je opgeeft.


Deel IV: aMuse Rouge op een kruispunt

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kalkoenstoofvlees met kriekbier

Dit maakte ik met kerst bij m’n mama, maar ik vergat het simpelweg te bloggen. Aangezien volgende week de Vasten beginnen (wat voor mij betekent: Dagen Zonder Vlees), krijg je het receptje nu nog van mij. Je hebt nog een week de tijd om dit te maken. Ren maar snel naar de winkel, want het is de moeite! Stoofvlees maak je meestal niet voor twee, hé. Dit recept is voor een hele pot, genoeg voor zes personen. Of voor meerdere dagen met minder personen. Wat heb je nodig (6 personen)? 1,2 kg kalkoenstoofvlees 6 rode uien 6 teentjes knoflook 3 el lichte cassonade ( Kinnekessuiker .) 6 el rode wijnazijn 4 el maïzena 2 x 25 cl kriekbier 500 ml kippenbouillon 3 sneetjes peperkoek Mosterd 3 takjes verse tijm 3 blaadjes verse of gedroogde laurier Stoofvleeskruiden Peper & zout Bakboter Wat moet je doen? 1. Smelt een klont bakboter in een stoofpot en bak er het kalkoenstoofvlees in aan. Zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt, anders stooft het in

Kerstrecept: Varkenshaasje met druivensaus

Koken in een andere keuken dan de mijne, ik doe dat niet zo graag. Je weet niets staan. Je kan je eigen vertrouwde gerief niet gebruiken. En het ergst van al: je moet koken op een vreemd vuur. Soms heb je echter geen keuze. Op kerstavond bij de familie van je lief bijvoorbeeld. Normaal ben ik zen in de keuken, maar het kerstmaal – nu ja, het kersthoofdgerecht – voor zeven man bereiden op een vreemd vuur, dat bezorgt mij toch een beetje zenuwen. Zeker als het zo’n vuur is zonder vuur, een inductiekookplaat. *insert evil music* Ik zie graag een vlam. Ik heb voeling met een vlam. Ik weet precies hoe groot mijn vlam moet zijn om witloof te stoven. Bijvoorbeeld. Wat ik echter niet weet, is welke nummer ik daarvoor moet kiezen. Het witloof dat mijn kerstgerecht vergezelde, was dan ook niet hoe ik het wilde hebben. Ik hou van stronkjes die intact blijven, mooi gekarameliseerd zijn en hier en daar een bruin kleurtje hebben. Zeker op kerstavond. Maar Merlot zegt dat ik moet stoppen

Review kookboek Gino’s Pasta – Gino D’Acampo

Wanneer deze review online komt, zit ik nog onder de zuiderse zon te genieten van het beste wat Italië te bieden heeft. Daarom vond ik het wel toepasselijk om deze keer mijn favoriete Italiaanse kookboek te reviewen. Een boek vol pasta’s, mijn nummer één favoriete gerecht! Ik kocht Gino’s Pasta in 2011 op de Boekenbeurs. Toen ik het toonde aan vrienden en familie dachten ze allemaal dat ik het voor de looks van de schrijver had gekocht. Heel eerlijk? Neen! Hij doet mij zelfs niets eens iets. Ik vermeld dit er maar bij zodat je weet dat mijn lovende woorden helemaal niets met den Gino te maken hebben. Dit is gewoon één van die zeldzame kookboeken waaruit je letterlijk àlles zou willen maken. Indeling & inhoud Zoals wel meer kookboeken, begint ook dit met een korte inleiding van de auteur. Daarna volgen enkele bladzijden geschreven door voedingsdeskundige Juliette Kellow. Zij legt uit waarom pasta best past binnen een evenwichtig eetpatroon. Veel mensen hebben schri